Koffiedik kijken met The Cohens

"In 2009 duiken we opnieuw de studio in"

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze eerste dagen van het nieuwe jaar kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2008 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2009 en what’s not? Vandaag gaan we koffiedik kijken met The Cohens!

"In 2009 duiken we opnieuw de studio in"

Vandaag gaan we koffiedik kijken met Joost, de zanger van The Cohens, die zich 2008 herinnert als een goed jaar met als hoogtepunten het winnen van de Roos van Nijmegen en de Gesel van Gelderland.

Hoe zul je je 2008 herinneren?

Het is een goed jaar geweest. Na een ellenlange periode van repeteren en nummers schrijven in 2007 stond het vast dat we in 2008 echt aan de bak moesten. Als we terugkijken kunnen we niets anders stellen dan dat we daar goed in zijn geslaagd.
 
Wat was het hoogtepunt van dit jaar?


2008 kende voor ons meerdere hoogtepunten, waar het winnen van de Roos en de Gesel wel het meest uitsprongen. Toen we de Roos wonnen, waren we net een jaar bezig en tot dan toe is het niet altijd even vlekkeloos verlopen. We vonden het moeilijk de boodschap die we hadden op het publiek over te brengen. De Roos stond aan het einde van een lang leerproces, en die prijs voelde voor ons ook enorm als een bevestiging. Het winnen van de Gesel in november maakte het feest natuurlijk helemaal compleet.
 
Wat was het dieptepunt van dit jaar? 

Na het winnen van de Roos waren we vastbesloten in de zomer een mooie EP af te leveren. We hebben er hard aan gewerkt, maar we zijn nooit compleet tevreden geweest over het resultaat. We hebben daarom besloten om nog niets uit te brengen. Veel hard werk en voorbereiding zijn dus voor een groot deel in rook opgegaan.
 
Wat mogen we van jullie verwachten in 2009?

Komende maanden zullen we opnieuw in de studio duiken. We gaan aan de slag in de IJlandstudio's in Amsterdam en hopen nu echt onze EP af te leveren. We hebben veel geleerd van eerdere opnamesessies, en denken dat we in staat zijn een goed resultaat neer te zetten.
 
Wat is je persoonlijke song of album van 2008?

2008 heeft veel goeds gebracht, maar één van de werken die er voor mij absoluut uitspringt, is Third van Portishead. Ik bewonder het enorm hoe die band na zo'n lange afwezigheid zo'n steengoed album maakt dat ontzettend vernieuwend klinkt, maar toch nog de authentieke Portishead-sound draagt. Luister maar eens goed naar nummers als The Rip en Machine Gun.

Welke act(s) uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat/gaan het maken in 2009?


Nijmegen kent ontzettend veel goede bands. Ikzelf ben benieuwd naar wat Dead Man Running allemaal gaat brengen. Ik was erg onder de indruk toen ik ze zag op de Affaire en  zal ze ook goed in de gaten houden.

What's hot in 2009?

Duitsland en Vlaanderen. Nederland ligt op cultureel gebied natuurlijk straatlengtes achter op haar buren, en ik voorspel daarom dat steeds meer Nederlandse artiesten tezamen met de doorgewinterde cultuursnuivers zich over de grens gaan begeven om hun heil te vinden. Vergeet Engeland niet natuurlijk, door de lage pond is de overstap de moeite waard!

What's not?


Huizen (en andere dingen) kopen. We moeten even een jaartje de touwtjes aan elkaar zien te knopen, ben ik bang.