Koffiedik kijken met Toine Tax, directeur van Doornroosje Koffiedik kijken met Toine Tax, directeur van Doornroosje

"Ik zie 2009 met erg veel vertrouwen tegemoet"

, Edwin Niemantsverdriet

Koffiedik kijken met Toine Tax, directeur van Doornroosje

"Ik zie 2009 met erg veel vertrouwen tegemoet"

Edwin Niemantsverdriet ,

In deze eerste weken van het nieuwe jaar kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2008 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2009 en what’s not? Vandaag gaan we koffiedik kijken met Toine Tax, directeur van Doornroosje!

"Ik zie 2009 met erg veel vertrouwen tegemoet"

Vandaag gaan we koffiedik kijken met Toine Tax, directeur van Doornroosje, die zich 2008 herinnert als een jaar met vele hoogtepunten en een echt dieptepunt. Hij kijkt vooruit naar een jaar waarin alles goed lijkt te gaan komen met Doornroosje.

Hoe kijk je terug op 2008?

2008 Is een jaar van mixed feelings. Erg positief is het feit dat de bezoekersaantallen weer zijn gestegen; de grens van 65.000 bezoekers is gepasseerd in het afgelopen jaar. Ondanks dat de doelstelling nooit “meer, meer, meer” is geweest, maar we juist inzetten op culturele kwaliteit, is er blijkbaar zo’n vertrouwen van het publiek in Doornroosje dat het makkelijk de weg naar ons weet te vinden. Hoewel de toegangsprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen en ook de horecaprijzen omhoog zijn gegaan, winnen we schijnbaar het vertrouwen door jarenlange inzet en een stabiele programmering. Het is tenslotte niet meer zo dat je even een bandje gaat checken omdat de entree toch laag is en je een biertje voor een euro kan kopen.

Wat is het dieptepunt van 2008?

Een dieptepunt is natuurlijk het cancellen van de nieuwbouwplannen, zoals ze er lagen. Zowel wij als de gemeente konden hier helemaal niets aan doen. De kredietcrisis heeft ons hier echt geraakt, door de kredietcrisis hebben de projectontwikkelaars zich terug getrokken omdat het financieel allemaal niet haalbaar meer was.

Hoe zie je 2009 voor je?

Ik zie 2009 met erg veel vertrouwen tegemoet. Inmiddels is bekend geworden dat de gemeente toch de plannen doorgang wil laten vinden. Ondanks de eerdere teleurstellingen zijn we slim door gegaan en heeft de gemeente nu ingezet op een gebied met gegarandeerde afzet. Naast Doornroosje zal er sociale woningbouw en studentenwoningen worden gerealiseerd. Ik heb altijd een slag om de arm gehouden als het om het nieuw te bouwen Doornroosje ging, maar nu de gemeente de plannen rond heeft durf ik te zeggen dat er niets meer mis kan gaan. Als er dan toch een vloek op Doornroosje ligt dan is het enige wat er  nu nog mis kan gaan, dat men er achter komt dat het graf van Julius Caesar op de plek van Doornroosje blijkt te zijn gevonden.

Doornroosje heeft in 2008 al nadrukkelijk zijn vleugels uitgeslagen in Nijmegen en een duidelijke stempel op vele culturele activiteiten gedrukt. Naast geleende expertise bij diverse festivals zoals De Affaire, Free Your Mind en Kids ’n Billies heeft Doornroosje ook financieel risico genomen in een aantal instellingen en podia. Er zijn activiteiten in Lux (o.a. Lou Rhodes en The Residents), de Vasim en de Vereeniging (Jamie Lidell) georganiseerd, maar ook zet men zich in voor rekening en risico van  het nieuwe Merleyn sinds 1 mei 2008.


Wat kunnen we in 2009 verwachten?


In 2009 is het streven een festival te organiseren in Park Brakkestein, samen met Fortarock. Dit is ons naast de nieuwbouw erg veel waard. Hier zijn we al wat jaren mee bezig, maar nu moet het er echt van gaan komen. Veel zal afhangen van het boeken van de juiste bands, maar we zijn in ieder geval verder dan ooit.

Welke act(s) uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat/gaan het maken in 2009?


Dé Nijmeegse band hebben we eigenlijk al gehad dit jaar... De Staat, liefkozend door medewerkers ‘de knuffelberen van Doornroosje’ genoemd was toch wel erg goed. Ik ben net terug van Noorderslag en heb ze daar ook in Plato gezien en dat was toch wel geweldig. Ik heb geen verstand van muziek, maar merk wel dat ze een duidelijke eigen draai aan hun muziek geven. Dan hebben we nog een goede Nijmeegse band op het programma staan, Zo Moeilijk, kortom het gaat cresendo met de Nijmeegse muziekscene op dit moment!

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland