Curse of the Forgotten maakt statement tegen machtsverslaafden Curse of the Forgotten maakt statement tegen machtsverslaafden

Cd van jonge metalband met lef in schappen van Expert/Music Store

, Tekst: Age Versluis / Foto's: Menno Hendriks

Curse of the Forgotten maakt statement tegen machtsverslaafden

Cd van jonge metalband met lef in schappen van Expert/Music Store

Tekst: Age Versluis / Foto's: Menno Hendriks ,

De Ermelose metalband Curse of the Forgotten, met als grootste invloed Amon Amarth, droomt ervan om te leven van optredens. Hun maxi-single, die door een handigheidje in de Music Store ligt, is de eerste stap. ‘’We maken statements, maar niet zoals The Black Eyed Peas dat doet.’’

Cd van jonge metalband met lef in schappen van Expert/Music Store

 "Oordopjes zijn een vereiste" zo begint Curse of the Forgotten op een zaterdagmiddag in de oefenruimte in Ermelo. Het is er klein en warm, maar dat belet ze niet om voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen twee nummers te spelen. "Power Addiction  is een nummer dat zich afzet tegen de machtsbeluste en egocentrische samenleving van tegenwoordig," zo vertelt zanger/grunter en bassist Marijn. Ook de naam Curse of the Forgotten is hiernaar terug te leiden. "De vloek is de mensengroep met heel veel macht, die de mensen zonder macht (forgotten) verwaarlozen." Het is niet zozeer dat ze er zelf mee te maken hebben, maar ze merken dat het in hun omgeving speelt. Gitarist Richard: "Uiteindelijk heeft iedereen natuurlijk met dergelijke politiek te maken. Wij zijn het niet eens met de huidige politiek. Onze songs zijn eigenlijk statements tegen de machocultuur van de politiek en daarbuiten."

We willen graag weten hoe nummers als Mirror of Truth, The Only Thing en One Way geschreven worden. Drummer Gerjo: "Het is een heel democratisch proces, we bepalen met zijn allen wat we doen en hoe we de song laten klinken." De geboorte van een Curse of the Forgotten-song begint meestal met het gitaarwerk van Roelof of Richard – een mooie of originele riff als intro. Dan komt een couplet, refrein en een tussen-riff. Het hele nummer wordt dan gespeeld en drummer Gerjo behandelt de tempowisselingen en drumt zoals dat 'voor hem goed voelt'.

Zanger Marijn: "Als we het nummer beginnen te oefenen, dan brul ik maar wat. Dan heeft het nog weinig betekenis. Niet zozeer de woorden maar voornamelijk de melodie van de zang wordt dan bedacht." De teksten liggen vaak al klaar of worden in de bepalende sfeer van het nummer geschreven. Drums en gitaar worden gemakkelijk en goedkoop met de hand opgenomen, waarna ze allemaal met de zanger samen de tekst bedenken.
Van de band, die zijn invloeden vooral heeft van Amon Amarth, is onlangs een maxi-single nummers uitgekomen. In totaal hebben ze dertien nummers af. "Die plaat met vijf nummers is voor ons eigenlijk gewoon een opstapje naar het publiek, iets wat men koopt. Absoluut een element waarmee we ons gezicht kunnen laten zien. Wat dat betreft kijken we ook absoluut uit naar het echte album." De nummers klinken leuk en verrassend melodisch. In de oefenruimte wordt het ook strak gespeeld. Curse of the Forgotten probeert echt een eigen stijl te creëren en hoewel er meer mensen zijn die het zeggen, beweren ook deze heren: ‘‘The Black Eyed Peas maakt bijvoorbeeld ook songs met ferme statements. Maar daar halen wij onze inspiratie niet vandaan."
Over de maxi-single Sacrifice, opgenomen in Harderwijk, hebben de bandleden nog een leuke anekdote: "Op een vrijdagmiddag verveelden we ons, en gingen we naar de Expert/Music Store in Ermelo. We namen wat cd’tjes mee, en vroegen of ze onze cd in de schappen wilden leggen." Ze bleken precies de juiste persoon te pakken te hebben. ‘’Het beperkt zich helaas wel alleen tot Ermelo. We zijn blij met zo’n kans, en we hebben deze met beide handen aangenomen. Als we in Zwolle hadden gewoond, hadden we deze kans nooit gekregen. Dat is toch het voordeel van een kleine gemeente als Ermelo en het bijbehorende ons-kent-ons."
Als het aan Curse of the Forgotten ligt, treden ze elke week op en verkopen ze elke week cd’s, want 'daar liggen er nog veel te veel van bij ons thuis'. De toekomst ziet er in ieder geval goed uit. "Onze droom is toch om in het voorprogramma van Metallica te staan, of zij bij ons," zeggen ze lachend.
Wat betreft de fanbase zit het volgens de jongens wel snor. "Er zijn al veel fans met shirtjes van ons, en er is zelfs een fan die alle teksten kent en vooraan staat bij alle optredens." Een gooi naar roem deden de jongens al door mee te doen met een bandcompetitie in Eindhoven. De eerste ronde werd glansrijk gewonnen door Curse of the Forgotten en zo dingen ze uiteindelijk mee naar de finaleplek voor een optreden op de pre-party van het metalfestival Dynamo Open Air in Eindhoven.

Met de metalscene in de buurt van Ermelo zit het goed, er zijn genoeg initiatieven en wedstrijden voor de muziek Curse of the Forgotten. Als laatste willen we dan ook weten wanneer het volgens de bandleden voor hen is afgelopen. "Stoppen dat doen we pas als een van ons overlijdt!"
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland