Opening Arnhems Muziek Platform geslaagd Opening Arnhems Muziek Platform geslaagd

Avond geeft voorproefje van bedoelde opzet nieuw muziekinitiatief

, Daniella Middelhof

Opening Arnhems Muziek Platform geslaagd

Avond geeft voorproefje van bedoelde opzet nieuw muziekinitiatief

Daniella Middelhof ,

Arnhem is een muziekinitiatief rijker! Donderdag 1 april vond de officiële kick-off van het Arnhems Muziek Platform (AMP) plaats in voormalig Kultuurhuis Bosch. De aftrap werd opgeluisterd door de optredens van een aantal Arnhemse artiesten en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was erbij!

Avond geeft voorproefje van bedoelde opzet nieuw muziekinitiatief

Arnhem is een muziekinitiatief rijker! Vanavond vindt de officiële kick-off van het Arnhems Muziek Platform (AMP) plaats in voormalig Kultuurhuis Bosch.

AMP is opgericht door een achttal muzikanten die behoefte hadden aan een nieuw muziekintiatief in Arnhem. Het idee dat schuilgaat achter AMP is dat er muziek gemaakt en beluisterd kan worden die staat voor vrijheid, cross over en niet in één hokje te stoppen is. Een breed scala van muziekstijlen die allemaal vooral vernieuwend zijn. AMP zal voortaan iedere donderdagavond in Bosch het programma verzorgen.

De avond wordt opgeluisterd door een aantal Arnhemse artiesten en de presentatie is in handen van een van de initiatiefnemers Tjerk van der Ham en Simin Tander.

Wired Up, de eerste act van vanavond, bestaat uit drie muzikanten: Jaap Behrends (gitaar, programmering), Michael Gustorff (viool) en Tjerk van der Ham (vibrandoneon). De muziek klinkt romantisch, lyrisch met een klassieke tint en wordt visueel ondersteund door beelden van graffiti, niet iets wat je zou verwachten bij dit soort muziek. Het maakt het sprookjesachtig en modern tegelijk, terwijl de muziek je raakt.

Nausicaa maakt een mix is van rock, folk, en een tintje jazz met af en toe een lekkere heftige drumsolo tussendoor die de boel lekker opzweept. Ook worden langgerekte synthesizertonen gebruikt die de muziek fragiel laten klinken, in positieve zin. Dit maakt het geheel melodisch en experimenteel.

Plots is een samenwerking van Simin Tander en Tessa Zoutendijk (violiste), een van de oprichters van AMP. Er spelen ook andere muzikanten mee zoals Manito, een flamencogitarist. Het eerste nummer en de introductie begint met een improvisatie in de vorm van een verhaal gedaan door Simin ondersteund door de muziek. Het is een mix van wereldmuziek, ik hoor er balkan-gypsi en Spaanse flamenco-accenten doorheen. Mooi!

De band Ruttger - Hollmann - Nillisen maakt mooie en intuïtieve muziek, noem het improvisatiejazz of wat je wil. Het is experimenteel, soms niet te volgen en het volgende moment pakt het je weer en neemt je mee op reis. Vooral de pianist experimenteert veel en de saxofonist maakt het compleet en soms melodieus. 

Violiste Femke van de Winkel speelt dramatische, klassieke muziek met een snufje wereldmuziek. De muziek wordt ondersteund door beelden op het scherm. Deze laten landschappen zie die allemaal iets met Arnhem te maken hebben. Samen met de muziek vormt het een etherisch geheel.

De muziek van Yordans Orchestra is energiek en opwindend, een samensmelting van David Bowie en Queen. Het lijkt op psychedelische rock, maar dan wel gemixt met romantiek. Het is   eigenzinnig en alle muziekaspecten komen voorbij: dramatiek, romantiek en vooral rock.

Een van de laatste optredens is Marielle Woltring (Lavalu). Ze weet de aandacht te vangen, ondanks dat er zoveel anderen voor haar hebben opgetreden. Zij zingt een aantal eigen nummers, het zijn langzame nummers vooral pop gericht. Haar stem is mooi, soms fragiel, krachtig maar vooral gevoelig. Als instrument gebruikt ze de piano. De nummers komen uit het hart en laten je genieten door middel van haar stem. Ze vult de hele ruimte en iedereen is muisstil aan het luisteren. Het applaus zegt genoeg, het raakt je!

Als afsluiting van de avond spelen Mette Erker en Jan flubacher nog een paar nummers. Het is total jazz op zijn best.

Het was een geslaagde avond voor het Arnhems Muziek Platform. Alles wat ze graag zien, is hier op poten gezet, door enthousiaste vrijwilligers. Nu nog hopen op subsidies of andere middelen om de muzikanten te sponsoren!

De volgende AMP-avond vindt plaats op donderdag 8 april met optredens van Kees Hilhorst, Aniek Brink en Die Expats. Ga om kaartjes te reserveren of voor meer informatie naar de website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland