Duits label lanceert Shaking Godspeed Europees

Drakkar brengt eerste albums als dubbelaar uit in november

Ingmar Griffioen ,

Shaking Godspeed is weer een tandje dichterbij godspeed. De Nederlandse rockband is net getekend door Drakkar Records. Het Duitse label gaat de eerste twee albums van de Achterhoekse groep bundelen en wil die medio november Europees uitbrengen als Hoera & Awe. Ook een boeker is geregeld: de band is vanavond al met Rival Sons op stap in Keulen. "Dat gaat wel rap ja", reageert drummer Maarten Rischen. "Eigenaar Bogdan Kopec is al sinds de jaren '70 classic rock-fan en vond ons te gek."

Rischen is af en toe wat moeilijk verstaanbaar, want terwijl hij 3voor12 te woord staat, moet hij ook de backline inladen. Na Keulen vanavond speelt Shaking Godspeed morgen in Berlijn en over twee weken wachten nog twee shows als opener voor Rival Sons in Hamburg en München. Allemaal dankzij het nieuwe boekingskantoor dat Drakkar regelde. "Daar plukken we meteen de eerste vruchten van."

De Duitsers weten wel van wanten, oordeelt Rischen. "We zaten net aan de Griekse vleesballetjes daar, toen ze vertelden dat ze het medio november al willen uitbrengen. Dat zijn behoorlijk dappere termijnen, want er moet ook nog nieuw artwork komen, maar ze werken keihard." De Nederlandse albumtitel Hoera vertalen naar Duits of Engels was geen optie. "In Duitsland kennen ze het woord überhaupt niet. Juist omdat het Nederland is, vinden ze het denk ik wel mooi. Hooray zou een beetje plat zijn."

De deal behelst in eerste instantie de dubbele re-release, maar Drakkar heef ook een optie op nieuwe Shaking Godspeed muziek. De band heeft al wat studio-uren gemaakt, maar denkt volgens Rischen nog niet aan een nieuwe release. "We hebben drie dingen uitgebracht in twee jaar tijd, dus doen even rustig aan nu. Ik denk dat we over een maand weer de studio in gaan en ergens volgend jaar wat uitbrengen."

Het plan na de Europese release is duidelijk: "We gaan er flink mee de boer op. Of we dat via een eigen releaseparty doen of weer verder als support weten we nog niet. Dat laatste was met mijn vorige band Lawn altijd de goede aanpak. Dan sta je meteen voor veel publiek te spelen, waarvan je hoopt dat een deel met vrienden terugkomt als je later op eigen kracht tourt." Dat touren doen ze nu met invaller Daniele Labbate (bekend van Kane en Ben Saunders en huisgenoot van Rischen), aangezien bassist/toetsenist Paul Diersen vertrokken is.

"Heel jammer, want Paul was een zeer gewaardeerd muzikant. Hij kan blijkbaar wél prioriteiten stellen. Niet dat hij er zat van was, maar we hebben wel echt superveel gespeeld en Paul heeft een fulltime baan en een jonge kat. Het is bijzonder spijtig. Nu zijn we weer op pad met Daniele Labbate, die de leegte vult en al een paar keer heeft meegespeeld." Niettemin is Shaking Godspeed wel op zoek naar: "een briljant muzikant die thuis moet zijn op orgel, bas en zang en affiniteit moet hebben met mueslirepen. Ook moet hij mormoons zijn, een zieke obsessie voor lama's hebben en kunnen leven met onze obsessieve angst voor balpennen." Gegadigden mogen zich bij de band melden.