The Move presenteert zondagmatinee

“Er is hier meer te doen dan alleen dansen op zaterdagavond!”

Tekst: Edwin Niemantsverdriet ,

Op zondagmiddag organiseert café The Move, samen met Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, wekelijks Move Matinee. Live muziek uit de regio, onder het genot van een hapje en een drankje. We spraken Niels Breman, initiator van deze middagen en eigenaar van The Move.

“Er is hier meer te doen dan alleen dansen op zaterdagavond!”

Op zondagmiddag organiseert café The Move, samen met Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, wekelijks Move Matinee. Live muziek uit de regio, onder het genot van een hapje en een drankje. We spraken Niels Breman, initiator van deze middagen en eigenaar van The Move.

Waarom ga je op zondagmiddag concerten plannen in The Move?
“We krijgen altijd hele positieve reacties over The Move, maar 90% van die mensen komt alleen maar ’s avonds in het weekend. Dan is het altijd wel druk en gezellig, maar we zijn vaker open dan alleen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond! Om aan onze gasten duidelijk te maken dat we ook op andere tijdstippen open zijn, moet je dan dus wat organiseren. Vroeger hoefde je alleen de deur open te doen en de gasten kwamen vanzelf. Tegenwoordig moet je daar echt wat voor doen. Er is veel meer concurrentie en dan heb ik het niet alleen over andere kroegen en podia. Internet is tegenwoordig de belangrijkste reden waarom mensen niet meer naar de kroeg gaan. Sociale netwerken, spelletjes en films op je computer zijn voor veel mensen een reden om thuis te blijven. Daarnaast hebben mensen misschien ook wat minder te besteden aan het uitgaansleven. Zomaar op een middag naar de kroeg gaan is voor velen geen optie meer. Je moet dan dus wel een lokkertje hebben. Als er dus op zondagmiddag een bandje speelt in The Move kan dat voor iemand wel een reden zijn om te gaan, terwijl hij of zij anders gewoon thuis was gebleven.”

Verwacht je een ander publiek naar The Move te trekken door deze programmering?
“Aan de ene kant verwacht en hoop ik dat onze ‘eigen klanten’ nu ook eens op een zondagmiddag The Move komen bezoeken. Zoals ik al zei komen de meesten alleen ’s avonds langs. Maar er is veel meer te doen in The Move dan alleen dansen op zaterdagavond! En aan de andere kant richten we ons op bijvoorbeeld het koopzondag-publiek. Er zijn vaak genoeg mensen die op zondagmiddag door de stad lopen en, na een middag boodschappen doen, wel even behoefte hebben aan een stoel en een drankje. Het aanbod van die plekken is enorm groot in de binnenstad van Arnhem, dus je moet je dan wel onderscheiden willen de mensen net jouw kroeg uitkiezen. Als je vanuit de verte al kunt horen dat er ergens gezelligheid naar buiten komt, hoop ik dat die mensen ook voor The Move kiezen.”

Wat voor soort muziek mogen de bezoekers verwachten?
“Van alles en nog wat. Via The Stage krijg ik enorm veel bands aangeboden. Niet alles daarvan is geschikt voor The Stage, maar om nou overal nee tegen te zeggen vond ik ook weer zoiets. Dit is ook één van de redenen waardoor wij op het idee van de zondagmatinee zijn gekomen. We zullen niet zo snel hardcore en metal op zondagmiddag programmeren, maar ik zeg niet nooit. Daar is tenslotte ook publiek voor in Arnhem. Maar we wilden ook geen singer-songwriter-café worden. Dan ben je weer te beperkt in je keuzes en aanbod. Daar tussenin zit natuurlijk een heel breed scala aan bands die allemaal geschikt kunnen zijn voor een optreden in een kroeg. Gewoon gezellige muziek waar je naar kunt kijken, maar waarbij je net zo goed aan een tafeltje een kop koffie kunt drinken.”

Wat gaat de frequentie worden?
“In principe gewoon elke week. Deze maand ging dat even fout wegens afzeggingen van de bands, op het laatste moment. Maar vanaf 30 oktober hebben we elke week een band staan. Met uitzondering van 4 december i.v.m. Sinterklaas en eerste kerstdag. Over 1 januari zijn we nog aan het twijfelen. We hebben dan altijd een gezellig Nieuwjaarsbuffet hier. Waarom dat niet opfleuren met wat live muziek! Tot en met half januari heb ik nu bands geboekt staan. Voor daarna zoeken we nog vrolijk verder.”

Waarom de samenwerking met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen?
“We hadden hier al regelmatig Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen (tegenwoordig Club 3VOOR12/Gelderland, red.) in The Stage. Voor mij is het dan een logische stap om ook voor de middagen in The Move een samenwerking aan te gaan. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen heeft weer hele andere contacten met regionale bands dan ik. Door 3VOOR12 hierbij te betrekken hoop ik ook die bands te bereiken, en dat ik tevens via 3VOOR12 bands aangeboden krijg. Daarnaast is 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen natuurlijk een prima medium om de activiteiten onder de aandacht te brengen. Zoals ik al eerder zei zitten veel van onze (potentiële) klanten veel op internet. Door de samenwerking met 3VOOR12 worden de shows ook bij hun bezoekers onder de aandacht gebracht. Van tevoren de shows promoten en achteraf een leuke (foto)recensie kan ons dus meer gasten opleveren. En doordat er bij elke show een grote banner van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen achter het podium hangt maken wij weer reclame voor hun. Ik zie het als een win-winsituatie.”

Mist Arnhem muziekaanbod op afwijkende tijden?
“Dat weet ik niet. Het muziekaanbod in Arnhem is al enorm groot. We hebben, naast The Stage en The Move, zalen als Luxor Live, Willemeen, de Rijnhal, het Gelredome en tal van kroegjes waar regelmatig livemuziek wordt aangeboden. Vaak is er meer aanbod dan publiek. In Arnhem moet je het normaal gesproken van de weekenden hebben. Op een maandag of dinsdag een show organiseren kost vaak meer dan dat het oplevert. Met als gevolg dat dat dus ook bijna niet gebeurt. De zondagmiddag is net zo’n schemergebied. Soms lukt het wel, soms ook niet. Ons idee van de zondagmatinee kwam, onder andere, vanwege Park Open. In de zomermaanden organiseren die altijd concerten op zondagmiddag op de Ronde Weide in het Sonsbeekpark. Lekker met een drankje in het park naar een band kijken. Daarvoor is altijd belangstelling genoeg, maar dat is alleen tijden de zomer, als het weer het toestaat. Bij ons zit je gewoon binnen. Als het koud is lekker de verwarming aan, warme chocomel met slagroom of een kop soep erbij en achterin de zaak klinkt de gezelligheid van live muziek. Wat wil je nog meer?”