Dertien jaar lang was Anneke van Giersbergen frontvrouw van The Gathering. Ze zijn hier al populair, maar in andere landen bezitten ze de sterrenstatus. Anneke vindt het nu genoeg en stapt uit de band, omdat ze op zoek is naar nieuwe doelen. The Gathering maakt een nieuwe cd met gastvocalisten en Anneke is een nieuwe band gestart.

De band gaat door met gastvocalisten, Anneke start nieuwe band

Dertien jaar geleden trad Anneke van Giersbergen toe tot The Gathering, de inmiddels Nijmeegse band die toen nog het stempel 'sprookjesmetal' kreeg opgeplakt. Mede door haar opvallende stem werd met het album Mandylion een doorbraak geforceerd naar een groter en breder publiek.

Het doomy metalgeluid werd langzaam maar zeker vervangen door een psychedelisch rockgeluid, door de band zelf triprock genoemd. Een deel van de metalfans kon die koerswijziging niet behappen. The Gathering bleef echter wereldwijd steeds nieuwe fans aanspreken en wordt in landen als Mexico, Polen en Chili op handen gedragen.

Een paar weken geleden zagen we het gezicht van The Gathering op Oranjepop nog enthousiast vertellen over de avonturen met de band op tour. Vandaag, slechts enkele dagen na de terugkeer van een tour in de Verenigde Staten maakte Anneke bekend dat ze stopt met The Gathering. Op haar MySpace geeft ze aan dat ze op zoek is naar nieuwe doelen. "I have always been able to give one hundred percent of myself to the band and its music. Over the last year I developed an urge to initiate my activities from a different place in my heart, focusing on myself and my family."

Misschien is het rockleven toch iets teveel geworden voor de jonge moeder, muzikaal zal ze het voortaan in ieder geval een stukje rustiger aan doen (zeker vergeleken met haar samenwerking met Napalm Death vorig jaar). Met haar nieuwe band Agua de Annique zal er een nieuwe, persoonlijke en poppy weg worden ingeslagen. In 2007 zal hun debuut 'Air' het licht zien. De overgebleven bandleden van The Gathering werken ondertussen door aan een opvolger, die in 2008 met hulp van verschillende (gast)zangers en zangeressen tot stand zal komen.

Het laatste concert van Anneke met The Gathering zal plaatsvinden op 4 augustus in Finland, maar wij hopen natuurlijk dat we hen ook nog één keer in thuisstad Nijmegen mogen verwelkomen. Anders zullen we het moeten doen met de toch niet onverdienstelijke backcatalogue en een nog te releasen live-cd en dvd.

In elk geval staat Anneke solo op de zondagmiddag van de Valkhof Affaire in de ruïne. Of The Gathering zonder Anneke nog steeds The Gathering zal zijn is nog maar de vraag, maar zoals Anneke zelf zong in haar ode aan Mozart: 'your music was to stay forever'.