Nijmegen Rock City gaat knallend het jaar uit met Ramblin’ Rose

Phantom Puercos, Bratpack, Automatic Sam, Bandito en Bambix zorgen voor vuurwerk

Tekst: Pedro Wondergem / Foto's: Bernard Bodt ,

Nijmegen Rock City sloot als eerste 2010 af met groot vuurwerk. Onder de noemer Ramblin' Rose knalden Phantom Puercos, Brat Pack, Automatic Sam, de Roos van Nijmegen winnaar Bandito en Bambix het nieuwe jaar in.

Phantom Puercos, Bratpack, Automatic Sam, Bandito en Bambix zorgen voor vuurwerk

De winterse kou en glimmende gladheid weerhouden muziekliefhebbend Nijmegen er vanavond niet van om hun favoriete band te voorzien van publiek, dans en toejuiching. Vooral de bar krijgt de nodige drukte te verdragen. Iedereen bespreekt nog eens op zijn eigen manier de kerstdagen, om allemaal tot dezelfde conclusie te komen dat het elk jaar weer een boel stress oplevert. Reden te meer dacht Nijmegen Rock City, om vanavond het jaar knallend af te sluiten met Ramblin´ Rose. Een initiatief waarbij verschillende lokale bands hun krachten bundelen om Nijmegen muzikaal op de kaart te zetten. De vijf veelbelovende bands Phantom Puercos, Brat Pack, Automatic Sam, Bandito en Bambix zijn vanavond verantwoordelijk voor het vuurwerk. Dit bont gezelschap laat ons genieten van sierlijke vuurfonteinen en romeinse kaarsen tot keiharde strijkers en mitrailleursbanden.

De eer is aan Phantom Puercos om de spits af te bijten. Waarop de kleine bar zijn vroege klanten moet uitzwaaien. De vroege aanwezigen verzamelen zich namelijk vooraan in de grote zaal om hun favoriete ‘varkens’ een hart onder de riem te steken of een nieuwe lokale ervaring op te doen. De band kan het zelf nauwelijks geloven dat ze als voorprogramma de grote zaal zo vroeg half vol hebben staan. Dit blijkt later ook een bericht op hun MySpace pagina: “Iedereen bedankt voor de fijne reacties op ons optreden in Doornroosje en wowwww al om 20:00 uur bijna een halve zaal vol ;) Hulde aan onze varkentjes-achterban”. Dat de vier heren niet alleen muzikaal een vriendengroep vormen is duidelijk te merken bij nummers zoals Eighty Eight en Black Hole, waar ze een mooi evenwicht laten horen van folk, rock en blues. Het gebruik van de bottleneck past vloeiend in het plaatje, waardoor we het idee krijgen ons stiekem toch in een klein, warm en donker kroegje te bevinden.

Na afloop verruilt het Nijmeegs publiek zijn luisterend oor voor een goed glas bier en wordt het podium alvast bokito-proof gemaakt voor het volgende optreden: Brat Pack. Conform pure punk worden de voorgekoelde blikken bier neergezet en komt de vaste fanbase Doornroosje binnen om hun plaats vooraan op te eisen. Op het moment dat Brat Pack begint te spelen is het hen gelukt de hele zaal vol te krijgen met fans en nieuwsgierigen en wordt het eerste knalvuurwerk afgestoken. Een mitrailleur van ouderwetse vier-koppige hardcore-punk, afgewisseld met moderne rock, zorgt er voor dat het publiek zich enkel kan overgeven aan de overdosis energie die de band van het podium knalt. De zanger staat en springt letterlijk voor zijn band en vormt het optreden tot een wilde ervaring.

Next in line: Automatic Sam. Alsof het was afgesproken profileert de band zich als de hoofdact van de avond door het publiek toe te spreken alsof iedereen ze al kent. De nummers Lights Out en Who’s The Man maken populaire rockmuziek dansbaar en door het hoge mainstream 3FM-gehalte zijn de nummers al snel mee te zingen. Ze sluiten hun optreden passend af met een cover van Ramblin’ Rose van MC5, welke in de lijn van het optreden wederom lichtvoetig en zonder experimentele poespas leidt tot een dansend publiek. Volgende week duikt Automatic Sam de studio in voor de eerste opnames. Het is te hopen dat het enthousiasme van de live-band doorklinkt op het album.

Bandito neemt het stokje over en toont zich kwalitatief en kwantitatief de werkelijke hoofdact van vanavond. Als winnaar van de Roos van Nijmegen hebben ze bewezen een eigen stijl muziek te creëren. Waar eerder invloeden van stonerrock Kyuss duidelijk hoorbaar waren, is het met de komst van nieuwe nummers zoals Nothing Good, Nothing Bad, Mexico City en de ‘gepimpte’ versie van Trent Boyett duidelijk dat Bandito een eigen weg heeft ingeslagen waarbij het accent meer lijkt te liggen op zang, gitaargeweld en punk. Dit weerhoudt het publiek er echter niet van om de boel af te breken en de beloofde ep luidkeels toe te juichen. De ep komt in maart op vinyl uit en biedt de fans een mooie gelegenheid om de huidige samenstelling te koesteren. Vanavond is het namelijk het laatste concert voor bassist Bart en gitarist Chef. Hierna zal Bandito hoogstwaarschijnlijk op zoek gaan naar tijdelijke vervanging.

De muzikale vuurwerkshow wordt passend afgerond met Bambix, misschien wel de grootste naam van vanavond met reeds drie albums op hun naam. De pop-punk band maakt voornamelijk furore bij onze oosterburen, maar voor vanavond maken zij graag een omweg via Doornroosje. Zodra de eerste en enige vrouwelijke muzikant van vanavond, Wick Bambix, haar stem laat horen, wordt de pit vervangen door fans en dansliefhebbers van de toegankelijke punkmuziek. Met een gezonde dosis popvoeding, pakkende lyrics en enthousiasme van het trio met grote muzikale ervaring wordt 2011 zeker een jaar om naar uit te kijken!

Nijmegen Rock City levert in één avond een grabbelton aan muzikale beloften voor 2011 waar we naar kunnen luisteren, bij kunnen springen maar bovenal bij kunnen lachen. Hierbij zijn eigenlijk alle goede voornemens voor 2011 al gevormd!