Music Meeting dag 3: Een zonovergoten afsluiter Music Meeting dag 3: Een zonovergoten afsluiter

Ook op de laatste dag is het feest in Park Brakkenstein

, Tekst: Pleunie de Wild

Music Meeting dag 3: Een zonovergoten afsluiter

Ook op de laatste dag is het feest in Park Brakkenstein

Tekst: Pleunie de Wild ,

Music Meeting 2012 zit er weer op. Ook de zonovergoten derde en laatste dag van het festival in Park Brakkenstein is van hoge kwaliteit. Directeur John van Merriënboer is erg tevreden: "Het aantal bezoekers van Music Meeting 2012 ligt tussen de 14.000 en 15.000.’’

Wanneer je het festivalterrein in Park Brakkenstein betreedt valt meteen op hoe relaxt de sfeer op Music Meeting is. Het festivalterrein is bezaaid met mensen die hun picknickkleedje hebben gespreid. Vanwege de hitte (het kwik geeft 25 graden aan) zoeken veel bezoekers een plekje in de schaduw op. Music Meeting trekt een gevarieerd publiek. Er zijn veel volwassenen, maar er lopen ook een heleboel jongeren rond op het terrein. Daarnaast hebben veel ouders ook hun kinderen meegenomen, die genieten van het warme weer en zich uitstekend vermaken bij de Mini Meeting, speciaal voor kinderen. Op het terrein wordt gevoetbald, het publiek geniet van een verkoelend drankje, mensen zoeken naar leuke spulletjes op de markt of smullen van een heerlijke exotische maaltijd van één van de vele eettentjes. Zelfs aan vermaak op de toiletten is gedacht: bij een sanitaire stop worden bezoekers vermaakt door het toilettheater van Plees To Be, ditmaal met een circusthema.

De eerste workshopband van vandaag staat op het Intropodium. Onder leiding van de Bulgaarse accordeonist Miro speelt de achtkoppige band een half uur lang instrumentale Bulgaarse, Macedonische en Griekse nummers. Het optreden begint een kwartier te laat en de muzikanten zijn niet helemaal goed op elkaar ingespeeld waardoor het geheel wat stijfjes overkomt. Ondanks dat is de band, en dan vooral bandcoach Miro, erg enthousiast.

Het tweede optreden in de warme Apollo-tent van vandaag is van de Bosnische zangeres Amira. Ze is veelvuldig geroemd als vernieuwer van het Bosnische levenslied, sevdah. Sevdah is een Bosnische traditie en een mix van melancholische, hunkerende melodieën met flamenco, fado en blues. De prachtige Amira betreedt het podium gehuld in een chique, donkerblauwe avondjurk. Vanaf de allereerste inzet betovert ze haar publiek met haar wonderlijke stem. Dat in combinatie met de donkere klanken van de contrabassist en het uitmuntende toetsenwerk van de pianist. Het publiek is erg onder de indruk van de traditionele liederen uit Kosovo, Macedonië en Servië die Amira brengt. Na ieder nummer volgt dan ook een oorverdovend applaus. Het meest aangrijpende moment van het optreden is het nummer Bele Ruze, dat Amira opdraagt aan de enige jaren overleden Romazanger Saban Baimovic. Het is Amira gelukt, ze heeft het publiek om haar vinger gewonden.

De afsluiter van het Mondo-podium is het collectief straatmuzikanten Jagwa Music uit Dar es Salaam. De groep werd 20 jaar geleden opgericht in de straten van de vroegere Tanzaniaanse hoofdstad. De oprichters doen nog wel eens mee, maar vandaag is het de beurt aan de nieuwe generatie Jagwa Music. De Afrikaanse groep maakt naar eigen zeggen ‘afropunk’. Daarbij moet gedacht worden aan uiterst dynamische ritmes, dansbare en meezingbare muziek en de ongekende energie van frontman Jackie Kazimoto. De band maakt gebruik van zelfgemaakte instrumenten zoals fietsbellen en stoelen. Jagwa Music maakt een groot feest van haar optreden, inclusief een sexy danseres die af en toe bijna staat te daggeren met Kazimoto. Het publiek danst en zingt uitbundig mee met de Afrikaanse afropunkers.

Tot slot Aziz Sahmaoui & University of Gnawa die Music Meeting 2012 mogen afsluiten in de Apollo. De stoelen zijn weggehaald en de tent is lekker afgekoeld. Tijd om te swingen dus. Het concert wordt mooi opgebouwd met een paar mooie, rustigere nummers. De muziek die de band speelt heeft een fantastische groove. De vele herhalingen in de muziek zorgen ervoor dat het bijna lijkt alsof je in trance raakt. Sahmaoui’s stem stijgt fier uit boven de ijzersterke mix van Noord-Afrikaanse en Senegalese ritmes. In het midden van het optreden krijgt de band hulp van de Libanees-Franse trompettist Ibrahim Maalouf. De Arabische klanken die uit zijn trompet komen maken de show bijna hypnotiserend. De finale van de show begint wanneer de Marokkaanse-Senegalese drummer Mokhtar Samba het podium op komt. De combinatie van Sahmaoui & University of Gnawa samen met Maalouf en Samba zorgt voor een machtige energie op het podium. Het optreden is het hoogtepunt van de dag en een geweldige afsluiter van de Music Meeting 2012.

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland