De reis van Fireface

En ze hebben nog een behoorlijk stuk voor de boeg

Tekst: Marloes Arends ,

The Voyage van de band stoner/metalband Fireface is in een rap tempo in elkaar gezet, opgenomen en naar ons opgestuurd. De EP bevat hun drie nieuwste nummers en een cover van de band Pentagram. De demo doet haar naam eer aan, aangezien de heren nog een lange weg te gaan hebben.

En ze hebben nog een behoorlijk stuk voor de boeg

Het Nijmeegse Fireface is al sinds 2005 bezig met het maken van muziek, en is begonnen in Milaan. Zelf omschrijven ze hun muziek als een combinatie van stoner en doom, die zo zwaar is dat je er rugproblemen van krijgt. The Voyage bevat vier van hun nieuwste nummers, die naast stoner ook metal invloeden hebben. Helaas blijkt uit deze demo dat de heren nog een lange voyage te gaan hebben.

 

            Het eerste nummer Vast blijft te lang door gaan met hetzelfde, te simpele stukje gitaar, waaraan je duidelijk kunt horen dat er welgeteld vijf dagen besteed is aan het schrijven van de drie eigen nummers. De zang is helaas ook niet van de kwaliteit die bij goede metal of stoner verwacht mag worden. De grunt klinkt nogal ongecontroleerd en vanuit de keel, terwijl een goede grunt uit het diepst van de buik moet komen.

 

            Het tweede nummer Blade of Fire is gelukkig iets beter, er zit iets meer diepte in. Toch zijn zowel de drums als de gitaar nog steeds erg simpel, en is de zang niet veel verbeterd. Na de eerste twee eigen tracks is de Pentagram-cover Death Row dan ook een verademing om naar te luisteren. De zanger heeft het grunten verruild voor cleane zang en die blijkt een stuk aangenamer om naar te luisteren. Ook de gitarist komt er veel beter uit en je kunt horen dat hij best een aardig stukje muziek kan maken. Tevens klinken hier de drums beter, maar ik kan helaas geen baslijn ontdekken.

 

            Het vierde en laatste nummer van de demo, tevens de titeltrack, is meteen ook het beste. Dit nummer laat zien dat simpele gitaarriffs en drumritmes niet perse saai hoeven te zijn. De zanger zingt gelukkig weer clean en op die manier heeft hij best een aangename stem om naar te luisteren. Hij doet me een beetje denken aan de protestzangers uit de jaren ‘60. Jammer genoeg duurt dit nummer iets te lang.

 

            Kort samengevat kun je aan deze demo niet echt horen dat de band al enige tijd bezig is muziek te maken.  Ik raad ze aan om de volgende keer iets meer tijd aan de nummers te besteden, zodat er iets meer diepte in komt, en om vooral clean te blijven zingen. Fireface moet vooral niet vergeten dat de reis belangrijker is dan de eindbestemming.

Bon Voyage!