Voor een lang weekend wordt het strand bij Nes op Ameland omgedoopt tot skate, surf, relax en muziekparadijs. Alles kan en alles mag zolang je maar plezier maakt. Daar komt het in het kort op neer. In de avond biedt het festival een vol muziekprogramma in de verschillende tenten op het terrein. MadNes programmeur Steven Leeuwerink helpt ons een keuze te maken, en waar we moeten zijn voor mooiste feestjes.

TIP 1: BEANS ON TOAST (UK)

Een persoonlijke favoriet dit jaar. Ik zag hem voor het eerst heel toevallig in een kroegje in San Francisco waar ik en mijn vriendin eigenlijk aan voorbij liepen, totdat we staande werden gehouden door een dronken bezoeker (het was een uurtje of 19:00) die ons vertelde dat er binnen leuke muziek was. Daar bleek Beans on Toast te spelen op zijn bloten voeten, driekwartbroek met legerpint, petje op en een bloemetje achter zijn oor. Sindsdien heb ik hem een aantal keer live gezien en lijkt het alsof hij nooit van outfit is veranderd. Na drie jaar kwamen de agenda's eindelijk overeen en hij treedt twee keer op tijdens MadNes.

TIP 2: BUKAHARA (DE)

MadNes wordt hun eerste Nederlandse festival, maar in hun thuisland Duitsland spelen ze al op de grote festivals. Een leuke anekdote: we waren al een tijdje heen en weer aan het mailen, maar kwamen er niet echt uit totdat een van hun bandleden een MadNes bezoeker tegenkwam in Zuidoost-Azië. Ze raakten aan de praat, MadNes kwam op de een of andere manier ter sprake en door het enthousiasme van de bezoeker besloten ze dat ze toch echt naar MadNes moesten komen. Ik weet nog steeds niet wie deze bezoeker is, dus bij deze gelijk een oproepje.

TIP 3: THE STIFF JOINTS (UK)

Ook deze band heb ik dankzij een bezoeker geboekt. De bezoeker in kwestie, Auke-Jan, mailde mij begin van dit jaar de woorden: "Check out The Stiff Joints. Past volgens mij perfect op MadNes.'
En zo geschiedde...

TIP 4: ALTIN GÜN (NL)

Een niet geheel onbekende band die net een Europese tour achter de rug heeft. Ze gaan na MadNes naar Amerika en staan o.a. op Pukkelpop. Het leuke is dat ze dit jaar slechts vier Nederlandse festivals aandoen, waaronder MadNes.

TIP 5: THE PHANTOM FOUR

The Phantom Four is dé Nederlandse surf band die natuurlijk niet mag ontbreken op MadNes. Ze zijn net terug uit Mexico waar ze goed zijn opgewarmd voor Ameland. Hun gitarist gaat zaterdagnacht heerlijke rock-'n-roll vinyl plaatjes in de BaroNes draaien als Profundo P.