Orange Maplewood: fris geluid van het platteland Orange Maplewood: fris geluid van het platteland

Rock in het oosten, hoe is het daarmee gesteld?

, Tekst en Foto's: Bernard Bodt

Orange Maplewood: fris geluid van het platteland

Rock in het oosten, hoe is het daarmee gesteld?

Tekst en Foto's: Bernard Bodt ,

Orange Maplewood is een Lochemse formatie die nu ongeveer een jaar bestaat. 3VOOR12/Arnhem/Nijmegen reisde af naar het platteland en sprak met hen over het bandleven en hun nieuwe single.

Rock in het oosten, hoe is het daarmee gesteld?

Orange Maplewood is een band uit het oosten van het land die nu ongeveer een jaar bestaat. De Lochemse formatie bestaat uit Rik Vegter (zang), Jordy Sanger (gitaar), Gerben Bielderman (bas), Koen Dijkstra (orgel / gitaar) en Duncan Daalmeijer (drums). 3VOOR12/Arnhem/Nijmegen reisde af naar het platteland en sprak met de band over onder andere hun nieuwe single.

Hoe is Orange Maplewood tot stand gekomen?

“Duncan speelde al eerder samen met Jordy in een band (Vicious Circle) en na het uiteenvallen van deze band hebben we een doorstart gemaakt. Koen kenden we nog van de middelbare school. Rik bespeelde eerst ook de bas, maar vond het handiger om zich alleen op de zang te concentreren. Jordy ging op enig moment auditie doen bij de Herman Brood academie. Voor die auditie was een goede bassist nodig en dat werd uiteindelijk Gerben. En zo heeft dit tot Orange Maplewood geleid.”

Het is een aparte naam.

“Ja dat klopt. Jordy kwam de naam tegen in een droom, schrok wakker en heeft het meteen opgeschreven voordat hij verder ging slapen.”

En hoe klinken jullie?

“Rauw, strak, oud, nieuw! We zijn een Crazy Lo-Fi Rock Sound Alternative Thing. We zijn als band beïnvloed door oude helden als Jimi Hendrix, The Doors en Led Zeppelin. Maar je hoort in onze muziek natuurlijk ook de nodige invloeden van helden van de nieuwe generatie, zoals Queens of the Stone Age, De Staat, Triggerfinger en Drive Like Maria.”

Jullie zijn nu een jaar bezig. Hoe lopen de zaken?

“Als band ontwikkelen we ons goed en we leren elke dag bij. We leren van elkaar, maar ook van andere bands door concerten te bezoeken, en veel naar andere ‘jonge’ bandjes te luisteren. Intussen hebben we al een aantal hoogtepunten mogen meemaken zoals invallen voor Drive Like Maria op het Geuzenpop Festival en op de gang spelen van 3FM. En natuurlijk niet te vergeten de single die we hebben opgenomen.”

De single. Vertel daar eens meer over.

”Op de single staan twee nummers: She Was Too Young en Love Trip. She Was Too Young is eigenlijk een nummer van de vader van Duncan uit zijn punktijd waar hij nooit wat mee heeft gedaan. Hij speelde samen met onder andere Peter van Bruggen (zang) in de roemruchte band The Valentinos. Duncan heeft het samen met Jordy opnieuw bewerkt totdat het een Orange Maplewood song was. Alleen de oorspronkelijk tekst is overeind gebleven. Love Trip is door Jordy geschreven en is een live versie die is opgenomen op de gang bij 3FM toen wij in het programma van Sander Guis zaten.

We hebben nu twee nummers opgenomen, maar we zijn niet van plan om stil te gaan zitten. We willen vóór de zomer nog in de studio zitten voor een EP. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze opgenomen in de Analoge Studio van Het Front in Vroomshoop. Naar ons idee één van de mooiste studio’s die Nederland op dit moment heeft, omdat alles daar vintage en 60’s is, allemaal kleine juweeltjes en collector’s items. En we zijn erg benieuwd hoe wij klinken op een 24 sporen band… net als vroeger…”

Waarom zouden de mensen de single moeten aanschaffen?

“Het zijn gewoon twee lekkere catchy punky rock ‘n roll nummers met een gemiddeld bmp van 180, inclusief gillende gitaren en scheurende orgels. Dus je wordt lekker uit je stoel geblazen. Hij is verkrijgbaar via onze site en natuurlijk te koop bij onze concerten.”

Rock in het oosten. Hoe is het daarmee gesteld?

“Naar ons idee kan dit veel beter en groter, er is weinig aandacht voor als je nog niet echt naam hebt gemaakt. Dat is de reden dat wij ook veel uitwijken naar Twente en omgeving. Een jonge, net gestarte band die het naar ons idee nog wel heel ver kan schoppen is We Stand Alone uit de omgeving van Deventer.”

Optredens. Hoe regelen jullie dat?

“Duncan regelt altijd alle optredens, door gewoon te mailen naar zalen, bands, programmeurs, en door gewoon brutaal te zijn. Vertellen wat je allemaal al gedaan hebt en dat ze niet teleurgesteld zullen zijn. Sinds kort doet ook Buro53 boekingen voor ons, er zijn leuke plannen gemaakt en we zijn zeer benieuwd wat hier uit gaat komen. Als je wilt weten waar we spelen check dan onze site. Op 4 juni zijn we in ieder geval in Café The Stage in Arnhem te bewonderen samen met Deadbeat Passenger.”

Hebben jullie nog tips voor beginnende bands?

“Zoveel mogelijk spelen, ook als het voor niks is. Je bouwt onbewust toch een naam op en door veel op te treden krijg je langzamerhand een netwerkje van handige contacten. Hoop er absoluut niet rijk van te worden, want het kost alleen maar geld en heb doorzettingsvermogen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland