Jong talent in de Parel van de Betuwe Jong talent in de Parel van de Betuwe

The Shibbys winnen geheel tegen verwachting in de editie van 2010

, Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: Edwin Niemantsverdriet

Jong talent in de Parel van de Betuwe

The Shibbys winnen geheel tegen verwachting in de editie van 2010

Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: Edwin Niemantsverdriet ,

Bandjeswedstrijden, ze zijn er in alle soorten en maten, in alle regio's en op allerlei niveaus. In de Betuwe kiest men er al enige jaren voor om alleen bands van binnen het gebied deel te laten nemen aan het festival. De Parel van de Betuwe beslaat twee voorronden en een finale. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen reisde naar Twentietoe te Tiel en doet verslag van de finale van 2010.

The Shibbys winnen geheel tegen verwachting in de editie van 2010

Daar staan ze dan, vier Betuwse bandjes in de finale van hún Parel… Tijdens popwedstrijden is het zaak dat jong talent een podium wordt geboden. Het is dan ook volstrekt opmerkelijk dat een band als The Nuke geselecteerd is voor een bandwedstrijd als deze.

De band oogt alsof zij ontstaan zijn in de jaren '80 en nog geen stap verder zijn geëvolueerd. Het clubje veertigers en vijftigers dat The Nuke bevolkt, staat volstrekt misplaatst het podium te delen met hun collega's die ook hun (klein?)kinderen hadden kunnen zijn. De muziek van het viertal is stil blijven staan in hun eigen pubertijd. De uitwaaierende rocknummers balancerend tussen U2, the Simple Minds en The Cult verhogen de feestvreugde dan ook bijzonder weinig. Hoewel de überfanatieke individuele leden van The Nuke zeker hun instrumenten beheersen en gezamenlijk zorgen voor een solide totaalgeluid, gaat het optreden het clichématige spreekwoordelijke ene oor in, etc etc... Dit heeft niets op een bandjeswedstrijd te zoeken.

De jonge honden van Re-Volt (niet te verwarren met de legendarische Wijchense pretpunkband met nagenoeg dezelfde naam), doen daarna juist precies wat een bezoeker graag op een bandcontest aantreft. Lichtelijk bibberig hebben de muzikanten hun instrumentarium vast. Een serie familieleden is aangerukt om de vier jongens te supporten tijdens hun half uur durende set. Re-Volt is zeker charmant en met name de subliem spelende bassist (die mogelijk nog veel beter tot zijn recht komt in een cross-over band) verdient een pluim. Helaas speelt en zingt de band een deel van hun optreden behoorlijk vals en zijn enkele composities ook zeker niet om over naar huis te schrijven. Toch valt dit jong staaltje branie-metal (in de lijn van het oude Metallica) tijdens deze avond met gemak beter te pruimen dan de opener van de finale.

The Shibbys hebben duidelijk de grootste aanhang in de zaal. Spuuglelijke bedrukte witte shirtjes bevolken de eerste rijen voor het podium. Waar deze populariteit vandaan komt is een raadsel. De bandleden zijn niet in staat fatsoenlijke nummers te schrijven of ten gehore te brengen en lijken meer bezig met hun uiterlijk dan daadwerkelijk een goed optreden neerzetten. Tijdens de vorige editie van de Parel van de Betuwe stonden er twee sterke tot zeer sterke funkrock/metal bands in de finale, waaronder de waanzinnige band The Rightious and the Bad. The Shibbys mikken graag op herhaling van dit soort bands, maar de vier mennekes  missen (nog) de capaciteiten. Dat ze jong zijn en mogelijk potentieel hebben, dat moet gewaardeerd worden. Maar het ontbreekt hen nog volledig aan eigen smoel en samenhang…

The Punctuals daarentegen weten maar al te goed wat ze willen: rocken!! De aankondiging rept over een band als MC5. Dit is een nogal hoge greep in de muziekgeschiedenis, maar er kan niet anders dan geconcludeerd worden dat deze vergelijking hout snijdt. Dik hout, zo u wil. The Punctuals zijn nog jong en mogen zeker nog werken aan hun output (hun zanger/gitarist is bijvoorbeeld nog veel te lief qua vocalen en geluid ), maar het is duidelijk dat ze op goed en eigenwijs spoor zitten. Met de niet aflatende dubbele vocalen (thumbs up voor de drummer/zanger) en venijnig spel van de sologitarist is het deze 60's punkband die de Parel van de Betuwe dit jaar op hun naam zou moeten schrijven.

De jury denkt daar volledig anders over en tovert The Shibbys als winnaar uit de hoge hoed. The Punctuals worden tweede en The Nuke rest de derde plaats op het schavot. Een gewaagde keuze van de jury, waar moed voor nodig is om deze te verdedigen. Mag het charmante Re-Volt met knuffelbassist dan naar huis met de publieksprijs? Nee, dat is ook (maar dan wél geheel in de lijn der verwachting) aan The Shibbys toegedaan.

Beduusd reist de 3VOOR12 afdeling weer terug naar Arnhem en Nijmegen, Tiel in verwondering achter zich latend. Hopende dat de programmeur van het Gesel XL weekend niet zit te slapen en zich de oren spitst bij het horen van The Punctuals, want deze band moet ver buiten Tiel gehoord, gezien en vooral gewaardeerd worden!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland