Sepultura en The Lucifer Principle pakken Gigant in Sepultura en The Lucifer Principle pakken Gigant in

Apeldoornse poptempel dreunt op haar grondvesten

, tekst: Inge Weterings foto's: Bernard Bodt

Sepultura en The Lucifer Principle pakken Gigant in

Apeldoornse poptempel dreunt op haar grondvesten

tekst: Inge Weterings foto's: Bernard Bodt ,

Wie afgelopen vrijdag door Apeldoorn liep, had het al snel door: hier gaat iets gebeuren met donderende drums en raggende gitaren. De metalliefhebbers met de welbekende kledingkeuze (zwart, zwart en nog eens zwart) vulden het centrum van Apeldoorn, om in de avond door te stromen naar Gigant. Hier speelden niemand minder dan Sepultura en voorprogramma The Lucifer Principle.

“Bang your fucking heads”, schreeuwt zanger Erik Mensinga bij de eerste tonen van The Lucifer Principle. De band speelt vanavond een thuiswedstrijd en weet hoe ze het Apeldoornse publiek enthousiast moet krijgen. Al snel is duidelijk dat de Apeldoorners in de zaal The Lucifer Principle al vaker hebben meegemaakt. Nummers worden meegeschreeuwd en hoofden schudden flink mee. Mensinga weet precies hoe hij de zaal moet bespelen en loopt vol overtuiging over het podium. De frontman trekt niet alleen de aandacht naar zich toe door zijn lange verschijning, maar met name door zijn energie, die aanstekelijk werkt. The Lucifer Principle doet precies waar het voor gekomen is: muziek maken, en goed ook.

De zaal is dan ook goed opgewarmd zodra het tijd is voor hoofdprogramma Sepultura. De Braziliaanse trash metalmannen zitten midden in een Europese festivaltour, maar hebben gelukkig een gaatje gevonden om toch een clubshow te geven in Nederland. De zaal heeft er zichtbaar zin in. Vanaf het tweede nummer (Refuse/Resist) vliegt de pit erin. De kuil in de popzaal van Gigant gaat los en armen, benen en haren vliegen in het rond.  Het publiek is duidelijk niet enkel voor het oude materiaal (uit de tijd van de Cavalera broertjes) gekomen, want ook bij recente nummers als Kairos, Relentless, Dialog en Mask krijgt de band veel bijval vanuit de zaal.

Nieuwe drummer Eloy Casagrande mag met zijn twintig jaren nog wel een jonkie zijn, drummen kan hij als geen ander. Met zijn snelle slagen en harde basdrum lijkt het melodisch te donderen in Gigant. Tegen het einde van de set neemt Casagrande een korte solo voor zijn rekening, waarmee hij iedereen in de zaal overtuigt dat hij in deze wereldband hoort.

Andere hoogtepunten van de avond zijn Ministry-cover Just One Fix, afsluiter Roots Bloody Roots en het moment dat zanger Derrick Green een aantal stukken mee drumt. Green zorgt voor een denderend en dreunend samenspel met Casagrande. Ook de dankbaarheid en het plezier van de band doen goed. Gitarist Andreas Kisser geeft maar al te graag zijn fans een hand tussen de nummers door en Green vertelt vol enthousiasme hoe blij ze zijn om weer in Nederland te spelen. Iets wat bands met regelmaat roepen, maar Sepultura overtuigt met een grote glimlach en veel plezier. Sepultura pakt Apeldoorn in, houdt het twee uur in haar ban en laat het achter met het aandenken aan een wervelende avond die het niet snel zal vergeten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland