Bunny Bonanza's en Messer Chups brengen stevige rockabilly

Willemeen in de ban van de jaren vijftig

Tekst: Daam Postruznik / Foto's: Bernard Bodt ,

Willemeen bracht een avond met een abstracte fifties revival, met als hoofdact het Russische trio Messer Chups. Vooraf speelde de Arnhemse band Bunny Bonanza’s. Gecombineerd met verkleedpartijen en videobeelden was deze punkrockende rockabilly beleving compleet.

Willemeen in de ban van de jaren vijftig

Vanavond vindt in Arnhem een abstracte fifties revival plaats, met als hoofdact de Messer Chups. Inleidend op dit Russisch trio speelt de band Bunny Bonanza’s. Deze acht Nederlandse mannen maken het publiek warm met hun abstracte stijl van punk rock, flamenco noir, rockabilly en polka.

Door het veelzijdig gebruik van de instrumenten, te weten twee gitaren, drums, een keyboard, een accordeon, conga’s, een megafoon, een triangel en een saxofoon krijgt het publiek steeds weer iets divers voor de oren.

Het laatste nummer draagt de band op aan de Russische hoofdact. En zo worden de Messer Chups door de Bunny Bonanza’s ingeleid met hun nummer From Russia With Love. Deze mix van surf rock met Russische polka en live aangestuurde animaties blijkt een goede opwarmer voor de hoofdact.

Vanavond is al de derde keer dat de Messer Chups Willemeen bezoeken. De zaal is, zeker voor een zondagavond, erg in trek.
 
Messer Chups is een gezelschap uit Sint Petersburg in Rusland. Deze spin off van het door Oleg Gitarkin opgerichte Messer für Frau Müller bestaat sinds 1998 en heeft al twaalf cd’s uitgebracht. Het trio van Gitarkin, Sveta Zombi girl en Denis ‘Kashey’ Kuptzov, ook wel Ghost Drummer genoemd, is in 2007 tot stand gekomen in hun huidige samenstelling.

Het geluid van Messer Chups heeft een fundament van surf, rockabilly en spooky synthesizers aangekleed met Amerikaanse jaren vijftig B-film en Russische cinemasamples. Het is Dick Dale die te vaak The Creature From The Black Lagoon heeft gekeken met een flinke dosis wodka.

Naast de natuurlijke lichaamsreactie van het publiek op de swingende muziek van de band valt het charisma van Gitarkin en Zombi girl op. Steeds maar weer zoeken ze het contact met het publiek. Zo vertellen ze voor elk nummer bijvoorbeeld een persoonlijke anekdote.

Behalve de woordelijke bevlogenheid komt ook de modieuze creativiteit van het trio boven. Geheel in de trend van de jaren vijftig is Gitarkin gekleed als een grauwere versie van Andy Warhol. De altijd sexy Zombi girl zie we als Bettie Page, met basgitaar. En Kuptzov vermaakt het publiek met zijn Lucho Libre masker, dat tekenend is voor de populariteit van de Mexicaanse worstelaars in de VS in de jaren vijftig.

Op de achtergrond worden clips getoond van Amerikaanse horror, sci-fi en westerns uit de fabulous fifties zoals Revenge of the Creature, Frankenstein, The Blob en Rio Grande. Dit leidt vaak tot een lach of twee van het publiek.

Welbeschouwd een fijne avond fifties-beleving, die hier niet alleen in muziek maar ook in uiterlijke invulling is vertolkt.