Rock Your Pants Off blaast een frisse wind door de Onderbroek

Piepjonge rockbandjes zetten verrassend sterke sets neer

Paul Aerts ,

Het evenement Rock Your Pants Off is een nieuw initiatief van onder andere stagiairs Paul Eppink en Tom Weijand van de Onderbroek. Er staan maar liefst vier Nijmeegse bands op het programma voor een publiek dat zelf mag bepalen hoeveel ze voor deze avond betalen.

De eerste band heeft sinds zijn oprichting pas twee keer het podium beklommen. The Hubschrauber is dus nog een kakelvers collectief met in de gelederen een drummer en gitarist die we nog kennen van oud-Roos van Nijmegen-deelnemer Duke Jonn.Wat repertoire betreft weet de eerste band van de avond te imponeren met een fris en eigen geluid. Hoewel de mannen af en toe een beetje ingehouden lijken te spelen, zijn de nummers sterk genoeg om de aandacht van de zaal erbij te houden. Funky, rock-'n-roll, catchy en smooth. The Hubschrauber voldoet aan al deze beschrijvingen. Toch is de uitvoering nog niet helemaal in orde. Soms wordt er wat rommelig gespeeld en de zang is niet altijd even zuiver. Desalniettemin, als dit pas het begin is, dan gaan we nog erg veel horen van deze Nijmeegse nieuwe.

Captain Ortega is iets langer bezig dan de opener van de avond en zet er nog een rocktandje bij. Vorig jaar speelden Hanne Pesch en zijn stuurlui nog een rommelige set in het Cultuurcafé, maar vanavond vergeet iedereen dat optreden. Captain Ortega gaat erop en erover, speelt als een geheel én heeft de matrozen in de zaal in zijn macht. Met bulderende dampende rock gooien deze muzikanten de schroom van zich af. Erg vernieuwend is het allemaal niet, maar deze band vaart recht toe recht aan door het rock-'n-rollkanaal. De dekschrobbers op de ‘begane grond’ zetten hun pilsje weg voor een potje dansen en headbangen. Captain Ortega maakt vandaag schoon schip.
 
Het volgende bandje van de avond is There Was A Firefight, een grotendeels instrumentaal spelend gezelschap. Geïnspireerd door onder andere And So I Watch You From Afar, beukt dit kwartet er ook lustig op los. Waar het muzikaal allemaal dik in orde is, vooral de drums stuwen erg lekker, mist de set af en toe accenten. Daardoor dreunt de band zich wat naar de achtergrond. Zeker voor mensen die instrumentale muziek niet gewend zijn. Al met al is ook de derde act van Rock Your Pants Off een veelbelovend jong viertal.
 
Om een uur of twaalf begint afsluiter The Liquid Machine, zoals de rest van de avond al beloofde, even hard, ruig en smerig. Er loopt een Pearl Jam-draadje door de nummers heen. Misschien wel een iets te rode draad. Zo nu en dan is de zang wat vals, maar eigenlijk kan dat het publiek al niets meer schelen. Driekwartier lang knalt The Liquid Machine zeer verdienstelijk de setlijst er doorheen met gitaargeweld waar de bomvolle zaal behoefte aan heeft. Een mooie afsluiter van het live-gedeelte.
 
Na het live-spektakel is het voor de meeste aanwezigen nog lang geen bedtijd. Het blijft met dj Eelco nog een flinke tijd gezellig in de Onderbroek. Van Rock Your Pants Off mag gezegd worden dat dit initiatief een vervolg meer dan verdiend heeft.
 
Websites