Erebus band van avond

Eerste editie Jupiters Metal Festival in Willemeen

Tekst: Michael Weijers / Foto's: Paul Thijssen ,

Willemeen was het toneel van de eerste editie van Jupiters Metal Festival. De aantrekkelijke line up bestond uit Stronghold, Graven Image, Context, Erebus en Carach Angren.

Eerste editie Jupiters Metal Festival in Willemeen

In Willemeen vindt vanavond de eerste editie van het Jupiters Metal Festival plaats. De line up bestaat uit Stronghold, Graven Image, Context, Erebus en Carach Angren. Eigenlijk alleen maar bands die allemaal een aardig potje kunnen raggen, dus meteen bij Stronghold kunnen we al genieten van een goede dosis kwaliteit. De snel vollopende zaal kijkt rustig onder het genot van een biertje toe hoe de band uit Utrecht een deel van het recente album Death Salvation ten gehore brengt. De drummer en bassist leggen een solide basis en de gitaarsolo’s vliegen om de oren. Death/thrash metal zoals we het graag horen!

Graven Image speelt vanavond een thuiswedstrijd, wat te zien is aan het publiek. Voor het podium staat het vol met mensen die hun haren flink laten wapperen. In het begin is de stem van zanger Roy nog wat krakerig, maar dit draait al vrij snel bij. Nieuwe drummer Tom laat zien een waardig vervanger te zijn voor de vorige drummer, die vanwege drukte met Kampfar de band heeft verlaten. Hoogtepunt van het optreden is als diezelfde Ask Ty Arktander toch nog even een nummer mee komt spelen. De muziek van Graven Image, die het beste te omschrijven is als old school death metal met de nodige grindcore-achtige humpa-ritmes, knalt vanavond van het podium. Een erg sterk optreden!

Context is een band die afgelopen jaren op vele podia te zien is geweest. En dat verdienen ze, want de muziek steekt gewoon goed in elkaar. Vooral complimenten aan de zanger, die werkelijk een te brute strot heeft. De Limburgers spelen een mix van death en thrash in het straatje van opener Stronghold.

Met Erebus was ik persoonlijk nog niet bekend, maar de aankondigingen beloofden al veel. En ik kan vertellen dat het absoluut niet tegenvalt. Met goed geluid, actief publiek en een volle zaal wordt er een flinke lading death(core) de zaal in geslingerd. De band zorgt ook voor een fanatieke presentatie, en het half uurtje vliegt voorbij. Nog iets meer afwisseling met bijvoorbeeld breakdowns zou een optie zijn, maar Erebus is zonder twijfel de band van de avond.

Carach Angren neemt vandaag verdiend de taak van headliner op zich. Helaas is het een stuk rustiger in de zaal door het uitlopen van de voorgaande bands. De theatrale black metal is dan wel iets heel anders dan de rest van de muziek van vanavond, maar het staat bol van de kwaliteit. Carach Angren is bezig met doorbreken en ook vanavond bewijzen ze waarom. Een razendsnelle drummer, duistere en sfeervolle toetspartijen en twee goede gitaristen waarvan er een of een uitstekende rauwe strot beschikt. Ze spelen een groot deel van het goed ontvangen album Lammendam. Hier gaan we nog veel meer van horen!