Pop, hoe schrijf ik het op?

3voor12 gelderland en KCG organiseren workshops popjournalistiek

Redactie 3voor12 gelderland ,

We raken niet uitgepraat over muziek. Maar om het op te schrijven in een stuk dat ook nog eens lekker leest, is een ander verhaal. Popjournalistiek is een vak apart. Daarom organiseert 3voor12 gelderland in samenwerking met Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) een aantal workshops over popjournalistiek. Voor wie de fijne kneepjes van het vak wil leren.

Theo Ploeg, schrijver voor onder meer OOR en Gonzo (circus), zal een lezing geven over nieuws in de popjournalistiek. Hoe herken je nieuws? Wat doe je ermee? Hoe schrijf je een goed nieuwsbericht? Theo Ploeg gaat het je allemaal vertellen!

Dr Hook zong er lang geleden al over: je telt als muzikant pas echt mee als je op de cover van de Rolling Stone staat. Een recensie in een toonaangevend muziekblad kan een band maken of breken. Het schrijven van een recensie is een vak apart binnen de journalistiek, al is het maar omdat het een journalistieke vorm is waarin het eigen oordeel van de schrijver zwaarder weegt dan een feitelijke weergave van het nieuws. Tijdens deze workshop leer je wat de do's-and-don'ts zijn bij het schrijven van een cd-recensie en waar je op moet letten bij het opstellen van een live-recensie. Waarom het wel of niet relevant is dat de gitarist een snaar breekt, het licht uitvalt in het Gelredome of het bier op is in de HMH. Joris Rietbroek, journalist van Kicking the Habit, zal in de workshop Recenseren doe je zo aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien hoe je een goede recensie schrijft.

Ingmar Griffioen van VPRO’s 3voor12 gaat iedereen haarfijn uitleggen wat de hogere kunsten van het interviewen zijn. Hoe jaag je een muzikant op de kast, wanneer is dat goed en wanneer kun je dat maar beter niet doen? Hoe bereid je een interview goed voor, hoe werk je het optimaal uit en waar moet een goed interview aan voldoen?

In een discussie met muziekfanaten kun je in geuren en kleuren uitleggen wat je van het nieuwste album van Vampire Weekend vindt. En een geanimeerd gesprek voeren met een popmuzikant, dat lukt je ook wel. Maar hoe zet je dat dan op papier? Dit is vaak lastiger. Kraakheldere gedachten en levendige gesprekken raken al snel bedolven onder vaag, omslachtig of soms zelfs ambtelijk taalgebruik. Het gevolg? Heel lang ploeteren op een tekst die zijn doel en doelgroep voorbijschiet. Herkenbaar? Dan is de workshop Toegankelijk schrijven iets voor jou. Marcel Verbeek van Einder Communicatie geeft je handvatten om je interviews en recensies toegankelijker op te schrijven.

De vier workshops zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op zaterdagmiddag 25 februari tijdens Gesel XL in popcentrum Jacobiberg in Arnhem. Wil je meedoen? Kies welke workshop het beste bij jou past en geef je op via workshops@geselxl.nl. Vermeld welke workshop je wilt volgen. De zalen hebben een beperkt aantal stoelen, dus wees er snel bij!