De broekriem aanhalen met... 8Bahn!

"Onze trouwe bezoekers zijn onze steun en toeverlaat."

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Sinds de installatie van kabinet Rutte I verkeert de Nederlandse cultuursector in zwaar weer. Met een beoogde bezuiniging van 200 miljoen dreigt een kaalslag. Eerste stap van het bezuinigingsplan is een forse BTW verhoging op concertkaartjes. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt met lokale cultuurmakers over de gevolgen van de maatregelen. Deze keer met de organisatie van het vooruitstrevende arnhemse electronica-festival 8Bahn!

"Onze trouwe bezoekers zijn onze steun en toeverlaat."

Sinds de installatie van kabinet Rutte I pakken zich donkere wolken samen boven de Nederlandse cultuursector. Met een beoogde bezuiniging van 200 miljoen dreigt een kaalslag. Eerste stap van het bezuinigingsplan is een forse BTW verhoging op concertkaartjes. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt met lokale cultuurmakers over de gevolgen van de maatregelen. Deze keer spreken we met de organisatie van 8Bahn, het Arnhemse festival dat zich richt op vooruitstrevende elektronische muziek. Lukt het hen in de toekomst een vooruitstrevende programmering neer te blijven zetten?

Hoe hard worden jullie geraakt door de bezuinigingen op cultuur?
“8Bahn werkt vanuit een ideaal om nieuwe stromingen en ontwikkelingen binnen de elektronische dansmuziek te vertegenwoordigen. Daarbij hebben we geprobeerd zonder enige vorm van subsidie te werken. Tot dusver is dat gelukt. Feit blijft wel dat de partijen en instellingen waar wij mee samenwerken soms deels op subsidiebasis werken, dus er bestaat zeker een kans dat wij indirect geraakt worden.”

Denk je dat jullie programmering zal lijden onder de huidige kabinetsplannen?
“Ja, onze programmering zou er dus onder kunnen lijden. De verhoging op het BTW tarief van 6 naar 19 procent moet door iemand betaald worden. Het is niet eerlijk de verhoging volledig door te berekenen in de entreeprijs. Vooral voor lagere inkomens – neem studenten – die het toch al niet makkelijk hebben, zijn dat te harde klappen. 8Bahn zal een steentje bijdragen door zelf een aantal kosten te dekken, waardoor de kans bestaat dat de programmering daar onder lijdt. We hebben gelukkig één voordeel: de bezoekers van onze evenementen komen vooral voor 8Bahn als festival en niet alleen voor de programmering. Door verrassend en vernieuwend te programmeren, ook met minder bekende artiesten, hopen we deze lijn voort te kunnen zetten.”

Kan iedereen straks nog bij 8bahn terecht voor een goed en betaalbaar festival?
“Ja, bij 8bahn kun je terecht voor een goed en betaalbaar evenement. Nogmaals, onze trouwe fans zijn onze steun en toeverlaat hierin. 8Bahn begrijpt daarentegen dat er andere, vooral beginnende, organisaties zijn, die wel hinder gaan ondervinden door de BTW verhoging.”