Zaterdag 27 mei vond in Kultuurhuis Bosch de allereerste Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen plaats. Drie Arnhemse bands en twee Arnhemse dj's maakten onze eerste showcase tot een succes. Met uiteenlopende stijlen - van rock tot electro.

Het publiek liet een tijdje op zich wachten - misschien door de oefeninterland van het Nederlands elftal - dus startte Indium wat later. De zaal was slechts voor een kwart gevuld, maar daar had Indium niet veel last van. Met lekker veel energie begonnen ze aan hun rockset. Vooral de zangeres was actief: ze danste, sprong en fopdook op de grond met hart en ziel. Haar zangkwaliteiten deden daar nauwelijks voor onder. Met een stevige, heldere rockstrot is zij de vaandeldrager van de band. Wat betreft compositorische variatie kan de band nog terrein winnen, maar hun rechttoe-rechtaan-rock knalt er al lekker op los.

Het was even omschakelen toen Machinefabriek aan de beurt was. De 'eenpersoonsband' van Rutger Zuydervelt heeft in binnen- en buitenland een mooie positie verworven op het gebied van minimalistische elektronica. Voorafgaand aan zijn set van zaterdag waarschuwde hij ons nog: "Het wordt een vage set." En dat werd het. Maar zeker ook intrigerend. Rutger zat op de rand van het podium, uitgerust met slechts een gitaar en pedalenset. De voorste rij mensen zat in kampvuurhouding op de grond. In ruim een kwartier liet hij zijn apparatuur een voortdurende en subtiel veranderende geluidsgolf produceren, totdat een harde ruis een einde maakte aan de opmerkelijke set. Er werd hoorbaar getwijfeld of dat de bedoeling was. "Hield de apparatuur er mee op?"

Strak, dik, hard, geen poespas, sterke zang, ja zelfs heldere koortjes. Dat was King Locust. De vier in het zwart gestoken heren waren de verrassing van de avond met zwaar overtuigende metalrock. Het geluid van de band heeft weliswaar duidelijke overeenkomsten met Alice in Chains, maar staat daar ook prettig los van door een flinke dosis eigenheid. Dat iedereen in de band zijn plaats weet en ieder de kwaliteiten heeft om de band te 'dragen', droeg bij aan de luistertoegankelijkheid. Of je nou van metalrock houdt of niet. De binnenkort te verschijnen full length mag het allemaal gaan bewijzen.

Na de bands begonnen Wilco en Dan-D aan een weldadige dj-set met electro- en discobeats. Zij treden op onder de noemer Tricky Disco en ook zaterdag bleek dat een goed gekozen naam. Lekkere dansbare beats met een funky en trashy gevoel. Denk aan de eclectische sound van LCD Soundsystem en Soulwax. Bosch stond inmiddels lekker vol en onder aanvoering van de olijke dj's stopte het niet voor het vier uur was.

De eerste Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen mag een geslaagde avond heten en de volgende is alweer in de maak. In Nijmegen dit keer! Dus houd de site in de gaten, 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen heeft naast het laatste nieuws en de beste interviews nu ook de leukste live-avonden!

Indium

Machinefabriek

King Locust

Tricky Disco

Tricky Disco