Ze werden onder de noemer Asteriks in Residence vier dagen bij elkaar gezet in een oefenruimte zonder elkaar te kennen. Vier dagen lang schrijven, experimenteren en elkaar motiveren tot het maken van nieuwe muziek. Op dag vijf van het project krijgen CIEL uit Leeuwarden en the other shi uit Duitsland drie kwartier ruimte om aan het publiek te laten horen wat er uit vier dagen 'opsluiting' ontstaan is. In een bomvolle Kolderwolde laten zij op zondagmiddag een productie horen waar ze trots op mogen zijn.

Aan unieke projecten is er dit jaar geen gebrek in het dorp. Zo zijn deze editie the other shi en CIEL speciaal vier dagen de studio ingedoken voor het Asteriks in Residence project met als doel een aantal nummers in te studeren voor een gezamenlijke set. CIEL kennen we al een tijdje als het soloproject van Michelle Hindriks, waarbij ze galmende beats en dromerige zang met elkaar vermengt in een soort organische ambient met invloeden uit de shoegaze en postrock.

CIEL en the other shi

The other shi was gister ook op het festival te bewonderen toen ze al een overtuigende show speelden die  gekenmerkt werd door zware beats en indringende zang van zangeres Ada. Muzikaal zijn de raakvlakken tussen beiden zeker merkbaar, maar neigt the other shi iets meer naar een wat donkerder geluid, en klinkt Ciel iets dromeriger. Deze twee kanten weten ze in hun show mooi te verbinden. Met name de balans tussen de uitgesproken zang van Ada en de dromerige zang van Hindriks pakt vaak mooi uit, bijvoorbeeld op de remix van het CIEL-nummer Away. Niet elk nummer verloopt even vlekkeloos, mede door wat technische probleempjes, maar nergens doet dit afbreuk aan de set. Uiteindelijk sluiten ze de set af met een een briljant onstuimig nummer dat doet denken aan de manie van vroege Crystal Castles. Een geslaagde samenwerking tussen twee bands die naar meer smaakt.

Lees hier het interview dat 3VOOR12/Friesland had met projectleider Bente Hout en coördinator Eva van Netten over Asteriks in Residence: