Debuutpresentatie Black Bottle Riot zal genot zijn voor het oor, het oog, de mond en de maag Debuutpresentatie Black Bottle Riot zal genot zijn voor het oor, het oog, de mond en de maag

“We kunnen alle vier niet zonder muziek”

, Tekst: Tim Arets / Foto's: Archief

Black Bottle Riot heeft zonder debuutalbum al veel kunnen spelen, zoals op de-Affaire, Oranjepop, Rockin' Park, Zwarte Cross en nog veel meer. Nijmegen kent ze nu wat beter, dus daarom presenteren ze aanstaande vrijdag 11 november 2011 (11-11-11) hun titelloze debuutalbum. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen praat bij met de heren en geeft kaarten weg.

“We kunnen alle vier niet zonder muziek”

Black Bottle Riot heeft zonder debuutalbum al veel kunnen spelen, zoals op de-Affaire, Oranjepop, Rockin' Park, Zwarte Cross en nog veel meer. Nijmegen kent ze nu wat beter, dus daarom presenteren ze aanstaande vrijdag 11 november 2011 (11-11-11) hun titelloze debuutalbum. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen praat bij met de heren.

Doornroosje

De band Black Bottle Riot wil er een speciaal feest van maken vanavond. Een band die hun debuutalbum in Nijmegen presenteert, kiest toch vaak voor Merleyn. Mike Sedee (gitaar): “We hadden al een aantal keren in Merleyn gespeeld en zaten te dubben of we het nu niet eens in Doornroosje moesten doen. We vonden het tijd om eens in Doornroosje te gaan spelen, omdat we er ook een bijzondere avond van willen maken.”

De datum 11-11-11 lijkt wel express door de band gekozen te zijn. Hebben ze iets met het gekkengetal? “Het is onze eerste plaat, dus we willen dat het zo makkelijk mogelijk is om onthouden. Daarom ook een titelloze debuutplaat en een release-datum met alleen maar enen.”

Een feestje zoals de band het graag ziet, zo zal het vrijdag zijn. “Alle zintuigen worden voorzien,” vertelt Mike Sedee. Er zijn cheerleaders uit de Bright Light City-videoclip aanwezig, maar ook de alcoholist wordt verwend. Daarnaast is er ook een onaangekondigd voorprogramma. “We houden van southern rock, maar niet alleen de versterkte variant. Het voorprogramma houden wij graag als verrassing voor die avond.” Daarnaast zijn er ook gastmuzikanten tijdens het optreden van Black Bottle Riot, zowel artiesten die op de plaat staan als vrienden van de band.

“Muziek staat centraal deze avond, maar er is genoeg circus omheen. Zelfs mensen die van muziek walgen, zouden een hele leuke avond beleven. Er is iets voor de ogen, de oren, de mond en voor de maag.” Black Bottle Riot wil van elk optreden een feest maken, maar dit feest is natuurlijk nog net iets groter. “Het hele circus eromheen is een bedankje naar iedereen. We hebben op Huntenpop, Appelpop, Zwarte Cross, Rockin' Park en 2 keer de-Affaire gespeeld zonder nog een album uit te hebben. We vatten dat niet te nonchalant op, dus het is echt een dankwoord. Daarnaast horen mensen ons voor het eerst die avond, dus dan is dit een leuke manier om je aan een breder publiek te presenteren.”

Daarnaast is het album bij de release party van Black Bottle Riot voor maar tien euro te koop. “Ook de t-shirts zullen voor een tientje verkocht worden. We vinden het leuker dat vijfhonderd mensen met een shirtje van tien euro weglopen, dan twintig mensen met een shirtje van  vijftien euro. Wij willen alles zo goedkoop mogelijk houden voor de fans.”

Doelen
“Ons doel is een goede plaat maken,” zegt Mike direct. “Het is niet ons doel geweest om door middel van een plaat naar de top te komen of een hype te zijn. We willen een plaat maken waar we trots op zijn en dan zien we wel verder. We kwamen Suburban tegen en die waren enthousiast. Toen wilden we het meteen goed aanpakken.” De plaat zelf uitbrengen is ook altijd een optie geweest voor de band, ook geen slechte volgens Mike, maar dit platenlabel was zeker een liefhebber. “Suburban zit niet op de promotie van alleen een plaat, maar op de promotie van een band.”

Opnames
De plaat is opgenomen in studio Barbarossa, eigendom van zanger/gitarist Simon Snel. “We hebben veel geëxperimenteerd daar en de ruimte leren kennen. We hadden er alle tijd voor.” Er waren al wat platen in de studio opgenomen, maar Simon had hem nog maar een paar maanden. “De volgende keer gaan we minder tijd besteden aan al die experimenten, nu we weten wat wel en niet werkt. We hebben al het denkbare eigenlijk wel gedaan,” lacht Mike.

Komt er een tweede plaat van Black Bottle Riot, of wilden ze gewoon één vette plaat schrijven? “De tweede plaat is al bijna af,” verrast Mike. “Niet qua opnames, wel qua schrijven. We hebben ongeveer twintig nummers en daar hebben we al wel pre-productie voor gedaan. Die gaan we nog aanpassen waar nodig.” Of plaat nummer twee weer in de studio van Simon wordt opgenomen is nog onzeker.

Sommige nummers op de plaat zijn ontstaan door te jammen en te schrijven met zijn allen, andere worden door een individueel bandlid geschreven. “Ik denk dat we een eigen sound hebben doordat iedereen met ideeën komt binnen de band. Soms heeft bijvoorbeeld Pieter (drummer) het idee dat in een nummer een bassolo of een drumstukje kan, en zo werken we de nummers samen uit.”

Op de plaat hebben ook verschillende muzikanten meegewerkt, zoals Sjoerd Ermers, organist, die meewerkte aan de ballad The Little Things. Lea zingt op Wings & Spades. Bluesrock zangeres Floor Kraayvanger (Arnhemse Superfloor) zingt mee op The Little Things, You Should Know en Texas Pete (Part II). Als laatste speelde Rob Hermans, met wie de zanger de plaat heeft geproduceerd, de toetsen op Doin' Fine in op een brakke rock-’n-rollpiano bij zijn moeder thuis.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Inspiratie
“We worden door het leven geïnspireerd natuurlijk, maar ook veel door Nijmegen. Ik ben echt fan van Nijmegen. Er hangt hier een heel relaxt sfeertje.” Zoals Bright Light City, de single die vooral over Nijmegen gaat, maar ook andere nummers op de nieuwe plaat zullen soms geïnspireerd zijn door Nijmegen. Daarnaast gaan hun nummers ook over de rock-’n-roll, waar ze niet zonder kunnen. “We werken allemaal wel naast de band, maar dit moet wel echt in ons leven zijn. We zouden alle vier niet kunnen zonder muziek.”

Buitenland   
“We zouden heel graag een keer in Fillmore East te San Francisco willen spelen,” vertelt Mike direct, terwijl hij een live in Fillmore-dvd van Los Lobos pakt. “Bill Graham was de eigenaar van die legendarische zaal eind jaren zestig, en alles van blues, psychedelische rock, soul en funk, dus alles wat ik tof vind, speelde daar. Daar speelde Jimi Hendrix of Jimmy Page een paar dagen achter elkaar. Heilige grond is dat.”

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen mag 2x2 kaarten weggeven voor de release party van Black Bottle Riot op 11 november 2011. Jij kunt kaartjes winnen voor de show in Doornroosje, als je het antwoord weet op de volgende vraag.

Hoe vaak stond Black Bottle Riot op de-Affaire?
a. 1 keer
b. 2 keer
c. 3 keer

Mail je antwoord voor donderdag 23:57 uur naar prijsvraag@3voor12arnhemnijmegen.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland