Oranjepop de avond: Gotcha! Allstars perfecte afsluiter prachtige dag

Krause hoogtepunt voor velen

Tekst: Martine de Rijck & Michael Weijers / Foto's: Tom de Goeij ,

Ook ’s avonds bleef het nog lang druk in het Hunnerpark met optredens van Boy Gol, Loes Swinkels, Bettie Serveert, Do Not Run We Are Your Friends, OIIO, Krause en Gotcha! Allstars. Laatstgenoemde bleek de perfecte afsluiter van deze editie van Oranjepop!

Krause hoogtepunt voor velen

Boy Gol, een man met lang haar en een baard die eruit ziet alsof hij zo van het platteland van Canada is gekomen. Heerlijk, een set met alleen zang en een akoestische gitaar. Zoek de invloeden bij singer-songwriters als Nick Drake en Elliott Smith. Niets vernieuwends, maar wel prachtige nummers met een af en toe hele breekbare, overigens niet storende stem. Boy komt wel een tikkeltje onzeker over op het podium, wat dan wel weer heel aandoenlijk is. Na twee nummers gaat het niet helemaal goed met zijn gitaar, die raakt ontstemd en haalt hem een beetje uit zijn optreden. Kan gebeuren denk ik. Speel maar weer verder, nog meer van die mooie liedjes.

Het is wachten geblazen op de rapgroep Zwart Licht uit Amsterdam waar zij eerder deze dag nog hebben opgetreden. Voor het podium heeft zich al een grote groep jongeren met een hoog petjesgehalte verzameld. Helaas wordt het optreden wegens vertraging geannuleerd. Jammer!

Singer-songwriter Loes Swinkels staat er vanavond niet alleen voor. Samen met een bassist, percussionist en de beroemde Ruben Klabbers op gitaar verzorgt ze een heel mooi en intiem optreden. Ze zou zo uit het zuiden van de VS kunnen komen met haar countryachtige nummers waarin invloeden als Beth Hart en Heather Nova duidelijk te horen zijn. Ze heeft een enorm bereik met haar prachtige stem, zowel hoog als heel erg laag. Hierbij wordt ze prachtig ondersteund door Ruben in zang en zijn (elektrisch) gitaarspel. Loes grapt dat het jammer is dat ze niet elektrisch speelt, dan had ze haar oranje telecaster kunnen nemen. Inderdaad jammer, af en toe had er iets meer power in mogen zitten.

De aankondiging van Bettie Serveert klinkt veelbelovend. Zelf ben ik nog niet bekend met de band, maar als ze volgens de presentator “nog net zo energiek als vroeger zijn”, klinkt dat al als een pluspunt. Helaas moet ik tijdens het optreden concluderen dat ze dan nooit echt energiek geweest zijn. Bettie Serveert brengt ons rock die prima in elkaar steekt en strak gespeeld wordt, maar het klinkt toch redelijk monotoom en is meer voor de stille luisteraar. Opvallend is overigens de drummer, die erg goed met zijn drumstel overweg kan. De spreekwoordelijke vonk slaat helaas niet over naar het publiek.

De tent zit vol bij Do Not Run We Are Your Friends en eromheen staan ook nog rijen mensen. DNRWAYF blijkt hun nummers ook akoestisch prima uit te kunnen voeren. Een pluspunt is het gebruik van vele diverse instrumenten.

Bij Krause staat het terrein bomvol, tijd voor een groot feest. En laat dat maar aan deze schaarsgeklede en ietwat gestoorde dame over. De met electro doordrenkte poprock slaat erg goed aan en binnen de kortste keren staat iedereen te dansen. Er is een goede balans tussen het gebruik van beats en de bassgitaar waardoor het geen moment verveelt. Het ziet ernaar uit dat Krause voor velen het hoogtepunt van de dag is.

OIIO is inmiddels bezig om de bezoekers te verwennen met heerlijke akoestische liederen. Grootste pluspunt is de fijne samenzang tussen man en vrouw. Een half uur lang kunnen we in deze kleine tent genieten van deze rustgevende folk/indie en laat OIIO ons zien dat hij klaar is om meer zielen te veroveren.

Het is een hele happening op het podium bij Gotcha! Allstars, liefst veertien leden sieren het podium. Geen enkel probleem voor deze allstar band, want iedereen is perfect op elkaar ingespeeld. De lange, doch zeer afwisselende nummers zorgen voor een swingend Oranjepop. Er wordt goed afgewisseld door diverse zangers en een zangeres en iedereen krijgt zijn moment om zijn of haar kunsten te laten zien. Gotcha! Allstars is de perfecte afsluiter van een prachtige dag.