48h Music Video Project in Nijmegen “een groot avontuur”

Muzikanten en filmers gaan de strijd aan om in 48 uur een videoclip te maken

Tekst: Edwin Niemantsverdriet ,

Van 25 t/m 27 november vindt de Europese primeur van het 48h Music Video Project plaats in Nijmegen. Muzikanten en filmmakers slaan de handen ineen om de winnende videoclip voor deze gerenommeerde internationale filmwedstrijd te maken. We spraken Richard Schut van 48h Film Project over de hoed en de rand.

Muzikanten en filmers gaan de strijd aan om in 48 uur een videoclip te maken

In het weekend van 25 tot en met 27 november vindt in Nijmegen de Europese primeur plaats van het 48h Music Video Project. Muzikanten en filmmakers gaan in teams het avontuur aan om binnen 48 uur een videoclip op te leveren.

De opzet van de 48 Hour filmwedstrijden is inmiddels bekend, en vele filmmakers doen er met veel plezier aan mee. Nu wordt er een hele nieuwe draai aan gegeven door bands aan filmteams te koppelen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak Richard Schut van de 48h Film Project- organisatie over deze nieuwe wedstrijd.

Nijmegen krijgt de Europese primeur van het 48h Music Video Project. Vanwaar de keuze voor Nijmegen?
“Het 48 Hour Film Project draait al twee jaar in Nijmegen. We werken daarbij samen met Go Short. Wat mij altijd opvalt als ik in Nijmegen ben, is het grote aantal bands en de kwaliteit van de bands. Toen we een plek zochten voor de Europese première van het 48 Hour Music Video Project was het voor mij direct duidelijk: dit gaan we met Go Short in Nijmegen doen.

Tijdens het 48h Music Video Project worden filmmakers en muzikanten aan elkaar gekoppeld en moeten ze als team binnen 48 uur een videoclip maken. Wat mogen de filmploegen en bands eigenlijk verwachten van dit weekend?
“Een supercreatief weekend, een gezamenlijk avontuur en vrienden voor het leven. En natuurlijk een videoclip. Van filmmakers die al vaker mee hebben gedaan hoor ik dat vooral het creatieve avontuur lokt, de uitdaging. Het is voor hen ondertussen vanzelfsprekend dat daar dan een schitterende film uitkomt, of in dit geval dus een videoclip."

Kan elke muzikant en filmer zich inschrijven, of zijn er nog speciale criteria om mee te mogen doen?

“Iedereen kan meedoen. Alle muziekgenres zijn welkom. We verwachten meer aanmeldingen van bands dan van filmmakers, dus we maken bij de bands begin november een selectie, zodat we het weekend met net zoveel bands als filmmakers starten.”

Nijmegen krijgt de Europese primeur, in Amerika is er al een Music Video Project geweest. Hoe is het daar bevallen?
“Het was een groot succes, een heerlijk feest. In het begin was het wennen voor een aantal teams; hoe werk je samen met een ander creatief team? Maar juist die 48 uur en een duidelijk gezamenlijk doel, die music video aan het eind, dat doet wonderen. De uiteindelijke videoclips waren heerlijk gevarieerd en zowel de bands als de filmmakers waren dik tevreden met hun gezamenlijke avontuur en het eindresultaat.”

Naast, zoals je aangeeft, een mooi creatief avontuur is het ook een wedstrijd. Is er al bekend wat de prijzen gaan worden?

De winnende videoclip krijgt in ieder geval een internationale première op een festival in Taos, een stad in de Verenigde Staten. Ook GESEL XL, Go Short en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen screenen de winnende music video's. We zijn nog bezig met meer prijzen, daar hoor je binnenkort meer over. Houd onze facebookgroep 48 Hour Nijmegen in de gaten.
“In de facebookgroep komen filmmakers en muzikanten nu ook al samen. Muzikanten nodigen filmmakers bijvoorbeeld uit om te komen kijken bij optredens, terwijl ze nog niet weten wie in welk team komt. Het grote avontuur om samen iets moois uit elkaars creativiteit te halen is eigenlijk al begonnen”

Is er verder nog iets wat je kwijt wil?

“Ja, ik ben heel blij met de samenwerking met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. Jullie vertegenwoordigen een belangrijk deel van de muziekcultuur in Nederland. En cultuur is voor mij geen product, het is een proces, het is doen. Het 48 Hour Music Video Project nodigt mensen uit om die camera op te pakken, of die gitaar, en samen nieuwe dingen te creëren. Samen creëren, nieuwe vormen zoeken, daar gaat het om. Als dat gebeurt ben ik tevreden.”