Vandaag presenteert Tolls zijn nieuwe en tevens eerste Nederlandstalige single 7 knopen op Oerol, maar nu al gaat hij bij ons in première. 7 knopen is de voorbode van het album Blijf je Koel, dat later dit jaar uit zal komen. Daan van Beijeren is Tolls en legt ons uit waar de single over gaat.

7 knopen gaat over de keuze die ik maakte om full-time muziek te gaan maken”, vertelt Daan van Beijeren. “Ik kreeg veel meningen van mensen en dat maakte het moeilijk. Dit heb ik vertaald naar het varen op de Waddenzee. Zeven knopen met een zeilboot. Er is een stukje vaarwater onder Terschelling waar je alleen over heen kunt als het hoog water is: het Schuitengat. Dit scheelt veel tijd met de overtocht en helemaal als je van Vlieland naar Terschelling vaart. Doorvaren tot je de wind goed hebt en je door kunt zeilen. Doorgaan omwille van alle meningen."

De wadden

Waarom de single juist op Oerol gepresenteerd wordt is voor hem logisch. “Op Oerol is het deels begonnen voor mij.” Tolls nam zijn debuutalbum Blijf je Koel op met Pim van de Werken (o.a. broeder Dieleman en Kim Janssen) in de Second Moon Studio van Hessel en Tess, als onderdeel van het Studio Oerol project. “Terschelling is ook een plek waar ik als kind veel kwam met mijn ouders. Die hadden een zeilboot en we voeren vaak over het Wad. Daar is de voorliefde voor het Wad, en dan met name Vlieland en Terschelling, ontstaan. Ik ben veel op het water geweest vroeger. Later heb ik nog een tijdje op Vlieland gewerkt en gewoond. Voor mij is het een plek om even helemaal uit het drukke bestaan te stappen.”

Tolls speelt vanmiddag tijdens Oerol om 15:00 uur op de Westerkeyn. Morgen middag speelt hij vanaf 14:00 uur op de Betonning tijdens de talkshow 'De vangst van de dag'. Komende zaterdag geeft hij op West-Terschelling nog een besloten (huiskamer) concert voor de vrienden van Oerol. Beide concerten onderneemt hij samen met Esther de Jong.