Aperock in Apeldoorn: beregezellig Aperock in Apeldoorn: beregezellig

Succesvolle eerste editie nieuw gratis rockfestival

, Tekst: Ian MacMenamin

Aperock in Apeldoorn: beregezellig

Succesvolle eerste editie nieuw gratis rockfestival

Tekst: Ian MacMenamin ,

Op Hemelvaartsdag vond in Apeldoorn de eerste editie van Aperock plaats, een gratis rockfestival in het centrum van Apeldoorn.

Succesvolle eerste editie nieuw gratis rockfestival

Terwijl ik de Hoofdstraat in loop, hoor ik de muziek op de achtergrond al. Bij het alternatieve rockcafé Ozzy is  het programma van vandaag in volle gang. Het festijn opent met Fabienne. De prachtige singer-songwriter laat de zonnige kant van dromen en hopen zien. In een half uurtje weet zij de Hoofdstraat in een dromenwereld te transformeren.
 
Vervolgens komen The Sweet Lovin' Daddy's het feestje versterken. Geniale blues afstammend uit de rokerige bluescafés in Chicago en New Orleans. Met behoud van de fundamentele blueslijnen, de eventuele riffs en de huilende gitaren geven de creatievelingen mij kippenvel. Zeker de moeite waard om een keer op te zoeken.
 
Dan komt Surreal. Een band die ik eigenlijk van het begin volg. Lyrisch, symphonisch en experimenteel. In de koele blikken die uit deze jonge Apeldoornse rockers stralen zie ik in dat muziek uit meer bestaat dan ik alvorens dacht. En met een hand op mijn hart en traan in het oog durf ik met zekerheid te zeggen dat Surreal een van de beste voorbeelden is van Apelrock. Het publiek geniet er ook van, dus zeker een aanrader als je ooit de kans krijgt.

En dan... Een band die het woord vergetelheid niet in zijn woordenboek zal hebben staan: Sanchez,The Devil & The Hierophant. Een combinatie van bloed, zweet en tranen, en geniale, briljante, innoverende en krijgsmatig goede liederen maakt dit Aperock tot een feestje.
 
Verder met Music 4 Soul, een zeskoppige band die een combinatie van soul, funk, R&B en jazz speelt. De klanken laten de zon nog harder stralen dan hij al doet. En met de verleidelijke basslijnen en relaxte zangpartijen weten ze er een leuk feestje van te maken, dat ook nog eens gewaardeerd wordt door het publiek.
 
Dan Meneer van Zanten, een Nederlandstalige band die de sfeer een beetje de andere kant op schuift. Muzikaal is het allemaal in orde, maar het kan het publiek niet vasthouden.

De volgende band is The Freaks, jong, vers en innovatief. Met veel verscheidene invloeden en indrukwekkende muzikale talenten geeft de band een heftige versie van The Infadels weer. In ieder geval een leuk feestje, en van de dansende menigte in Apeldoorn valt af te lezen dat smaak er weer goed in zit.
 
Dan komen The Regulators. In één woord WAANZINNIG! Genieten is geen genieten tot er een  band als deze voorbij komt. Euforisch dansen wij allen op de smooth ska sounds vanTthe Regulators. Ik blijf dan ook het hele optreden geïnteresseerd. En na afloop vraag ik mij al af, wat is er nou eigenlijk voor iets mystieks gebeurd? En wanneer kan ik het weer meemaken? Groove on!
 
Hierna is het de beurt aan The FawakaBrothers, en fawaka doen ze. Met de kruising tussen rap en rock, geven de mannen een goed plaatje weer van hoe het ook kan. Tot op een bepaald niveau blijft het interessante muziek. Ze weten echter niet te overtuigen. Wat wel jammer is, het idee is namelijk goed, maar kwalitatief blijft het achter.
 
Gezelligheid heerst als Yeah Babie het aloude slogan van Austin Powers weer leven in blaast. En hun naam doen ze zeker eer aan. De fusie is goed, muziek is geniaal en lyrisch is het misschien zelfs beter dan het zou horen te zijn!. Met moeite kan ik mijn benen weerhouden van dansen, en mijn ogen weerhouden van tranen. Maar waarom zou ik? Gewoon meedoen!
 
Euforie in bodyarmour. AC/DIXI is gewoonweg geniaal! Tijdens de rockclassic mash-up festiviteiten die op het podium afspelen, geeft het publiek zijn stem aan de wereld bloot. Minder verdienen de mannen ook niet, want de muziek is entertainment ten top.
 
En dan de afsluiter van vanavond. Patatje Metal. Een wellicht afgezaagde naam, en wellicht afgezaagde oldschool rockers. Maar dat is slechts cabaret. Er is geen betere manier om het leven in de mens te blazen dan met de symphonische golden oldies, vertaald naar het Nederlands en gespeeld op hun eigen manier, dan zij het doen. En ze doen het goed!
 
Al met al is vandaag een dag om je vingers bij af te likken. En de fusten bij leeg te gieten. En dat is gebeurd. En de avond is nog jong. Dus Apeldoorn die kan weer helemaal los! Er is tevens al aangekondigd dat er volgend jaar gewoon weer een Aperock is. Dus wees erbij. Want een feestje dat is het zeker!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland