Lavalu maakt muziek voor de ziel Lavalu maakt muziek voor de ziel

Miriam Moczko raakt gevoelige snaar

, Tekst: Marion Geurink / Foto's: Tom de Goeij

Lavalu maakt muziek voor de ziel

Miriam Moczko raakt gevoelige snaar

Tekst: Marion Geurink / Foto's: Tom de Goeij ,

Een gezellig Willemeen te Arnhem was onlangs het podium waarop Lavalu een spetterend optreden weggaf, met een muzikaal zeer hoogstaande show. Het publiek reageerde uitzinnig, daar waar voorprogramma Miriam Moczko de zaal stil kreeg.

Miriam Moczko raakt gevoelige snaar

De eigenzinnige muziek van het Arnhemse Lavalu - bestaande uit singer/songwriter en pianiste Marielle Woltring en drummer Yonga Sun - valt niet in een hokje te plaatsen. Noem het een mengeling tussen jazz en pop. Lavalu speelt in wisselende samenstellingen en wordt muzikaal ondersteund door diverse gastmuzikanten. Frontvrouw Marielle heeft zich onder andere laten inspireren door Tori Amos en Björk. Lavalu zal vanavond een verrassend dynamisch optreden weggeven in jongerencentrum Willemeen te Arnhem. 

In het voorprogramma staat Miriam Moczko. Miriam zingt breekbare, ingetogen nummers. Haar dynamische zang en springerige pianospel is zowel meeslepend als krachtig. De muziek van Miriam Moczko komt recht uit het hart. Helaas ontbreekt het haar ietwat schelle stem aan warmte. Het weinige publiek dat in de grote zaal van Willemeen te vinden is luistert desalniettemin geboeid. 

Als Lavalu het podium opkomt is het aantal mensen in de zaal toegenomen, vol is het nog steeds niet. De toon wordt meteen gezet. Marielle neemt plaats achter de piano waar ze veelal staand en dansend te vinden is. Ze gaat direct uit haar dak en geniet met volle teugen. Het wordt een spannend en ontzettend enthousiast en energiek optreden. De muzikanten hebben er zichtbaar plezier in. Ieder levert een belangrijke bijdrage aan het optreden. Dit komt het meest tot uiting in de diverse solo’s die er te horen zijn. De mensen in de zaal swingen op de rijke, volle klanken en aanstekelijke ritmes. 

Lavalu blinkt uit in muzikaliteit en samenspel. De nummers zijn ritmisch zeer afwisselend. De mooie, warme stem van Marielle klinkt gevarieerd. De cellist weet allerlei verrassende effecten uit zijn instrument te halen en drummer Yonga geeft als muzikaal hoogtepunt een ritme op een bierflesje weg. De klarinettist/saxofonist draait zijn hand niet om voor een improvisatie. Marielle zoekt regelmatig contact met de overige muzikanten op het podium. De muzikale communicatie is het mooist te zien en te horen wanneer de cellist en de klarinettist/saxofonist een vraag- en antwoordspel uit hun instrumenten toveren. 

“Muziek is goed voor de ziel”, zegt Marielle tijdens het optreden. Dit geldt zeker voor de muziek van Lavalu. Haar muziek inspireert en bevrijdt. Het geeft je kippenvel. Lavalu is een artiest om in de gaten te blijven houden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland