Op 3 september staan de Heideroosjes in het kader van hun 20-jarig jubileum in de grote zaal van Luxor Live. Hun voorprogramma wordt verzorgd door Harries ’89. Tijd dus om Harrie Lee, zanger, bassist en oprichter van de Arnhemse punkformatie nader aan de tand te voelen.
Voor wie Harries '89 niet kent: naast Harrie Lee bestaat het punkkwartet uit Harrie Harrie (zang en gitaar), Harrie Joosten (drums) en Harrie Eagle (gitaar). De band werd op een regenachtige middag in februari 1989 opgericht door Harrie Harrie en Harrie Lee in een vochtige en vieze kelder en speelt snelle punkrock met een smile! De laatste jaren is hun optreden op Koninginnenacht in The Stage een vast gegeven.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om bij een band als de Heideroosjes in het voorprogramma te komen?
Harrie Lee begint te lachen: “Er zijn fans die zeggen dat de Heideroosjes in het naprogramma van de Harries staan. Maar om je vraag te beantwoorden: De Heideroosjes zijn oude bekenden van ons. Vroeger waren de rollen omgedraaid en speelden zij in ons voorprogramma. Gedurende de jaren hebben we contact gehouden. En in verband met hun 20-jarig jubileum hebben ze ons uitgenodigd om drie optredens met hen te doen. Ze doen hun tour met een aantal bevriende bands. Naast het optreden in Luxor spelen we ook nog op 31 oktober in Atak (Enschede) en op 12 december in de Escape (Veenendaal).”
Jullie treden niet zo vaak op, hoe bereiden jullie je op deze serie optredens voor?
“We repeteren momenteel een keer per maand een hele dag. Voor deze serie optredens lassen we wel een aantal extra repetities in. Verder proberen we natuurlijk zoveel mogelijk de publiciteit te zoeken want we vinden wel dat 3 september de grote zaal vol moet zijn.”
Niet alleen de Heideroosjes bestaan dit jaar 20 jaar, ook de Harries houden het inmiddels dit respectabele aantal jaren vol. Hoe houdt een punkband dit vol?
“Met horten en stoten. In 1996 hebben we de band een aantal jaren op een laag pitje gezet. Rock-‘n-roll eiste zijn tol. De Harries wilden een normaal leven leidden. Een baan, trouwen, een pensioen, je weet wel, een normaal leven. Maar vanaf 2000 zijn we er weer vol tegenaan gegaan. De Harries kwamen erachter dat het onmogelijk is om een “normaal” leven te leiden zonder punkrock. Maar sinds die tijd zijn we de Harries wel gaan zien als een hele leuke hobby waar we veel plezier aan beleven. De tijden dat we drie jaar lang door heel Europa tourden liggen achter ons.”
Voor het optreden op 29 april sprak ik Harrie Lee al over hun nieuwe cd. Maar tot op heden heb ik nog niets nieuws voor bij zien komen. Hoe zit het daarmee?
“We gaan in november de studio in om de nieuwe cd op te nemen. We hadden dit al eerder dit jaar willen doen in het kader van ons vierde lustrum. Maar we wilden gewoon een goede cd op nemen en dat kost gewoon meer tijd. We hebben inmiddels wel al een demo opgenomen zodat we straks in de studio zo weinig mogelijk surprises tegen komen.”
Harries '89 staan niet voor het eerst in Luxor Live. Tijdens de verbouwing deden ze al eens een optreden. Wat vind je van de inmiddels volledig gerenoveerde zaal en wat verwacht je van het optreden?
“Ik ben sowieso erg enthousiast. Ergens in de jaren tachtig heb ik al een keer eerder het genoegen gehad om met The Daltons, een verre voorloper van de Harries, in het oude Luxor te staan. Wat ik wel jammer vind, is dat nog niet op de site van Luxor Live staat dat wij het voorprogramma mogen vullen. Ik weet natuurlijk ook wel dat we niet een echt beroemde band zijn maar in Arnhem trekken we natuurlijk nog altijd heel wat publiek. Denk maar eens aan de goed bezochte optredens in The Stage ieder jaar. Verder vind ik dat Luxor Live moet uitstralen dat ze er zijn voor Arnhemse bands in die zin dat ze alert zijn op eventuele voorprogramma’s.”
Dat laatste ben ik helemaal eens met Harrie Lee. En dat is meteen een goed overstapje naar de laatste vraag. Hoe kijk jij tegen het huidige popklimaat in Arnhem aan?
“Vergeleken met 30 jaar geleden valt me op dat de bands veel en veel beter zijn als ze beginnen. Misschien dat de kids al veel vroeger beginnen met elektrische gitaarles. Ik moest zelf eerst klassiek leren spelen en trapte uit ergernis mijn gitaar de sloot in. En er is nu een complete popcultuur. Ouders van kinderen nu zijn natuurlijk allemaal opgegroeid met pop en rockmuziek. Ook de techniek heeft een grote vlucht genomen. Iedereen kan nu thuis een demootje opnemen op een pc en zich zo snel verbeteren. Daar moesten wij vroeger heel hard voor werken en dan waren de opnames vaak ook nog kut ook.”
Als laatste wil Harrie Lee nog kwijt dat hij hoopt dat er heel veel mensen op 3 september de moeite nemen om samen met de Harries en de Heideroosjes er een onvergetelijke avond van te maken.