De Affaire 2008 - Aangenaam klassiek op De Affaire, waarom ook niet De Affaire 2008 - Aangenaam klassiek op De Affaire, waarom ook niet

Koreaans keurkorps van Kaywan High School of Arts Orchestra voedt vroege Affaire-gangers op

, Tekst: Jasper Konijnenbelt / Foto's: Joost Reijnders,

De Affaire 2008 - Aangenaam klassiek op De Affaire, waarom ook niet

Koreaans keurkorps van Kaywan High School of Arts Orchestra voedt vroege Affaire-gangers op

Tekst: Jasper Konijnenbelt / Foto's: Joost Reijnders, ,

Klassiek uit Korea op De Affaire. Dat is weer eens wat anders. Geen elektro-pop of woeste heide-metal, het Kaywan High School of Arts Orchestra opende de zondagmiddag met werk van Tsjaikovski, Donizetti en Dvořák. En aangezien het hier gaat om pubers tussen de zestien en achttien jaar moest er wel iets bijzonders staan te gebeuren.

Koreaans keurkorps van Kaywan High School of Arts Orchestra voedt vroege Affaire-gangers op

Het ijselijk gegil van Lea in de Barbarossa-ruïne is nauwelijks uitgestorven of de eerste ferme streken van een der Glinka’s ouvertures waaieren uit over het Saddlespan. Kort tevoren kon er nog gezwaaid worden naar de olijke Koreaantjes in de bus; het gezelschap is vers ingereden vanuit Kleve. De Kaywan High School of Arts is een prestigieuze muziekacademie waar talenten in de leeftijdscategorie van 16 t/m 18 opgeleid worden tot topmuzikant. Vandaag trakteert deze tourende delegatie de vroege vogels op een keur uit het Euraziatische klassieke spectrum. Gemene deler van het aangeboorde repertoire is de Romantische toon die de componisten in de gekozen werken aanslaan. Zwaarmoedige blazers en heftige strijksalvo’s wisselen elkaar dan ook in vlot tempo af. Gedrild als Chinese turnpupillen in aanloop naar de Olympische Spelen laten de talentjes werkelijk geen steek vallen. Loepzuiver en vrijwel synchroon strijkend wandelt het ensemble door het optreden. Technisch is de oosterse school duidelijk zichtbaar. Jammer dat halverwege het concert Fortarock op Club Voerweg er doorheen komt hengsten. Het lijkt de frivole oosterlingen en hun dirigent niet te deren. Soliste Oh Ji Hye krast er gedurende Tsjaikovski’s 3e vioolconcert af en toe flink naast. Een slecht gestemd instrument en de zenuwen lijken hier debet aan. Hopelijk hebben de jonge muzikantjes meer ruimte om fouten te maken dan hun leeftijdgenoten in de sport, anders valt de dappere violiste weinig te benijden. Trombonist Park Eun Seo steekt beduidend lekkerder in zijn ruimzittend vel en toetert het tromboneconcert van David naar een hoger plan. Naderhand een flink applaus van de toegestroomde aanwezigen en een handje en een shirtje van Godfried Verstegen voor de dirigent en directeur. Kun je het je voorstellen, een voltallig Koreaans symfonieorkest in Affaire-shirt?
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland