"TAP voelt zich thuis in Arnhem"

Een gesprek over de oude nieuwe bandnaam, de tour in Engeland en nieuw materiaal

Tekst: Bernard Bodt / Foto's: TAP ,

Onlangs speelde TAP samen met Void Illusion in café The Stage. Tijdens dat optreden vertelde de zanger dat ze binnenkort ook op toernee gingen in de U.K. Een goede reden voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen om contact op te nemen met de band.

Een gesprek over de oude nieuwe bandnaam, de tour in Engeland en nieuw materiaal

Tap is al zeven jaar een begrip in Arnhem/Nijmegen en omstreken. Maar kun je, voor degene die jullie nog niet kennen, toch in het kort de band voorstellen?

"Wij zijn TAP, een Arnhems/Nijmeegse band met een uitgesproken voorkeur voor Amerikaanse gitaarmuziek. Vroeger werd onze muziek vaak omschreven als ouderwetse ‘spierballenrock’, maar we hebben de laatste tijd de omslag gemaakt naar een wat moderner, gevoeliger en dynamischer geluid."

Ik ken de band vooral onder de naam van The Analop Project. De naamsverandering van The Analog Project naar TAP. Wat is de reden daarvoor? En maakt het in de praktijk wat uit?

"Aangezien onze laatste opnames volledig digitaal tot stand zijn gekomen, vonden wij het woord ‘Analog’ niet meer helemaal op zijn plaats. Toen wij zeven jaar geleden onze bandnaam bedachten, was onze doelstelling nog eerlijke onopgesmukte ouderwetse rock te maken, maar in de loop der jaren is onze horizon wat dat betreft wel breder geworden. Mensen zouden niet te veel achter onze naam moeten zoeken, we hebben liever dat ze naar onze nummers luisteren. We willen niet de indruk wekken een statement te maken en willen tegelijkertijd ook niet vastzitten aan een muzikale format. Daar past TAP beter bij dan The Analog Project. Daarnaast worden wij eigenlijk al sinds het begin TAP genoemd, dus de overstap was een logische voor ons."

Jullie hebben onlangs een korte tour gedaan met een Engelse band. (Void Illusion). Hoe is dat contact tot stand gekomen?


"Net als onze vorige tour heeft ATM uit Belgie onze bands aan elkaar gekoppeld. Na wat e-mailcontact over en weer zijn we aan de slag gegaan om shows te boeken in Nederland en Engeland. We kwamen er al snel achter dat zij precies hetzelfde in de muziek staan als wij qua beleving en invloeden, dus het was een goede match. Verder zijn het ook nog hele relaxte jongens, ook niet onbelangrijk als je acht dagen samen moet optrekken."

Als uitkomst van dat contact gaan jullie nu ook naar de U.K. Kun je daar wat meer over vertellen?

"We vertrekken donderdagochtend 16 april naar Calais waar we de ferry nemen naar Dover. We spelen diezelfde avond een show in Wakefield. Vervolgens spelen we vrijdag in Void Illusion's hometown Rugby, zaterdag in Barmouth en zondag in Chelmsfort. Als ik onze Engelse vrienden mag geloven worden het gezellige dagen, de rockscene is daar springlevend!"

Kunnen we binnenkort nog nieuw materiaal verwachten?

"We hebben eind maart vier nieuwe tracks uitgebracht (te beluisteren op onze site), dus voorlopig gaan we weer even lekker live optreden. We hebben nog wel wat ideeën liggen, dus zodra we de kans krijgen, gaan we die verder uitwerken. Het plan is om nog voor het einde van het jaar weer vier nieuwe nummers te releasen. Het gaat in ieder geval niet weer twee jaar duren!

De opnames zijn heel goed verlopen, we hadden een hele prettige samenwerking met de producers. Ze hadden zelf ook goede ideeën over onze nummers, en met hun input zijn de songs echt beter geworden. Ik denk dat This Is Not The End onze favoriet is, maar de vier nieuwe nummers zijn vrij divers, ik kan in elk nummer wel iets aanwijzen wat ik tof vind.

Nummers komen op verschillende manieren tot stand. Soms komt Bart of Stephan met een riff, soms komt Nick met een baslijn, en soms heb ik een idee voor teksten waar we mee aan de slag gaan. Ik denk dat 75% van de songs sowieso in de oefenruimte geschreven worden met z'n vijven. Dus wat je hoort is echt TAP, en niet de muzikale visie van één van ons."

Wat vinden jullie van de muziekscene in Arnhem?

"Geweldig! De scene is erg hecht, waardoor iedereen goed met elkaar samenwerkt. Het is natuurlijk doodzonde dat de Goudvishal en Kultuurhuis Bosch verdwenen zijn, maar daar is wel Luxor Live voor in de plaats gekomen en binnenkort opent er weer een nieuw podium. Daarnaast is er altijd een mogelijkheid om zelf iets op poten te zetten (zoals het Back2School Festival in Willemeen), precies wat een stad voor een band als ons aantrekkelijk maakt. Met andere woorden: TAP voelt zich thuis in Arnhem!"