De Affaire 2008 - DeVotchKa maakt de avond zwoeler dan 'ie was De Affaire 2008 - DeVotchKa maakt de avond zwoeler dan 'ie was

Zomerse tonen van rasmuzikanten creëren sfeer in de avondzon

, Tekst: Johan Lammers / Foto's: Edwin Niemantsverdriet,

De Affaire 2008 - DeVotchKa maakt de avond zwoeler dan 'ie was

Zomerse tonen van rasmuzikanten creëren sfeer in de avondzon

Tekst: Johan Lammers / Foto's: Edwin Niemantsverdriet, ,

DeVotchKa maakte haar opwachting op de maandagavond in de zon. Deze locatie en de sfeer bleken perfect aan te sluiten bij de tonen die deze band uit Denver ten gehore bracht. Tevredenheid alom bij het publiek en de band zelf.

Zomerse tonen van rasmuzikanten creëren sfeer in de avondzon

DeVotchKa (wat 'jong meisje' in het Russisch betekent) is een vierkoppig multi-instrumentaal ensemble dat de gehele wereldmuziek lijkt te hebben afgestruind, op zoek naar de mooiste aspecten van verschillende stijlen. Romaans, Grieks, Slavisch, Bolero, Mariachi: het passeert allemaal de revue, gedrapeerd op een bedje van Amerikaanse roots-folk. Na een periode als achtergrondbandje bij theaterstukken krijgt de band een steeds grotere aanhang, doordat ze touren, touren en nog eens touren. Ze wonnen ook al een Grammy Award voor de beste soundtrack (voor de film Little Miss Sunshine) en zijn inmiddels getekend door het kwaliteitslabel Anti. Dit is allemaal niet voor niets blijkt wel: DeVotchka brengt heerlijke toegankelijke kwaliteitsmuziek. De heren en dame maken gebruik van meerdere aparte instrumenten. Zo heeft de uitstekende zanger Nick Urata voor zijn neus een van de eerste elektrische instrumenten ooit gemaakt staan: een theremin. Dit apparaat ziet er uit als een oude radio met twee grote antennes erop. Door met de handen tussen deze antennes te bewegen kunnen tonen worden voortgebracht. Ook zien we een Bouzouki, een soort Griekse gitaar (om precies te zijn een dubbelkonige langhalsluit), een viool, trompet, gitaar, piano, percusie, accordeon en een heuse sousaphoon (draagbare tuba)! Dit alles zorgt voor een eigen en vooral ook warm geluid. Al deze verschilende manieren om geluid voort te brengen worden smaakvol ingezet en het instrumentarium wordt met grote klasse bespeeld. Ook de zang en samenzang komen uitstekend uit de verf en vinden hun plaats tussen de verschillende instrumenten. De mensenmassa deint dan ook zorgeloos mee met de meer ingetogen nummers en trekt de virtuele dansschoentjes aan bij de up-tempo, carnavalesque, Balkan-achtige liederen. Iedereen kijkt vrolijk, iedereen lijkt onbezorgd. De sfeer zit er lekker in. Al met al de perfecte band, op de perfecte plaats, op de perfecte dag!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland