Lomechanik heeft inmiddels zijn naam definitief gevestigd in de Nijmeegse dancescene. Nu het publiek bekend is met de eigen artiesten, vond het collectief de tijd rijp om andere artiesten uit de elektronicahoek te presenteren. Naast de gastoptredens, dj-sets en vj's werd in Merleyn ook de dvd 'Rawpikzl video oost 1.0' gepresenteerd.

De naamsbekendheid van Lomechanik zorgt ervoor dat Merleyn redelijk gevuld is voor enkele relatief onbekende namen. Toch staat dj Chaos Republic bij aanvang voor anderhalve man en een paardenkop te draaien. De Nijmeegse gunt de halflege zaal dan ook geen blik waardig, maar doet wel lekker haar eigen ding: een eigenwijze mix van breakbeat, grime, jungle en electro die steeds meer uitnodigt tot dansen. Jammer dat dit niet later op de avond geprogrammeerd staat.

Eerste live-act Marius neemt normaal gesproken een gitaar mee, maar die was hij deze keer vergeten. Niet dat dat een gemis is. Wie Marius eerder heeft gezien, kan horen dat hij er sterk op vooruit is gegaan. Zonder gitaar is het minder noisy. Autechre- en Aphex Twin-achtige klanken hebben nu de overhand. Naar het einde toe gaan de breakbeats domineren, maar het zijn vooral de bijna postrockachtige melodieën die intrigeren en Marius zijn typische sound geven. Een naam om in de gaten te blijven houden, dit nieuwe talent van het Deventerse label esc.rec.

Daarna is het de beurt aan mede-esc.rec.-oprichter Radion, die al naam maakte als vj en dj, en ook actief is als drummer. Vanavond neemt hij plaats achter de laptop. Zijn muziek is net zo divers als zijn activiteiten. Met IDM, acid, breakbeat en electro springt het van de funky hak op de sfeervolle tak. Je moet er je hoofd maar bij kunnen houden. De set van onze eigen Plugexpert is niet minder afwisselend, maar is net iets lekkerder weg te happen. Met de handdoek voor mogelijk angstzweet in de aanslag weet Jonas het hoofd koel te houden. De toon wordt meteen gezet met een ambient-intro.

Vreemd dat naarmate de avond vordert de muziek steeds meer voor de geest is in plaats van voor het voetenwerk. Ondanks strakke robotsounds, diepe voelbare bassen en zelfs blije melodietjes en een streepje dubreggae blijft het vooral muziek om bij weg te spacen. En het lukt aardig om een deel van het publiek mee te nemen in de trip; het grootste applaus van de avond is voor Jonas the Plugexpert. Tussen de optredens door worden rauwe pixels, psychedelische animaties en videoclips van de Rawpikzl-dvd vertoond. Deze mogen op een bijzonder enthousiaste ontvangst rekenen. Vooral de hilarische clip van Arie Peters en de TMF-persiflage van VD Inc deden het goed. Maar met de Stanzacrew en Superelectric achter de knoppen zat het met de visuals sowieso wel snor.

Dj Johnny Smoke van de Waaghals sluit de avond af met een mix van noisy beats, electroclash, postpunk en een verwrongen vogeltjesdans. Helaas zijn veel mensen al tijdens de eclectische mix van dj Marcelle vertrokken en verandert de muziek al snel in rauwe funk, waarmee het Merleyn-publiek vertrouwder is. Enige smet op deze avond is dat een echt logische opbouw ontbreekt. Maar er is nog genoeg lekkers in elektronicaland, dus mag Lomechanik nog wel vaker trakteren op hun likes! Foto's: Grietje Stam

Lomechanik

Lomechanik

Lomechanik

Lomechanik