In oktober 2011 werd bekend dat Mojo Concerts de nieuwe uitbater van de Gelredome zou worden. Het voetbalstadion van Vitesse, met een concertcapaciteit tot 32.000 bezoekers, zou de nieuwe thuishaven van de concertorganisator moeten worden, meldde de Gelderlander. Inmiddels zou de de deal tussen Live Nation, moederbedrijf van Mojo Concerts, en NV Gelredome op enkele details na rond zijn.
Peter van der Veer, directeur Ahoy heeft dat ook vernomen, maar stelt tegenover 3voor12: "Niet geschoten is altijd mis. Ik werk hier al zes jaar en daarvoor speelde deze interesse ook al. Toen was het stadion beschikbaar en heeft Ahoy een voorstel gedaan om de rechten te verwerven. Dat is toen niet gelukt. Nu we vernamen dat de optie er weer was, hebben we opnieuw belangstelling getoond."
Gelredome en provincie Gelderland: "geen behoefte aan bod Ahoy"
Volgens de Gelderlander moet het Amerikaanse bedrijf alleen nog een definitief jawoord geven, waarna "de GelreDome gegarandeerd is van een continue stroom artiesten van formaat". Ahoy zou bij de Gelredome en de provincie Gelderland al naar de voorwaarden voor een overname gevraagd hebben en een tegenbod voorbereiden. In de krant reageert Paul van Sliedrecht, interim-directeur Gelredome, afwijzend: "Wij hebben behoefte aan een partner die artiesten kan leveren, Ahoy kan dat niet. Ahoy is een gebouw."
Ahoy-directeur Peter van der Veer benadrukt tegen 3voor12 dat Ahoy altijd al evenementen organiseerde. "Iedereen kent ons als locatie voor concerten en beurzen, maar wij zijn ook al veertig jaar organisator van veel evenementen." Dat beperkt zich niet tot Rotterdam. "Wij organiseren beurzen in Turkije en onlangs nog een maritieme beurs in China, maar ook het kerstcircus in Maastricht." Maar wie gaan er dan optreden in een stadion voor 32.000 man, Mojo kon de afgelopen jaren bijna geen stadionconcerten realiseren. "Het is altijd de vraag welke bands er gaan touren, maar wij doen ook het ABN Amro Tennistournooi en verschillende EK's en WK's. Dus je kunt ook aan andere evenementen denken."
Ahoy heeft strategische alliantie met Amerikaanse entertainmentgigant AEG
Ahoy staat bovendien niet alleen: het heeft "een belangrijke strategische alliantie met het Amerikaanse AEG", een toonaangevende sport- en entertainmentorganisator, dat met de tak AEG Live een van de grootste concert- en tourorganisatoren in huis heeft. The Anschutz Entertainment Group (AEG) is eigenaar van grote sportclubs als LA Galaxy (waar David Beckham onder contract staat) and megastadions in Amerika (o.a. Rose Garden), Engeland (Manchester Arena en The O2) en Turkije. "Volgende week gaan we weer voor een conferentie naar Los Angeles toe."
Interessant is ook de positie van de provincie Gelderland, die veel geld in het stadion heeft zitten. De provincie zou destijds 11,3 miljoen euro uitgeleend hebben aan de Stichting GelreDome geleend hebben voor de exploitatie. Volgens de Gelderlander wil de provincie meewerken aan de deal met Live Nation en bereid zijn haar lening voor minder dan de helft van de hand te doen. Provinciaal gedeputeerde Jan Markink legt het verzoek van Ahoy, dat zich beroept op de Wet Openbaarheid van Bestuur, naast zich neer. Of dat mag, weet Van der Veer niet. "Daar moet ik me over laten adviseren."
Ahoy: Gelredome geen concurrentie Ahoy en absoluut geen rechtzaak waard
Het is de vraag of Mojo, dat in 2006 nog naar de rechter stapte omdat de uitbreiding van Ahoy met gemeentelijke steun oneerlijke concurrentie zou zijn, met de HMH en de ZiggoDome en Gelredome geen te grote monopoliepositie verwerft. Dat zou volgens ingewijden een interessante zaak zijn voor de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Die deed in 2004 al eens een inval bij Mojo, maar besloot na tweeëneenhalf jaar onderzoek dat Mojo geen misbruik maakte van haar monopoliepositie door buitenlandse artiesten af te schermen van andere organisatoren. Ahoy-directeur Van der Veer verklaart nu tegen 3voor12 dat Ahoy "absoluut niet" van plan is om inzake de Gelredome een gerechterlijke procedure te starten.
Van der Veer verklaart dat Ahoy niet in de Gelredome wil stappen uit vrees voor de concurrentie vanuit Arnhem. Nieuwkomer ZiggoDome opent in juni de deuren met vrijwel dezelfde capaciteit als Ahoy (15.600 om 15.000) en de ruim twee keer zo grote Gelredome is "echt wat anders. Daarom is het ook belangrijk voor grotere concerten. In die zin is het ook echt een aanvulling op Ahoy." Voorlopig moet Ahoy maar afwachten of het nog een voet tussen de deur kan krijgen in Arnhem. Als Ahoy mistast, betekent dat volgens de directeur "verder niets" voor de positie van zijn bedrijf. "Mojo is een ongelofelijk belangrijke klant, waar wij heel veel zaken mee doen. Zij doen North Sea Jazz al zes jaar hier. Aan de andere kant tonen wij zakelijke belangstelling en dan kom je elkaar tegen. Dat begrijpen zij ook." Van der Veer laconiek: "Eerst hebben we vanavond en morgen nog De Vrienden Van Amstel Live."
Mojo wil op dit moment "geen commentaar" geven. Dit jaar staan onder meer Mojo producties als Anouk (8 en 11 maart), Ilse DeLange en Symphionica in Rosso met Doe Maar in de Gelredome gepland.
Ahoy wil Gelredome exploiteren
Gelredome: geen interesse, Ahoy geen goede partij
Na Mojo wil nu ook Ahoy de Gelredome exploiteren. De Rotterdamse evenementenorganisatie wil de exploitatie van het Arhemse stadion overnemen en de concurrentiestrijd aan met de Amerikaanse organisator Live Nation/Mojo, waarmee de Gelredome directie al een akkoord heeft. Het Arnhemse liet aan dagblad de Gelderlander weten "niet veel te kunnen met de interesse" van Ahoy.