The Subways & Kensington: dansbaar & luid The Subways & Kensington: dansbaar & luid

Doornroosje thuis voor woest aantrekkelijke indierock in skinny jeans

, Tekst & Foto's: Georgina Jansen

The Subways & Kensington: dansbaar & luid

Doornroosje thuis voor woest aantrekkelijke indierock in skinny jeans

Tekst & Foto's: Georgina Jansen ,

Afgelopen weekend gaf de Engelse band The Subways een knallend optreden in Doornroosje. Ook Kensington, een indie-rockbandje a la Look See Proof en Arctic Monkeys, was van de partij. Dankzij deze openingsact stond de zaal al vanaf de eerste minuut te dansen en te ‘mosh-pitten’. En dit alles natuurlijk inclusief skinny jeans.

Doornroosje thuis voor woest aantrekkelijke indierock in skinny jeans

Doornroosje is afgeladen; het concert van The Subways is op het nippertje nog uitverkocht. Dit betekent veel jongeren (en soms een verdwaalde 40-er) in de zaal. De jongeren zijn typisch voor een indierock-concert als dit. Dit wil zeggen: skinny jeans, ‘funky hair’, en de meisjes bijna allemaal in bloemetjesjurkjes die erg Kate Nash verantwoord zijn. De gemiddelde leeftijd van het publiek is jong, dat zijn beide bands van vanavond ook.

Kensington opent de avond. Deze vier Utrechtse jongens zijn al gekroond tot 3FM Serious Talent en hebben hun vorige twee ep’s totaal uitverkocht. De verwachtingen liggen hoog. Vanaf de opkomst van de jongemannen (natuurlijk ook allemaal in skinny jeans) gaat de zaal los. De songs van Kensington zijn in te delen in het ‘indie-met-soms-een-emo-tintje-genre’ en hebben dus veel snelle en hoge gitaarpartijen, en af en toe een wat klagerige zang. Maar ach, alles heeft tegenwoordig immers een ‘emo-tintje'. 

De jongemannen spelen strak, heel strak. Met tweestemmige vocalen en ‘catchy’ drum- en gitaarpartijen staan de liedjes als een huis. De band heeft dit zelf vast ook ontdekt, want sommige liedjes lijken nogal op elkaar. Er wordt vaak hetzelfde drumritme gebruikt, net als de hoge gitaarrifjes. Meer afwisseling is echter welkom!

Dan The Subways. Dit trio uit Engeland is voor het eerst sinds lange tijd weer in Nederland en begint hier meteen de nieuwe tour. De introductie van de band kan zo in een ‘Star Trek’ episode, maar het openingsnummer Kalifornia belooft veel voor de rest van de avond.

Met 18 nummers en een goede balans tussen het debuutalbum Young For Eternity en het nieuwe All Or Nothing, zit de setlist sterk in elkaar. Het trio knalt door de nummers en zanger/gitarist Billy (ook in skinny jeans trouwens) en ex-vriendinnetje, zangeres/bassiste Mary-Charlotte, zorgen voor een goede connectie met het enthousiaste publiek. Een nadeel: De rauwe vocalen van Billy en het schattige stemmetje van Mary Charlotte, die prachtig bij elkaar passen, komen niet goed tot z’n recht. De microfoons staan simpelweg te zacht. Verder hebben enkele nummers een langzamer tempo dan op de cd en komen hierdoor minder sterk over. Voor degene die de cd niet kennen, is dit natuurlijk geen probleem...

Verder is het optreden sterk. Prachtig is het rustige Strawberry Blonde, dat zorgt voor een goed contrast in de harde setlist. De avond eindigt met de hit Rock & Roll Queen en Billy stage-diving door het publiek. Heerlijk!

Zowel The Subways als Kensington zorgden voor een muzikale indierock-avond in Doornroosje, mede met dank aan het enthousiaste publiek. De bezoekers kunnen met een positief gevoel en beschadigde oren naar huis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland