Stuurbaard Bakkebaard voegt nieuwe dimensie aan film toe

Film en live-muziek hand in hand

Tekst: Sebastiaan Bevers / Foto's: Klaas van der Pijl ,

Onder de noemer Film Unplugged vinden in de LUX drie optredens plaats waarbij muzikanten live de vertoonde films begeleiden. Stuurbaard Bakkebaard was als eerste aan de beurt, samen met de film C’est arrivé près de chez vous.

Film en live-muziek hand in hand

In het kader van het Unheard Film Festival vinden in de LUX in Nijmegen drie optredens plaats onder de titel Film Unplugged. Tijdens deze optredens spelen muzikanten live een nieuwe soundtrack in. Vanavond verzorgt Stuurbaard Bakkebaard de muziek voor de Belgische film C’est arrivé près de chez vous (ook bekend als Man Bites Dog) en geeft alvast een voorproefje op hun nieuwe cd en de daarmee verbonden tour.

De film werd uitgebracht in 1992 en is een fictieve documentaire over de racistische en homofobe sociopaat Benoit Patard. Deze soundtrackloze zwart-witfilm laat zien hoe de naïeve filmploeg mee wordt gezogen in Benoits geweldadige en zieke wereld waarin zijn acties op een bizarre manier geaccepteerd worden. C’est arrivé près de chez vous staat bol van de absurdistische en geweldadige scènes maar het is het absurdisme die de overhand krijgt.

Stuurbaard Bakkebaard, aangevuld met nieuwe dj, maakt er een complete ervaring van. Het is af en toe lastig om naar de band en de film tegelijk te kijken; je wilt tenslotte geen moment van de film missen. Maar Stuurbaard Bakkebaard vult de film goed aan. Op momenten is hun muziek net zo absurdistisch, wreed en korrelig als de film zelf. Bij actiescènes ontstaat een ware kakofonie van geluiden. Bij dramatische scènes, zoals het vinden van Benoits vermoordde vriendin, is Stuurbaard Bakkebaard indringend en meevoelend maar onderhuids speelt de wreedheid mee. Het is immers nooit rustig in Benoits wereld. Stuurbaard Bakkebaard verduidelijkt dit door via hun muziek een nieuwe dimensie te geven aan de wereld die Benoit Patard heet.

De volgende optredens onder de noemer Film Unplugged vinden plaats op 16 maart en op 17 april. Volgende maand begeleidt het duo Schupp & Van Dijk hun eigen animatiefilms. Een maand later doet Kevin Toma dit bij de film Sunrise uit 1927. Of deze optredens qua naam aantrekkelijk zijn, dat weet ik niet. Maar als muziek- en filmliefhebber heb ik genoten van de unieke combinatie van live-muziek en film.