Kaf en Koren: Gebrek aan urgentie bij True Citizen Kaf en Koren: Gebrek aan urgentie bij True Citizen

In The Backseat kampt met kinderziektes

, Tekst: Gerben Vreeken / Foto's: Archief

Kaf en Koren: Gebrek aan urgentie bij True Citizen

In The Backseat kampt met kinderziektes

Tekst: Gerben Vreeken / Foto's: Archief ,

Het CultuurCafé op de campus van de Radboud Universiteit was dinsdagavond weer het strijdtoneel van de bandjeswedstrijd Kaf en Koren. Er stonden in deze voorronde drie bands op het programma: True Citizen, In The Backseat en Square Lemons.

In The Backseat kampt met kinderziektes

 

Het CultuurCafé op de campus van de Radboud Universiteit is weer het strijdtoneel van de bandjeswedstrijd Kaf en Koren. Er staan in deze voorronde drie bands op het programma: True Citizen, In The Backseat en Square Lemons.

True Citizen mag het spits afbijten. De band beschikt over een frontman die met overgave zingt. Ik hoor invloeden van Muse en in de verte zelfs nog wat Radiohead. De zanger verwisselt zijn gitaar af en toe voor de toetsen en blijkt daarmee een stuk beter uit de voeten te kunnen. Hulde, maar jammer dat de podiumpresentatie zoveel te wensen overlaat. Een bassist die zich wat op de achtergrond begeeft is geen ramp zolang hij contact heeft met de drums, maar de gitarist lijkt er geen zin in te hebben. Bij het laatste nummer scheurt de zanger zijn stembanden haast doormidden met een schreeuw vanuit zijn tenen. Dat zou een mooie afsluiter zijn geweest, ware het niet dat diezelfde urgentie ook graag bij de rest van de band gezien was.

De jongens van In The Backseat beginnen gelukkig wel vol enthousiasme. Helaas kondigt de zanger al direct bij het tweede nummer aan dat ze nu enkele rustige nummers gaan spelen. De band probeert het met gezapige Britpop en liefdesliedjes over vervlogen tijden. Het best is om alleen naar de gitarist te luisteren, van wie het geluid me aan Paul Simon’s Graceland of de meer recente band Vampire Weekend doet denken. Het gitaarwerk komt nog het best uit de verf in het wat meer uptempo werk, iets waar de rest van de band zich duidelijk ook het meest comfortabel bij voelt. In The Backseat mist helaas een strakke basis van bas en drums maar aan gretigheid is er zeker geen tekort.

Vervolgens schroeven de Square Lemons het niveau een tikkeltje op. Ze komen compleet met toetsen en viool ten tonele en brengen een strak folk-georiënteerd geluid. Wellicht is dit de winnaar van vanavond, maar louter en alleen omdat hier geen sprake is van de kinderziektes waar In The Backseat mee kampt. Ook is er geen sprake van het gebrek aan eenheid van True Citizen. De drums zijn voor het eerst vanavond strak. Bovendien staat hier een band die zijn set goed genoeg kent. De zang wordt hier en daar versterkt door een harmonie en de viool is een aangename toevoeging. Ik geloof dat deze band aankomende zomer op iedere dorpskermis moet gaan staan die ze tegen komen (en dat is een compliment). Toch krijgt In The Backseat meer ‘kudos’ voor het liedje dat al twee dagen in mijn hoofd zit. Welke band wint hangt ervan af welke criteria voor de jury het zwaarst wegen! 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland