Orange Maplewood wint de Orkaan van het Oosten na unaniem jurybesluit Orange Maplewood wint de Orkaan van het Oosten na unaniem jurybesluit

Top 40, stoner en floating rock verenigd in één wedstrijd

, Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Martijn Koolmees

Orange Maplewood wint de Orkaan van het Oosten na unaniem jurybesluit

Top 40, stoner en floating rock verenigd in één wedstrijd

Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Martijn Koolmees ,

De Orkaan van het Oosten is de voorronde van de Gesel van Gelderland voor het noordoosten van Nederland. Het aanbod was divers. Qua techniek gingen de vier bands gelijk op, maar qua stijl was het appels met peren vergelijken. Na een opvallend kort overleg prees de jury Orange Maplewood als winnaar.

Top 40, stoner en floating rock verenigd in één wedstrijd

Het is nog rustig in het Groenlose café Kras als Van Oorsprong de Orkaan van het Oosten aftrapt. De band die ooit begon met veel covers brengt vanavond eigen nummers die ook prima lijken te werken bij het publiek. Het zijn perfecte popnummers. Goed en vol spelplezier uitgevoerd, met als ‘cherry on top’ de geweldige stem van zangeres Suzan Stortelder. Tijdens dit optreden komt er maar één minpuntje naar voren, het keyboard van de zangeres staat er maar wat verlaten bij. Hoewel ze de liedjes o zo mooi en o zo leuk brengen, missen ze de originaliteit. De nummers klinken één voor één als nummers die je al eens hebt gehoord in de top 40. Hier valt met gemak de stempel ‘voor al uw feesten en partijen’ op te drukken.

Room 06 maakt doorsnee rock met invloeden die van links naar rechts en weer terug gaan. De zanger heeft een prima stem, maar weet zich op het podium geen houding te geven. De ene keer heeft hij de miauwende stem van Placebo zanger Brian Molko, terwijl hij in een ander nummer hard zijn best doet Bono te imiteren. Hetzelfde geldt voor de rest van de band. Met invloeden van de Red Hot Chili Peppers of een mengeling van Pearl Jam en the Strokes kun je zeggen dat de band nog geen eigen stijl heeft gevonden. Technisch gezien zit het prima in elkaar, maar het totaalplaatje klopt niet. Met wat aandacht gericht op die punten heeft de band zeker potentieel om verder te komen.

Orange Maplewood opent hard! In één zin: vieze, lompe, zompige stoner waarbij je de eerste drie minuten met je mond wijd open voor je uit staat te staren. Het totaalplaatje klopt bij deze band juist helemaal. Vijf jongens in afgestemde kleding die duidelijk veel plezier beleven aan het spelen van hun muziek. “Pfoeh, het is hier wel warm zeg” zegt de zanger, waarop het publiek opmerkzaam meldt dat het nog veel warmer wordt als ze blijven spelen. En gelijk hebben ze: voor het eerst vanavond komt het publiek in actie. Er wordt gedanst en vooral hard geschreeuwd. Ze houden de aandacht een vol half uur vast. Een poging om één van de bandleden uit te lichten mislukt. Allen hebben ze hun unieke kwaliteiten. Het enige minpunt is dat het orgeltje dat ze mee hebben gebracht er vooral voor de sier staat. Hij wordt nauwelijks gebruikt en als hij al gebruikt wordt, is hij door het slecht afgemixte geluid niet zo nadrukkelijk aanwezig als gehoopt.

De avond wordt zweverig afgesloten door BillyConnected (SiameseTwins). De band heeft zich volkomen terecht het genre floating rock toegekend. Tijdens het opbouwen wordt de gitarist vreemd aangekeken als hij elektrische kaarsjes op het podium zet. “Alsof dat iets toevoegt!?” hoor ik achter me in het publiek. Toch zeggen de kaarsjes voldoende over de sfeer die de band probeert te creëren. Ze beginnen met een nummer dat rechtstreeks van Dark Side of the Moon zou kunnen komen: een intro dat een intro blijft. De band doet naast Pink Floyd ook sterk denken aan Sigur Ros. Dromerige geluiden, gemaakt met veel verschillende instrumenten (viool, klokkenspel, etc.). Dat deze jochies van zeventien à achttien jaar zo’n compositie in elkaar kunnen bouwen. Geniale muziek waarbij je een traantje weg moet pinken en die perfect zou zijn als soundtrack voor een film. De band verliest helaas punten op toegankelijkheid, bij gebrek aan begrip begint het publiek maar te praten.

De jury heeft de lastige taak de goede band door te sturen naar de Gesel van Gelderland. Qua techniek gaan de vier bands gelijk op, maar qua stijl is het appels met peren vergelijken. We hebben het hier over een gelikt popbandje, een rechtdoorzee-rockbandje, zompige stonerrock en zweverige floating rock. Het is dan ook niet gek dat er tijdens het bekend maken van de winnaar weinig gezegd wordt over de overige drie bands. Waar die drie bands allemaal hetzelfde puntenaantal hebben, heeft de winnaar net die twee puntjes extra om te winnen. De jury heeft unaniem besloten die twee puntjes toe te kennen aan de Lochemse stonerformatie Orange Maplewood. Ze winnen € 250,- en een fotoshoot, maar deze band zien we in november ook terug in de Gesel van Gelderland!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland