Blackstroke wint derde voorronde SVS bandcompetitie

The Saucy Jacky Postcard naar de wildcard-avond

Arjo de Zeeuw ,

De SVS Live ofwel de Soundvision Live Music Award 2012 is een bandcompetitie in Duiven. Dit jaar wordt ze voor de tweede keer gehouden. Bands uit heel Nederland hebben zich ingeschreven voor deze studioprijs. Aan de derde van vier voorrondes nemen Landing the Apollo,The Saucy Jacky Postcard, Blackstroke en Heartbox deel. Cultureel centrum Onderling Genoegen in Duiven is weer omgebouwd tot poppodium.

Hardcore metal band Ashes Of Many opent de avond met een halfuur pure energie. Een goed gespeelde set met behoorlijk diverse composities. Vorig jaar werd de band niet voor niets derde.

Om 21:30 begint indierockband Landing the Apollo uit het oosten van Gelderland. Zij hebben de niet gemakkelijke taak om na de heftige brok energie van Ashes Of Many, de competitie te starten. De band heeft een klassieke bezetting  met een drummer, twee gitaristen, een bassist en een zanger. De nummers zijn degelijk opgebouwd en veelal ook goed gearrangeerd. Een paar nummers zijn zelfs erg goed. Jammer dat er geen continuïteit in de kwaliteit is. Dat ze goede nummers kunnen maken is helder, maar het lijkt erop dat enkele nummers niet goed ontwikkeld zijn. Ze zijn daardoor duidelijk minder goed. Soms is het alsof de gitaarsounds niet lekker zijn en in een volgend nummer klinkt het weer geweldig. Hetzelfde geldt voor de zang. Het ene moment is de zang zeer overtuigend en op een ander moment weer helemaal niet. Hopelijk lukt het Landing The Apollo om de hele set naar de kwaliteit van de betere nummers te trekken.

The Saucy Jacky Postcard, een hardcore metalband uit de omgeving van Arnhem/Zevenaar, volgt. De band bestaat uit twee gitaristen, een bassist, een drummer en een zanger. En die laatste is er één: de man kan alles. Hij schreeuwt, grunt, gilt en zingt. De zanger heeft een groot bereik met veel controle over zijn stem en daar boven op is hij een goede performer met een uitstraling. De muziek brengt veel tempowisselingen in composities die goed uitgevoerd worden. Het is een interessante band met mooie tweestemmige gitaarpartijen. Soms melodieus, dan weer heftig en ruig. In het genre is het gebruik van dynamiek geen vanzelfsprekendheid, maar deze band maakt er goed gebruik van. Een goede set waar maar weinig op af te dingen valt. Het publiek is zichtbaar onder de indruk.

Blackstroke is een postgrunge metalband uit Tilburg/Eindhoven/Arnhem/Nijmegen. De bassist, de zanger, de drummer en de gitarist hebben al heel wat ervaring in andere bands opgedaan. Naast metal zijn er emo-invloeden en ook rockelementen. Blackstroke maakt goede composities en mooie arrangementen. Af en toe doet het denken aan een liveoptreden van Queensryche, een progressieve heavy metalband opgericht in 1981. Dat zit in de stijl maar ook in de zanglijnen. De zanger heeft een behoorlijk bereik en nogal wat techniek in huis. Het nagenoeg volledig ontbreken van screamen of grunten en het gebruik van veel drama in de zang, geven het geheel toch een heel eigen gezicht. De hele set zit goed in elkaar; met name drums en gitaar geven een extra metalboost aan de stijl. De baslijnen zijn wat softer en brengen daarmee een ander gevoel in. Het publiek in de zaal reageert enthousiast op de band, wat resulteert in de enige toegift van de avond. Dit wordt door de organisatie bij wijze van uitzondering toegestaan. Een fijne band!

Heartbox klimt als laatste het podium op. Deze band uit de omgeving van Druten, bestaat uit twee gitaristen, een bassist, drums en een zangeres. Heartbox speelt pop/rock. De nummers zitten goed in elkaar. De composities en arrangementen zijn heel behoorlijk. Het geluid en de performance van zangeres Christianne is karakteristiek met een goede timing. Haar stem en manier van zingen zijn in deze band de vaste waarden. De gitaristen klinken afwisselend funky en soulachtig en dan weer als onvervalste rock met soms een uitstapje naar een metal rif. De band vlecht veel stijlen door elkaar, waardoor het moeilijk is om er een label op te plakken. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het maakt het wel moeilijker om te bepalen wie je fans zijn. 

Blackstroke is de winnaar van deze voorronde en gaat naar de finale. The Saucy Jacky Postcard mag zijn geluk opnieuw beproeven op de wildcard-avond.