Paul Hensels van Stichting PAN over de nieuwe opzet van het GSSF

“Optreden in een koeienstal vol koeien behoort tot de mogelijkheden”

Hans van Dijken ,

Sinds dit jaar kent het Gelders Singer Songwriter Festival (GSSF) een nieuwe opzet. GSSF is geen wedstrijd meer voor singer-songwriters, maar een serie optredens op verschillende locaties. Paul Hensels van Stichting PAN, een van de organisatoren, vertelde 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen waarom.

“Optreden in een koeienstal vol koeien behoort tot de mogelijkheden”

Sinds dit jaar kent het Gelders Singer Songwriter Festival (GSSF) een nieuwe opzet. GSSF is geen wedstrijd meer voor singer-songwriters, maar een serie optredens op verschillende locaties. Paul Hensels van Stichting PAN, een van de organisatoren, vertelde 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen waarom.
 
“De vorige edities van het GSSF werden ook door PAN georganiseerd. Op een gegeven moment vertrok de organisator bij PAN. Het idee bleef op de plank liggen, dat vond ik zonde. We hebben het vorig jaar nog oude stijl georganiseerd, maar dat beviel niet helemaal. Het wordt op den duur een ritueel. Ook zit er een groot nadeel bij een wedstrijd: the winner takes it all, maar de nummers twee en drie zijn ook altijd goed. Meestal verdwijnen de runners-up in de vergetelheid, en dat is zo jammer. Daarom hebben we gekozen voor een andere opzet, waarbij elke artiest aandacht krijgt. Ook gaan we meer de provincie in, voor een breder draagvlak. Als je een groter gebied beslaat, stijgt de kwaliteit van de muzikanten.

Singer-songwriters kunnen zich aanmelden als ze aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moeten de artiesten uit Gelderland komen en eigen nummers spelen. Het genre singer-songwriter wordt ruim genomen, want het gaat om het type band: het kan ook hiphop zijn of iets anders. Andere stijlen brengen andere instrumenten mee. Al spelen ze fluit of hobo. Puristen vinden begeleiding van bijvoorbeeld elektrobeats of synthesizers onacceptabel, maar wij zeker niet. Op het moment dat je stijlen in hokjes plaatst, krijg je op den duur een dode muziekvorm. Wij proberen daarmee kruisbestuiving te ontwikkelen.

Tegenwoordig erger ik mij nogal eens bij een optreden. Het maakt niet uit waar het is, maar mensen lullen er steeds meer doorheen. Zo was ik ergens bij een bandje, maar die hoorde ik niet. Ik hoorde de voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek of een paar studenten over een professor die iemand heeft laten zakken. Daarom willen wij muzikanten tot hun recht laten komen door ze te laten spelen op bijzondere locaties. Bijvoorbeeld in een museum of bibliotheek. Zelfs een koeienstal behoort tot de mogelijkheden.

Ideeën voor locaties komen bovendrijven. Er borrelt dan iets in mijn hoofd. Of ik combineer ideeën. Soms laat ik mij inspireren door het kijken naar kunst. Dat vind ik soms nog mooier dan naar bandjes kijken. Het idee om GSSF in een museum te organiseren, om kunstvormen te combineren, komt uit het buitenland. In Spanje, Italië en Engeland is het al heel normaal dat er muzikanten optreden in een museum, juist met museumavonden kun je veel meer doen. In Barcelona maakte ik mee dat in een museum, op de afdeling Romaanse kunst, een groepje Gregoriaans aan het zingen was. Dat past perfect bij de kunst op de afdeling. Je denkt dan: “Dit is leuk.” Het combineren van kunstvormen is leuk en eigenlijk gebeurt dat al binnen een muziekoptreden: er is altijd licht of er zijn projecties. Artiesten bewegen theatraal over het podium of dragen extravagante pakken.

Ik merk dat wanneer je dergelijke locaties benadert, zij eerst vreemd opkijken. Maar vaak zijn ze snel enthousiast. Het is nieuw en out-of-the-box. Eens was ik in België op een literair festival. Daar zat Hugo Claus tussen de koeien zijn werk voor te dragen. Schitterend is dat.

Er zijn al veel inschrijvingen van goede kwaliteit. Ik denk dat tweederde van alle inzendingen in aanmerking komt voor deelname. Deelnemende artiesten bieden we minstens één optreden per jaar. Ook helpen we de muzikanten met promotie en al het andere dat erbij komt kijken. We proberen eens in de maand een festival aan te bieden. Met Pasen was het GSSF in de Jacobiberg in Arnhem bij de Paasconcerten en vrijdag met Koninginnedag in Nijmegen. Dan staat GSSF vanaf 14:35 uur op de Acoustic Stage van Oranjepop in het Hunnerpark met optredens van Eek, Barbarella, Ik en Simon, Ell’s Shine (Boy Gol), Loes Swinkels, Do Not Run We Are Your Friends & OIIO.”

Singer-songwriters kunnen zich nog aanmelden bij GSSF. Kijk voor alle belangrijke informatie op de website van het GSSF.