De Muzikale Trip beleven met Kubus & Rico

Hiphop in nieuwe stijl

Phebe Kloos ,

Producer Kubus en rapper Rico kwamen naar Luxor Live om samen met Arnhem De Muzikale Trip te beleven. Dat hiphop en dubstep hand in hand kunnen gaan, bewees dit duo vanavond.

Arnhemse hiphopheld Dizzow Dynamisch opent de avond. Als hij vraagt of we wat naar voren kunnen komen, laat iedereen de bar los en staat binnen no-time voor het podium. Ritsen van vesten gaan dicht, petjes gaan scheef en capuchons omhoog: klaar voor een stevige portie hiphop. Als de beat aangaat, zit de sfeer er eigenlijk al direct in en gaan de armen de lucht in. Sheriff betreedt het podium en Dizzow doet één gastnummer met Driftig. Achter de draaitafel staat dj Censor.

“Hallo! Zijn dit alle mensen die er zijn?”, vraagt Kubus als hij de zaal in kijkt. Ja, dit is iedereen. Leeft hiphop niet in Arnhem? Is €16,- teveel? Of is er vanavond nog meer te doen in de stad? De opkomst is dan wel laag, maar degenen die er zijn, hebben er zin in.
 
Kubus & Rico zetten het eerste nummer Vrij in, tevens het eerste nummer van hun cd. Een cd die, inclusief een aantal skits, 21 nummers telt. Deze tracks vertellen één verhaal, één muzikale trip. Vanavond spelen ze deze tracks in bijna exact dezelfde volgorde als op hun album. Ze mixen old school hiphop met drum and bass en een vleugje ‘kuubstep’ (zoals ze zelf de combinatie van Kubus en dubstep noemen). Ze voelen elkaar goed aan. De beats van Kubus en de lyrics van Rico gaan voortdurend in elkaar op. Deze nummers hebben ze duidelijk samen gemaakt. Maar als ze de klassieker Hamvraag inzetten, hoopt iedereen toch stiekem dat Sticks het podium opklimt.
 
Bij de nummers Buitenbad en Be Like Me gaat Arnhem los. Iedereen staat te springen, biertjes gaan de lucht in en een moshpit is algauw een feit. Helaas kan Rico niet crowdsurfen en besluit dus maar gewoon tussen het publiek mee te springen. Op het podium zijn de heren sowieso leuk om naar te kijken: het enthousiasme spat ervan af. Kubus steekt er nog maar eentje op en gooit zijn lange lokken wild heen en weer, en Rico zet zelfs de robot move in.
 
Rico steelt de show met een spoken word over gesnapt worden tijdens het vreemdgaan. Hij maakt er een vette, humoristische anekdote van, waar elke stand-up comedian alleen maar van kan dromen. Ze sluiten af met een harde dubstep primeur. Na afloop geen handen in de lucht en ‘ciao’. Nee, Rico gaat door z’n knieën en staat zijn fans te woord, terwijl Kubus achter de draaitafel nog een beat opzet. Big up voor Kubus & Rico en big up voor aanwezig Arnhem.

Website