Als jong ventje van zeven mag Arnold de Boer (ZEA, The Ex) zijn eerste muzikale uitspattingen uitoefenen op bekkens en trom bij de lokale drumband van Makkum. Vader De Boer is nauw betrokken bij de oprichting van Drumband Hallelujah in het Friese plaatsje en het is eigenlijk vanzelfsprekend dat zijn beide zonen deel uitmaken van het muzikale ensemble. Al gauw verlegt Arnold zijn interesse naar de trompet en daarmee is de basis van zijn muzikale carrière gelegd. Vandaag gaat De Boer terug naar zijn roots en opent hij samen met de Makkumer drumband Hallelujah en de blazers van Kosten Koper de vijfde editie van Welcome to The Village.

Voor een verjaardagsfeest moet je groot uitpakken en de makers van Welcome to The Village kwamen uit bij vaste adviseur wereldmuziek en artiest Arnold de Boer. Met zowel The Ex, zijn soloproject ZEA en eveneens als geïnteresseerd mens in het algemeen, reisde De Boer de hele wereld over en kwam hij in contact met bijzondere artiesten. Een van de mooiste voorbeelden van zijn samenwerkingen met buitenlandse artiesten is die met King Ayisoba uit Ghana, welke overigens op zaterdag gepland staat in het tijdschema van Welcome to The Village. De samenwerking met zijn ‘eigen’ drumband uit Makkum is een hele bijzondere en verrassende keuze. Hoe is dit project eigenlijk tot stand gekomen en wat is zijn band met het festival?

Arnold, je bent al vanaf het begin zeer nauw betrokken bij Welcome to The Village. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

“Ik kende Peter (Dijkstra, red.) en Peter (Reen, red.) al via Podium Asteriks. Peter Reen kende ik eigenlijk al langer, want hij zat vroeger bij mijn zusje in de klas. Zea speelde ongeveer ieder jaar wel eens in Asteriks, dus toen Welcome to The Village begon in 2013 leek het Peter meer dan normaal om ZEA ook eens even uit te nodigen. Het jaar daarop tourde ik met King Ayisoba uit Ghana en vroegen de mannen me of ik niet meteen een hele dag een podium kon vullen met muziek van overal en nergens. Dat lukte wel, was erg leuk om te doen en sindsdien denk ik ieder jaar mee over - vooral - internationale acts en bands op Welcome to The Village.

Vanuit WTTV hebben ze je gevraagd dit jaar de openingscompositie te schrijven. Daar heb je 'ja' op gezegd. Had je meteen al een idee in je hoofd of moest je er eerst nog over nadenken? Hoe verliep dat proces?

“Het idee om ooit eens op te treden samen met drumband Hallelujah Makkum, waar ik ooit begonnen ben als jochie van zeven, zat al een tijdje in mijn hoofd en dat werd niet onenthousiast ontvangen. Mijn laatste album is geheel in het Fries en het nummer Wa Hat Dat Sein? had ik behoorlijk snel uit de pen. Het idee van de drumband en blazers erbij geeft eigenlijk meteen wel inspiratie, dus zodoende.”

 

Oefensessie in Makkum

Oefensessie in Makkum

Oefensessie in Makkum

Je werkt veel met Afrikaanse muzikanten. Dat hebben we ook teruggezien tijdens de vorige edities van Welcome to The Village en natuurlijk in de loop van je carrière. Wat maakt het dat je nu toch de samenwerking dicht bij huis zoekt en zelfs terug gaat naar je eigen roots in Makkum?

“Dat is nou het mooie van muziek, die grenzen bestaan helemaal niet. King Ayisoba en de band zitten hier nu bij mij thuis in Amsterdam en ik liet ze net een filmpje van Drumband Hallelujah Makkum zien en ze zeiden meteen dat ze ook heel graag samen zouden willen optreden.”

Na de opening ben jij waarschijnlijk klaar? Of ga je nog meer ondernemen tijdens het festival? Welke act(s) kijk je zelf naar uit?

“Op zaterdag ben ik er met King Ayisoba en de band en speel ik ook wat nummers mee. Op zondagmiddag sta ik vooraan bij Keiko Shichijo, die speelt prachtige Armeense pianomuziek op een grote vleugel. Ik heb eerder dit jaar van haar een album uitgebracht, heel bijzonder. Aziza Brahim en Korfbal wil ik ook wel even zien.”

 

 

Op Bontebok was om 16.30 uur vandaag de feestelijke opening van de vijfde editie Welcome to The Village. Bekijk hier een impressie van het optreden verzorgd door ZEA, Drumband Hallelujah Makkum en Kosten Koper: