De Affaire 2008 - Stone Drone past alleen qua outfit tussen jolige acts op de Voerweg De Affaire 2008 - Stone Drone past alleen qua outfit tussen jolige acts op de Voerweg

Otto Orgel komt toch het best tot z’n recht voor een stomdronken massa

, Tekst: Marieke Roelofs / Foto's: Edwin Niemantsverdriet,

De Affaire 2008 - Stone Drone past alleen qua outfit tussen jolige acts op de Voerweg

Otto Orgel komt toch het best tot z’n recht voor een stomdronken massa

Tekst: Marieke Roelofs / Foto's: Edwin Niemantsverdriet, ,

Drie acts met een hoog kermisgehalte stonden na elkaar geprogrammeerd op de Voerweg: Stone Drone met excentriek uitgedoste zanger Harm, levenslied-lieveling Otto Orgel in lederhosen en jaren 80-posers The Hot Stewards. De combi zorgde voor veel hilariteit.

Otto Orgel komt toch het best tot z’n recht voor een stomdronken massa

Eerlijk is eerlijk, ik had vooraf lopen grappen dat ik de alinea over Harm wel alvast kon schrijven, want “je weet toch wel wat je krijgt”. Maar nee. Het muziekgenre klopt nog, maar daar is ook alles mee gezegd. Harms outfit had niemand kunnen voorspellen. En belangrijker: hij maakt tegenwoordig deel uit van Stone Drone. Dat betekent geen covers meer, maar eigen nummers. Stevige rocknummers, bepaald niet vernieuwend, wel vol power. Het vijftal heeft duidelijk ervaren muzikanten in de gelederen. In iets meer dan een halfuur, op nog klaarlichte dag, weet de band een degelijke set neer te zetten. Het is nu een thuiswedstrijd –de band krijgt biertjes aangereikt vanuit het publiek- maar als Stone Drone op de aankomende wereldtour net zo speelt zal het ook elders succes hebben. Na een kort optreden vol eerlijke rock neemt de band afscheid met de woorden “veel plezier nog, en vooral veel te veel drinken”. Ging het bij Stone Drone nog vooral om de muziek, bij de twee volgende acts was daarvan geen sprake. Otto Orgel is bedoeld als vermaak. Zijn brak-Duitse versies van Nederlandse levensliederen (“krieg doch allemal die Kleider”) werken op de lachspieren, zijn kleding en dansjes nog meer. Na drie klassiekers door de mangel te hebben gehaald roept hij zijn Freunde van Kraft Derrick op het podium en krijgen we bizarre versies van nummers van Rammstein, Kraftwerk en een mambo-variant van ‘Du’ van Peter Maffay. Het publiek slikt het graag, maar niet zo gretig als bij de Dag van het Levenslied. Otto Orgel komt toch het best tot z’n recht voor een stomdronken massa. Net als bij Otto bekroop mij bij The Hot Stewards het gevoel dat het leuker is om dit zelf te doen dan om te bekijken. Het moet dolle pret zijn, met z’n zessen rockvarianten maken van jaren 80-klassiekers en je algeheel ontzettend aanstellen op een podium. Met het publiek een dansje instuderen en dan Wham, Taylor Dayne en Samantha Fox op onnavolgbare wijze ten gehore brengen. Geweldig! Maar het is niet alleen leuk voor de mannen zelf, de toeschouwers hebben er zo langzamerhand ook wel zin in. Het is na elven, het publiek is talrijk, het bier vloeit rijkelijk. Terwijl elders op het Valkhof een mellow reggaegebeuren gaande is viert de Voerweg, opgewarmd door Stone Drone en de jolige orgelaar, met The Hot Stewards (en naderhand dj Baco Pirelli) een uitbundig feestje.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland