Kwartfinale Grote Prijs in Merleyn is fijn! Kwartfinale Grote Prijs in Merleyn is fijn!

Verrassende en gevarieerde avond met vijf singer-songwriters van hoge klasse

, Tekst: Thijs Toonen / Foto's: Anne Hopman

Kwartfinale Grote Prijs in Merleyn is fijn!

Verrassende en gevarieerde avond met vijf singer-songwriters van hoge klasse

Tekst: Thijs Toonen / Foto's: Anne Hopman ,

Merleyn was gastheer van een bijzonder spektakel: een kwartfinale van de Grote Prijs. In het genre singer-songwriter waren vijf kwalitatieve acts geselecteerd die allen het hoogste lied zongen voor een felbegeerde plek in de halve finale.

Verrassende en gevarieerde avond met vijf singer-songwriters van hoge klasse

Uit vele singer-songwriters heeft de Grote Prijs Van Nederland vijf acts uitgekozen die in Merleyn mogen strijden voor een plek in de halve finale. Ook in andere delen van het land zijn kwartfinales, zo gaat deze talentenjacht na een strenge voorselectie met vijfendertig singer-songwriters van start. De jury bepaalt wie er na deze kwartfinales overblijft, waarbij het ook mogelijk is dat alle acts die vanavond optreden in Merleyn doorgaan.

De zaal is bij aanvang van de eerste act, PUUR, al goed gevuld. En terecht, want het eerste liedje neemt je al snel mee in een Nederlandstalig avontuur. De liedjes zijn catchy, niet heel origineel, maar wel goed en fijn. Te denken valt in het straatje van Bløf, Trijntje en Borsato. De zangeres wordt ondersteund door een band, waardoor de act behoorlijk wat body heeft.

Na twintig minuten is het alweer tijd voor de volgende act. Nina is een meisje met een gitaar; singer-songwriting in haar puurste vorm. Wat direct opvalt is haar stemgebruik. Uitgesproken. Lyrics komen aan. Daarbij is haar stem zuiver, zitten er hier en daar fijne adlips en heeft ze een passende attitude. De liedjes zijn onvoorspelbaar, meezingen kan niet.

Tangarine
is aan de beurt. Deze twins uit Assen leggen op bescheiden wijze hun melancholische parels in mijn oor. Het heeft iets weg van Kings of Convenience. De stemmen zijn uniek en hun meerstemmigheid is perfect. Tussen de nummers door is er positieve aandacht voor de vooraf ingestudeerde praatjes van beide heren. Al met al fijn. Klopt het dat hier vanavond alleen maar kanjers aanwezig zijn?

Ja dat klopt, want op haar beurt betreedt How About Maria het podium, en al direct bij haar eerste liedje laat ze zien dat er ook goeds uit Groningen aanwezig is. De muziek ligt een beetje in de buurt van Nina, al wisselt deze zangeres gitaar af met piano en wordt zij ondersteund door een gitarist.

De afsluiter van deze voorronde is Tamar Lewis, ook overgekomen uit Groningen. Men luistert met genoegen naar fijne gitaarliedjes, waarbij je na enige tijd langzaam wegdroomt. Tamar Lewis heeft een fijn, lief geluid en de gitarist die ze heeft meegebracht heeft een lekkere sound en doet precies wat hij moet doen.

Deze kwartfinale van de Grote Prijs bevat veel talent. Toch zijn deze acts heel verschillend. Het publiek reageerde goed, al werd het tegen de vierde act wel leger in de zaal. Blijkbaar bezitten de slotacts nog niet over voldoende fanbase in Nijmegen. Nog niet. Binnenkort wordt bekend welke acts door zijn naar de halve finale van de Grote Prijs Van Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland