Spoedcursus punk en hardcore bij Shield Showcase Spoedcursus punk en hardcore bij Shield Showcase

Acht punkbands maken showcase wederom zeer geslaagd

, Tekst & foto's: Bernard Bodt

Spoedcursus punk en hardcore bij Shield Showcase

Acht punkbands maken showcase wederom zeer geslaagd

Tekst & foto's: Bernard Bodt ,

Voor de tweede keer vond in The Stage de Shield Showcase plaats. Maar liefst acht bands stonden op het programma. Een spoedcursus hardcore en punk als het ware! Het betekende wel dat er vroeg begonnen moest worden. Maar getuige het feit dat The Stage goed gevuld was op deze eerste, mooie lentedag was dat voor niemand een probleem.

Acht punkbands maken showcase wederom zeer geslaagd

 

Voor de tweede keer vindt in The Stage de Shield Showcase plaats. Het wordt georganiseerd door het Tilburgse punk/hardcore label Shield Recordings. Maar liefst acht bands staan op het programma. Een spoedcursus hardcore en punk als het ware! Het betekent wel dat er vroeg begonnen moet worden. Maar gezien het feit dat The Stage goed gevuld is op deze eerste, mooie lentedag was dat voor niemand een probleem.
Klokslag vijf uur is het aan het sympathieke Gascoigne om de eerste les te verzorgen. De zanger vertrouwt het publiek het geheim van de band toe: zorg voor een goede producer die van de grootste rommel nog de tofste shit weet te maken. Gascoigne heeft in de persoon van Nico van Montfoort zo iemand gevonden, getuige hun onlangs uitgekomen 7” Epidemic. Maar ook live weten ze de verwachting volledig waar te maken als ze besluiten de single in zijn geheel te spelen.
In het volgende blok staat zang centraal. Een goede hardcore-zanger beschikt over een strot die door merg en been gaat. Verder is het van belang dat de zanger de rest van de band qua snelheid kan volgen. Zeker als er snelle nummers gespeeld worden. Milkman beschikt over een frontman die dat kunstje prima flikt. De woorden vliegen als kogels uit een machinegeweer om je oren.
Inmiddels is het alweer tijd voor de derde les. The Hunger demonstreert de kracht van de gitaarmuur. Twee gitaristen die zorgen voor een intense portie gitaarherrie waar de zanger overheen dient te komen. Voor menig hardcore-formatie een muur te ver maar The Hunger laat zien hoe het moet.
Dat het niet altijd alleen maar beuken is laat Said And Done ons zien maar vooral horen. Ze hebben subtiliteit hoog in hun vaandel staan. Naast de uitdrukkelijk aanwezige leadzang is er ook genoeg ruimte voor een tweede en zelfs derde zangstem van de gitarist en bassist.
In de punkscene is het uitbrengen van een demo (op tape of 7”) een noodzakelijk kwaad, maar het lukt niet altijd om een label te vinden dat het voor je doet. De zanger van Said and Done maakte van de nood een deugd en richtte zijn eigen label Pressure Release op.
On Fire, met twee zangers en twee gitaristen, doet zijn naam eer aan en zet de zaal in vuur en vlam. Hun opzwepende muziek zorgt dat er deze avond voor het eerst een pit wordt gebouwd. Publiek dat met hoge snelheid tegen elkaar opbotst; waarschijnlijk ooit uitgevonden door de Neanderthalers maar inmiddels een typisch onderdeel van hardcore concerten. De pit beperkt zich vanavond niet alleen tot het publiek, maar ook beide zangers doen lustig mee. Dit is hardcore zoals hardcore moet zijn.
Zonder een bekende buitenlandse band is een showcase natuurlijk niet compleet. Vanuit Zweden is Atlas Losing Grip naar de lage landen afgereisd. Zij laten zien wat sterallures zijn. Tot nu toe speelden alle drummers op het zelfde drumstel. Dat scheelt behoorlijk in de tijd die het normaal duurt om om te bouwen. Maar de drummer van Atlas Losing Grip staat er op dat zijn eigen drumstel gebruikt wordt. Gevolg is dat de vaart die in de avond zat er enigszins uit gaat. Het publiek ondergaat het wachten gelaten en wordt uiteindelijk beloond met een prima set skatepunk met een stevige bite.
In de pauze vraag ik aan Gert-Jan van Shield Recordings waarom een Tilburgs platenlabel in Arnhem haar showcase houdt. “De keuze voor Arnhem was niet zo moeilijk. In Tilburg is gewoon geen geschikte zaal voorhanden. Ofwel ze zijn te groot ofwel te klein. En The Stage is gewoon perfect. Daarnaast is Niels (van The Stage) gewoon een goede vriend. En de eerste showcase in Arnhem was een groot succes. Dus dan is de keuze snel gemaakt!”
Een goede gewoonte is om ook lokale bands te programmeren. Vanavond staan er twee op het programma. Smash The Statues heeft onlangs hun prima nieuwe elpee When Fear is All Around Us afgeleverd en laat zien en horen dat ze aan een volgende stap toe zijn. Dat het publiek er ook zo over denkt wordt al gauw duidelijk. De nummers worden uit volle borst meegebruld en voor het podium is het al snel niet meer veilig vanwege de pit. Ondertussen houden de gitarist en de bassist een wedstrijdje wie het hoogste kan springen. Met een haarlengte verschil wint de bassist.

Dat ‘less is more’ ook in de punkscene opgaat, showt Antillectual. Als enige van de acht bands demonstreert Nijmegens punktrots dat je met alleen een drummer, zanger/gitarist en bassist ook een prima partijtje punkrock kan spelen.
Mocht je aan deze spoedcursus niet genoeg hebben, op vrijdag 27 maart is er een cursus punk voor gevorderden met o.a. Gewapend beton en The Arrangement. Ook in The Stage!!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland