Discipline & Rather Real: "Het is een Nijmegen-ding" Discipline & Rather Real: "Het is een Nijmegen-ding"

Nijmeegse hiphop-act in halve finale Grote Prijs

, Tim Arets

Discipline & Rather Real: "Het is een Nijmegen-ding"

Nijmeegse hiphop-act in halve finale Grote Prijs

Tim Arets ,

Simon Mamahit en Bram Vanderschaeghe, ook wel bekend als Discipline & Rather Real. Een Nijmeegse hiphop-act die al bij veel mensen hier in de regio geliefd en bekend is, maar zich nu ook op Nederland richt. Ze schreven zich in voor de Grote Prijs van Nederland en staan komende zaterdag in de halve finale.

Discipline & Rather Real zijn trotse Nijmegenaren, dat stralen ze uit. Zo stonden ze al op de-Affaire met Class Dismissed, een project met een aantal rappers en producers met de thuisbasis in Nijmegen. Maar ook hebben ze zelf al vaak hier in Nijmegen gestaan en helpen ze af en toe mee bij andere muzikale projecten, zoals The Black Sound Orchestra (ook op de-Affaire). De reden om mee te doen aan de Grote Prijs is dan ook niet alleen het winnen van de hoofdprijs. Simon (Discipline): "Het is een Nijmegen-ding. We zijn de enige uit Nijmegen die meedoen met deze competitie. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we ook een echte hiphopstad zijn. We hopen dat de aandacht die we nu gaan krijgen wel een soort steun in de rug geeft. Het duo Discipline & Rather Real staat misschien wel in de halve finale, maar wel namens Nijmegen."


Bram (Rather Real): "We wilden sowieso een keer meedoen met de Grote Prijs van Nederland. We vonden dat we er nu echt klaar voor waren, want dit is wel een grotere stap dan de andere contests waar we aan mee hebben gedaan."

Alle registers open
Simon: "2001 was voor de Grote Prijs wel echt het gouden jaar, toen er nog namen als Raymzter, Opgezwolle en Lange Frans en Baas B meededen. Raymzter won toen. De mensen uit die groep zijn bevriend geraakt en zij hebben de scene getekend voor de jaren daarop." De voornaamste reden om mee te doen blijft voor de twee heren het presenteren van de Nijmeegse hiphop-scene, of ze nou winnen of niet. Discipline vertelt: "Ook al gaan we zaterdag niet door in de halve finale, dan wil ik gewoon dat alle registers zijn open gezet. Ik wil gewoon dat mensen dan kunnen zeggen: ‘Wist je nog, dat Discipline en Rather Real daar stonden en dat ze niet doorgingen? Niet terecht, maar wat was dat ziek wat ze daar neerzetten'.’’
Bram vervolgt: "Als we verliezen, kunnen we er nog steeds tevreden op terug kijken, zolang mensen maar een indruk hebben gekregen van wat er hier in Nijmegen qua hiphop gaande is."Nog niet euforisch
Het hoeft hier van Simon alleen nog lang niet op te houden: "We zijn natuurlijk blij dat we al zo ver gekomen zijn en het is heel tof dat we in de halve finale staan, maar ik weet nog dat Bram naar me toe kwam en vertelde dat we in de halve finale zaten en ik dacht: ja, maar dat is nog lang niet genoeg. De halve finale is leuk, zeker, maar ik wil naar die finale en het liefst naar de hoofdprijs. Onze taak is dus nog lang niet volbracht. Het is allemaal nu wel leuk, maar ik ben nog niet euforisch of zo. Pas als we in de finale hebben gestaan, zal ik denken dat we echt iets hebben bereikt waar ik trots op kan zijn." Bram grapt: "Ja, en als we in de finale staan, denken we ook wel meteen: dan moeten we nu winnen ook."

Populair
Dat de Nijmeegse hiphoppers populair zijn, mag blijken. Tijden lang stonden ze in de top 10  van populairste Grote Prijs-artiesten op internet en op een gegeven moment hebben ze zelfs een tijd op nummer 1 gestaan. Dat hadden ze niet verwacht, tegenover hiphoppers die wat algemener bekend zijn. Tijdens de kwartfinales kregen ze ook al een goede steun in de rug. Discipline: "Er kwamen op een gegeven moment soms mensen op ons af die zeiden dat ze voor iemand waren gekomen, maar dat ze anders wel op ons hadden gestemd. Je hebt toch een indruk achtergelaten. Ik hoor wel positieve dingen de laatste tijd."

2.0-fase
Discipline & Rather Real pakken elke keer meer uit. De halve finale zal een groter feest worden dan de kwartfinale, en als de finale haalbaar is, moet die de halve finale weer overtreffen. Discipline legt uit: "We werken nu al een tijdje samen en hebben ook met veel mensen samengewerkt, dus elke show is weer een verrassing. We gaan mensen als Kika & Victoire er wel bijhalen. We gaan ook twee nieuwe nummers presenteren. We zitten nu in de studio nieuwe nummers te maken en zijn nu enthousiaster, omdat we zo veel gesteund worden de laatste tijd. We vinden het nieuwe werk echt veel vetter en merken dat we in een soort 2.0-fase zijn beland. Een van de twee nieuwe nummers die we doen is een classic van heel lang geleden die we helemaal opnieuw gemaakt hebben. Ik denk dat alleen de mensen die ons van het eerste uur kennen nu misschien een idee hebben, maar het is echt heel tof geworden. Een classic in een nieuw jasje die ook wel ons gevoel uitdraagt over de hiphop in Nijmegen." Rather Real: "In de track zat een sample van een nummer. Van dat nummer was een cover gemaakt, en die heb ik weer gesampled en dat gebruikt in ons nieuwe nummer."

De halve finale wordt in ieder geval een groot feestje. Simon: "De releases die ik heb gedaan van mijn eigen project Blauwe Maandag Mixtape of onze EP De Middenweg zijn altijd groot geweest, maar verwacht maar dat dit ook groot wordt."

Wil je mee naar deze halve finale? Wij geven 2 x 2 kaarten weg aan de 2 personen die ons als eerste het antwoord mailen op de volgende vraag:

Hoe heet de EP van Discipline & Rather Real?
A. De Middenweg

B. De Middenschans

C. Het Blauwe Midden


Mail je antwoord naar prijsvraag@3voor12gelderland.nl.

Wil je de twee supporten? Ga dan met de bus mee.
Voor €12,- heb je een busreis naar Apeldoorn + entreekaartje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland