Sophie Veline en on eva winnen van de smartlappen Sophie Veline en on eva winnen van de smartlappen

“Hilarisch! Zo hoor je ook nog eens iets anders dan dat waar je meestal naar luistert”

, Abel Coenen

Sophie Veline en on eva winnen van de smartlappen

“Hilarisch! Zo hoor je ook nog eens iets anders dan dat waar je meestal naar luistert”

Abel Coenen ,

Op zaterdag 26 mei werd in Wageningen de finale van het muziekfestival WageningsGras gehouden. Een competitie dat van nature het podium is voor smartlappenkoren en volkszangers. Tussen al het volksvermaak vinden we de songwriter Sophie Veline en de akoestische band on eva [spreek uit als het Franse 'on y va']. En uitgerekend zij gingen er met de eerste en tweede plek vandoor. Een mooie gelegenheid om de dames een paar vragen voor te leggen.

Gefeliciteerd met het winnen van deze Wageningse competitie! Welke band hebben jullie met Wageningen?
on eva: “Tweederde van onze band is geboren in Wageningen. Marianne is een soort geadopteerde Wageninger, want die heeft op meerdere plekken gewoond. We vinden Wageningen ook een mooie stad.”

Sophie Veline: “Niet specifiek heel veel. Ik kom zelf uit Oosterbeek wat wel aardig in de buurt ligt en kwam daardoor regelmatig in Wageningen. Bijvoorbeeld tijdens 5 mei of om naar de film te gaan.”

Hoe zouden jullie je eigen muziek omschrijven?
on eva: “Allereerst willen we even zeggen dat wij onszelf meer als bandje zien dan als singer-songwriter aangezien we met z'n drieën zijn. We vinden het moeilijk om onze muziek te omschrijven. Er is niet echt een naam voor die wij vinden passen. Onze nummers lopen qua sfeer uiteen, maar ze hebben allemaal een boodschap. We krijgen wel eens te horen: 'Wow, het gaat echt ergens over'. Dat vinden wij belangrijk. Wat ons onderscheidt, is dat we met z'n drieën zijn, dat we redelijk jong zijn, pas iets meer dan een jaar bestaan en dat onze muziek een beetje anders is.”

Sophie Veline: “Ik maak verhalende, poëtische en beeldende teksten in een jas van pakkende melodieën. Het is lastig om over jezelf te zeggen wat je onderscheidt. Ik ben vooral mezelf. Anderen zeggen dat ik weet te strelen en tegelijkertijd mijn nagels er in zet.”

Is jullie muziek altijd Nederlandstalig? Is daar een specifieke reden voor of is dat gewoon zo ontstaan?
on eva: “We willen de mensen iets vertellen. In het Nederlands komt dat beter over en begrijpen mensen het beter. Daarnaast is onze Nederlandse woordenschat ook een stukje groter dan bijvoorbeeld onze Engelse. Het is zo ook beter verstaanbaar.”

Sophie Veline: “Ik vind de directheid en hardheid van die taal heel leuk om mee te werken. Om dingen op zo'n manier te zeggen dat het duidelijk is, maar niet gelijk plat.”

Hoe bereiden jullie je voor op je optreden? Hoe reageert het publiek?
Sophie Veline: “Per optreden is dat verschillend. Het is toch een kwestie van de sfeer proeven en daar mijn setlist op baseren. Bij het ene optreden vooral stille luisterliedjes en bij de andere de wat minder zware nummers. Dit heeft dan ook weer invloed op hoe ik op het podium sta: of ik net wat meer de clown uithang of juist wat zwijgzamer en mysterieus wil overkomen. Het publiek bij WageningsGras reageerde goed. In de voorronde werd er veel gelachen en tijdens de finale was het doodstil. Beide een goed teken.”

on eva: “Voor een optreden oefenen we, kletsen we, spelen we, eten we, en luisteren we goed naar elkaar. Dan volgt een groepsknuffel en kunnen we beginnen. Het publiek is meestal lief en stil.”

Wat vonden jullie van de andere acts op WageningsGras?
on eva: “We waren verrast door de winnares Sophie Veline, omdat zij ook anders was dan de meeste kandidaten. We vonden haar muziek erg mooi. Nu Voyant, de winnaars van de derde prijs, was ook leuk. Wij waren fan van de tuba die ze gebruikten.”

Sophie Veline: “De andere acts waren niet allemaal mijn ding, maar ik vind het wel leuk om mee te maken. On Eva was wel mijn favoriet van wat ik heb gezien. Zeker meiden met veel potentie.”

Hoe is het om mee te doen aan een festival waarbij ook smartlappenkoren en volkszangers meedoen?
Sophie Veline: “Leuk, het is een goede manier om weer eens voor een heel ander publiek te staan. Ik moest wel even wennen aan de sfeer die er hing. Het publiek was volgens mij toch vooral van de smartlappen. Dit vond ik eigenlijk wel heel erg leuk want op deze manier werd ik eens goed uit mijn comfortzone getrokken. Mijn optreden moest ik daardoor op een iets andere manier aanpakken dan dat ik voor een publiek zou doen dat echt van luisterliedjes houden. Daar leer ik zelf een hele hoop van.”

on eva: “Hilarisch. Het zorgt voor variatie. Zo hoor je ook nog eens een ander soort muziek dan dat waar je meestal naar luistert.”

Wat kunnen we van jullie in de toekomst verwachten?
Sophie Veline: “Hopelijk nog een hele hoop. Ik sta nu in de finale van Mooie Noten. Dit is de Amsterdamse popsong competitie die op 17 juni in het Vondelpark openluchttheater plaatsvindt. Daar heb ik veel zin in. Verder ben ik van plan om begin van het najaar een nieuwe ep op te gaan nemen. Uiteindelijk wil ik ook nog een muziektheatervoorstelling maken om daar mee door het land te touren. Genoeg plannen in ieder geval!”

on eva: “Leuke dingen. Verrassingen. Dat is nog geheim.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland