The Bips zet er een punt achter

"Ik heb geen zin om maar een 'gewone' band te zijn."

Tekst: Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen / Foto's: Promotiefoto's The Bips ,

Na 24 jaar is er een einde gekomen aan de legendarische Nijmeegse punkband The Bips. Na veel optredens in binnen- en buitenland is de koek op en komt er een einde aan een roemrijke band.

"Ik heb geen zin om maar een 'gewone' band te zijn."

Na 24 jaar is er een einde gekomen aan de legendarische Nijmeegse punkband The Bips. De band was vooral actief tussen 1987 en 1993, en in het nieuwe millennium opnieuw. Frontman Jozzy Rubenski schreef de eerste songs in de zomer van 1987. Vanaf dat moment was de band volgens eigen zeggen "een punkrockstorm met de kracht van een orkaan". De heren speelden op podia van grote zalen, zoals Paradiso, de Melkweg en 013, maar ook in kleine kraakpanden zonder toilet. Daarnaast waren ze in het buitenland een graag geziene gast en tourden ze bijvoorbeeld in Engeland.

Voor oprichter Jozzy was het na 24 jaar wel klaar. “The Bips was en blijft voor mij altijd veel meer dan zomaar een band. Ik kan er niet meer uit halen wat ik voel en ik heb geen zin om maar een 'gewone' band te zijn."

De punkband valt inderdaad niet te verwijten dat ze gewoon is. In 1988 stond de punkformatie bij Linda de Mol in de studio om daar in twintig seconden 'Rock Around the Clock' te spelen. Op De Mols vraag wat de punkers willen bereiken met de band, reageert de zanger: "Ook willen we bij jou in bed terechtkomen." Verder claimt de band de eerste te zijn die Zeemanonderbroeken met bandlogo verkocht. "Mensen trokken deze gewoon aan, hoor!"

Helaas voor de fans, The Bips speelt geen afscheidsshow. "Afscheidsshows zijn boring," legt Rubenski uit. “Ik neem eerst een muzikale pauze. Dat is na 24 jaar bijna wekelijks repeteren wel eens goed." De frontman zit vol ideeën en plannen, niet alleen op muziekgebied. Toch verwacht hij wel dat er in de toekomst een nieuwe band komt. "Die zal dan net zo gaan knallen als The Bips, want voor minder doe ik het niet!”