Unadulterated moet nog groeien

Ondanks talent zal de band nog hard moeten werken om naam te maken

Björn S. ,

Er zijn een paar uitzonderingen, maar over het algemeen is ska/punk toch het leukst om te horen uit de instrumenten van een paar jonge gastjes. Lekker enthousiast spelen en verder niet te moeilijk doen. Unadulterated is zo'n jong bandje. Ondanks hun leeftijd zijn zij toch al toe aan hun vierde EP. Wij downloadden de tracks en onderwierpen ze aan een luisterbeurt.

Ondanks talent zal de band nog hard moeten werken om naam te maken

Unadulterated bestaat uit vier mannen tussen de 18 en 20 jaar. De punkband bestaat ongeveer vier jaar en heeft in die tijd al opgetreden met onder andere Laternpoll, Antillectual, Five Years Later, Nijmeegs eigen punk/ska-sensatie neWax en zelfs Intwine.

Daarnaast heeft de band inmiddels vier EP's gemaakt. De laatste, simpelweg 'Unadulterated' getiteld, kwam in augustus van dit jaar uit en is vooralsnog gratis te downloaden op de website van de band. Naar verluidt is hij echter in de toekomst ook voor slechts één euro bij optredens te koop.

Het is de eerste EP die Unadulterated in een professionele studio heeft opgenomen. Des te opmerkelijker dat ze het materiaal voor zo weinig 'afgeven'. Het eerste nummer, 'Fast Food Chain', is een snel ska/punknummer dat meteen tot een feestje aanzet al is de trompet en de inbreng van de trombone in sommige delen van het lied niet goed. Ook komt het melodieuze tussenstuk niet echt goed uit de verf en is de stem van zanger Bram Opgenoort nog niet voldoende ontwikkeld. Qua muziek is de mengeling tussen snelle ska en punk echter geslaagd.

Ook het tweede nummer, 'The Flight', is van het snelle soort. Het nummer zelf is echter een opvullertje. De zang is niet bijzonder goed en de muziek is gewoon te standaard en te saai om indruk te maken. Ondanks een enigszins pakkend refrein is 'The Flight' met afstand het slechtste nummer van de EP.

De compositie 'Slowrunning Time' is daarentegen met gemak het beste liedje op de EP. In tegenstelling tot wat de titel impliceert is het een snel punknummer dat fris in de oren klinkt. Je krijgt bij het horen van dit nummer gewoon zin om te feesten, te springen en mee te schreeuwen. Het a capella-stukje is helaas wat minder, al zal het liedje zich juist vanwege dit stuk op concerten waarschijnlijk tot een van de favorieten ontwikkelen.

Het is te horen dat deze EP in een professionele studio opgenomen is, maar tegelijkertijd merk je ook dat dit een nog erg jonge band is. Er zit ongetwijfeld talent in de groep, maar deze heren zullen desondanks hard moeten werken willen ze in de toekomst een grotere naam in de muziekwereld worden. Het is ze trouwens wel gegund, want de muziek van Unadulterated is erg aanstekelijk.

En al hebben ze mijn oor nog niet gewonnen, ze hebben al wel een deel van mijn hart. 'Onvervalst', zoals de naam van de band impliceert, is de muziek bij lange na nog niet. Het komt dan toch meer in de buurt van wat de bandleden dachten dat Unadulterated betekent: onvolwassen.