Geslaagde eerste editie van Geldersch Metaal Treffen

Wonderbaarlijk genoeg zonder botbreuken

Tekst: Michael Weijers / Foto's: Christiaan Mennink ,

Vandaag mag Geldersch trots haar kunnen laten zien. Hiervoor reizen we af naar naar het ietwat afgelegen Oud-Zevenaar. Bij aankomst op station Zevenaar staat er al netjes een pendelbusje klaar om ons te vervoeren naar St. Anna, normaliter het toneel van een schuttersvereniging, maar vandaag even omgetoverd tot een mooie concertzaal.

Wonderbaarlijk genoeg zonder botbreuken

Bij aankomst is Mondvolland al begonnen aan de set. Deze band won een aantal weken eerder de wedstrijd voor een plaats op het Geldersch Metaal Treffen. Mondvolland combineert blackmetal en folkmetal en doet wat denken aan Kampfar meets Heidevolk. Al met al een leuke opwarmer.

Scar7 gooit het vervolgens over een geheel andere boeg: lompe metalcore knalt uit de speakers en ik ben best onder de indruk van deze jonge band. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen zich hierdoor concentreren op een energieke presentatie. Natuurlijk ontbreken ook hier de brute breakdowns niet. Niet origineel, maar wel erg fijn!

Impalement houdt het wat meer bij de old-school, waar natuurlijk helemaal niets mis mee is. Zoals het hoort, beschikt deze deathmetalband over een enigszins gestoorde frontman, die regelmatig ergens midden in de zaal op de grond te vinden is en flink zijn best doet om het publiek op te zwepen. Helaas lijkt het nog te vroeg voor een explosie, maar toch beginnen de eerste kopjes al te bewegen. Ik verheug me al op een volgende show van deze Arnhemmers!

Dan is het de beurt aan Myrkvar. Het publiek lijkt deze folk/black metal wel te waarderen en gedurende de set gaan er steeds meer haren wapperen. De band speelt eigenlijk zoals we van ze verwachten: erg degelijk en opzwepend. Voor men er erg in heeft is het alweer voorbij, want doordat de ombouw iets uitliep spelen ze slechts rond de vier nummers.

The Embodiment gaat al enige tijd mee en heeft al veel shows achter de rug. Hetgeen te merken is, want deze heren schotelen ons een portie strakke en brute death/thrashmetal voor. Een strakke ritmesectie en goede composities. Ook vandaag laten ze zien waarom ze al menig zaal hebben platgespeeld.

Mortal Form speelt melodieuze death/thrashmetal (en soms gewoon metal), en hakt er flink in. Het publiek weet deze band wel te waarderen.

De zaal loopt al voller en wordt actiever. Wanneer Victimizer aan hun set begint wordt dit alleen maar meer. Ook vandaag bieden de heren erg strak drumspel, snijdende gitaarpartijen en goede samenhang van grunts en screams. Helaas wordt nu ook het mankement van de zaal zichtbaar: de vloer. Nu er de nodige drank is gemorst, is de zaal omgetoverd tot een schaatsbaan. Dit belemmert de moshpits nogal, omdat er constant valpartijen zijn. Het is een wonder dat iedereen meteen weer opstaat. Dit mag de pret verder niet drukken en iedereen is er getuige van hoe Victimizer zich ontpopt tot een van de hoogtepunten van de dag.

Het is weer tijd om van stijl te veranderen. Thronar brengt zogenaamde battlemetal. Een fijne afwisseling kunnen we het zeker noemen. We krijgen nummers van de nieuwe en de vorige cd te horen, die er allemaal ingaan als koek. Pluspunt van Thronar is dat ze gebruik maken van diepe grunts, terwijl de meeste band in dit genre juist gebruik maken van vooral screams en cleane zang. Al met al een show zoals we al verwacht hadden van Thronar: gewoon goed.

We gaan weer terug naar de deathmetal, maar dan wel met invloeden uit de heavy metal en rock’n’roll, aangevuld met een contrabas! The Lucifer Principle is de naam, een band die het momenteel erg goed doet. En dat is niet onterecht. Vandaag vervullen ze de rol van co-headliner. Een uur lang plezier en de nekspieren kwellen, want spelen kunnen ze! TLP mocht dit al bewijzen op o.a. Graspop. De perfecte opwarmer voor wat komen gaat.

En dat is niemand minder dan Hail of Bullets. Bestaande uit bandleden die hun sporen verdiend hebben hebben in o.a. Pestilence, Asphyx, Houwitser, Thanatos en Gorefest. Vanaf de eerste tonen is het dan ook genieten van een flinke dosis old-school deathmetal, voor de liefhebbers van bands als Bolt Thrower en Autopsy. Wereldwijd wordt de muziek van de heren goed ontvangen en dat is in Oud- Zevenaar niet anders. De band geeft een erg strakke en vette show weg, waarop stilstaan gewoon niet mogelijk is.

Helaas is het dan alweer tijd voor de terugreis, maar kijken we terug op een geslaagde eerste editie van het Geldersch Metaal Treffen. Gezien de locatie werd het festival best aardig bezocht, al leek het door de grote zaal erg rustig. Nu nog wat aan die gladde vloer doen en ik kijk met plezier uit naar een volgende editie! Met hulde voor de goede organisatie!