Live Nation/Mojo lijft GelreDome in Live Nation/Mojo lijft GelreDome in

Amerikanen kopen meerderheid aandelen in Arnhems stadion

, Ingmar Griffioen

Live Nation/Mojo lijft GelreDome in

Amerikanen kopen meerderheid aandelen in Arnhems stadion

Ingmar Griffioen ,

Live Nation heeft de GelreDome aangekocht. Het grote Amerikaanse entertainmentconcern, moederbedrijf van Mojo Concerts, kocht een meerderheid van de aandelen van het Arnhemse stadion. Zo maakten de partijen vandaag bekend. Mojo wordt daarmee toch exploitant van de GelreDome, eind vorig jaar werd de op handen zijnde deal nog ontkend.

Eind 2011 meldde de Gelderlander al dat 'Mojo Concerts de nieuwe uitbater van de GelreDome' zou worden. Mojo Concerts en de NV GelreDome spraken toen van voorbarige berichtgeving. De krant citeerde GelreDome interim-directeur Paul Sliedrecht, die het nieuws bevestigd zou hebben, maar ook zei: "Pas als de deal juridisch helemaal rond is, wordt gekeken naar de definitieve invulling van de Gelredome-directie."

De juridische kant van de deal is interessant, omdat de Provincie Gelderland de Stichting GelreDome destijds 25 miljoen gulden - 11,34 miljoen euro - heeft geleend om het stadion te exploiteren. Zonder die lening zou het stadion er volgens de provincie helemaal niet zijn gekomen. De provincie zou wel een deel van het geld terug willen en dus zou er volgens de Gelderse krant onderhandeld moeten worden over een flinke afkoopsom.

Gedeputeerde Staten laat vandaag in een verklaring echter weten akkoord te zijn met de aflossing van de schuld: "Gedeputeerde Staten zijn van plan in te stemmen met vervroegde aflossing van de achtergestelde lening door NV GelreDome voor 4,5 miljoen euro en een nog openstaande rentevergoeding van 375.000 euro per 1 juli 2012. GelreDome doet het voorstel voor de vervroegde aflossing om een strategische alliantie met Live Nation Worldwide Inc aan te gaan."

Mojo en GelreDome deden in 2009 al zaken, omdat de Rotterdamse Ahoy toen wegens de verbouwing niet beschikbaar was. Overigens toonde Ahoy dit jaar ook belangstelling om de GelreDome te exploiteren. Met deze deal beschikt Mojo naast de Heineken Music Hall en de in juni openende Ziggo Dome in Amsterdam, ook over een grote zaal in het oosten van het land. "GelreDome past prima in dat rijtje", reageerde Mojo-directeur Dick van Zuylen vandaag tegen de Gelderlander. Hij vindt het stadion een "geweldige locatie die ruimte biedt aan een breed scala aan evenementen".

Het GelreDome biedt een thuishaven aan voetbalclub Vitesse en daarnaast aan meerdere concerten en andere evenementen. Jaarlijks trekt het meer dan een miljoen bezoekers. Volgens Gedeputeerde Jan Markink "is GelreDome daarmee een belangrijke economische factor voor Arnhem en Gelderland. Onderzoek dat GelreDome heeft laten verrichten wijst uit dat de spin off jaarlijks meer dan 200 miljoen euro bedraagt."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland